SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Çubarov: Soykırım kararı adalete temel olacak

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına (QHA) verdiği özel röportajında, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nün soykırım olarak tanınması kararlarının gelecekte yeni şartların oluşması noktasında büyük öneme sahip olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2024 21:23
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Çubarov: Soykırım kararı adalete temel olacak

Polonya Parlamentosunun alt kanadı olan Sejm, 12 Temmuz 2024 tarihinde gerçekleştirdiği genel kurulunda, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan kararı kabul etmişti.

Polonya'nın kabul ettiği karar ile birlikte, Sovyetler Birliği diktatörü Josef Stalin'in emriyle Kırım Tatar halkına uygulanan sürgünü soykırım olarak tanıyan ülke sayısı beş olmuştu. 

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov; Ukrayna Parlamentosunun 2015, Letonya ve Litvanya parlamentolarının 2019, Kanada Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarasının 2022 ve Polonya Parlamentosunun alt kanadı olan Sejmin 2024 tarihli kararları bağlamında, Kırım Tatar Sürgünü'nün soykırım olarak kabul edilmesinin önemini ve gelecekteki olası etkilerini Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

SOYKIRIM KARARI GELECEKTE YENİ ŞARTLAR SAĞLAYACAK

Alınan kararın çok önemli olduğunun altını çizen KTMM Başkanı Çubarov, bununla birlikte 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım olarak tanınması hususunun salt olarak kararın kabulü ile noktalanmadığını vurguladı.

18 Mayıs Sürgünü’nün soykırım olarak tanınması kararları sonrasında, bu cinayetin günümüze kadar süren bütün etkilerini ortadan kaldırarak, Kırım Tatar halkının gelişmesi için şartlar yaratabileceğini belirten Refat Çubarov, “Soykırım olarak tanımak ne demek? Bir milleti yok etme kastıyla yapılan cinayetten sonra o millete uygun şartlar yaratılarak canlanmasını ve kuvvetlenmesini sağlamak ve diğer halklar ve milletler gibi kendi toprağında yaşamak için şanslar bulsun.” dedi. Çubarov, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım olarak tanınmasında birinci adımın bu perspektifte ele alınması gerektiğini söyledi.

İkinci adımın ise, Kırım azat edildikten sonra ortaya çıkacağını kaydeden KTMM Başkanı, bu aşamadaki temel bakış açısının, soykırımın üzerinden 80 yıl geçmiş olsa da bugün devam eden sonuçlarını ortaya koyarak silmek olduğunu açıkladı. Çubarov, “Misal olarak, bütün tarihi köylerin ve kasabaların Kırım Tatarca isimlerini geri getirmek, oralarda Kırım Tatar millî mekteplerini açmak, Kırım’ı Kırım Tatar halkı ve bölgede yaşayan diğer milletlere mensup insanlarla birlikte yönetmek.” şeklinde örneklendirdi.

Refat Çubarov, “Bu bakımdan soykırım olarak tanınma kararı, adalete temel oluşturması anlamına gelmektedir.” dedi. Çubarov ayrıca kararın soykırımların gelecekte tekrar edilmemesi açısından da önemli olduğunu vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.