SON DAKİKA
Hava Durumu

#Refat Çubarov

QHA - Kırım Haber Ajansı - Refat Çubarov haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Refat Çubarov haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çubarov: Eylül 2022'den bu yana yaklaşık 8 bin Kırım Tatarı Kırım'ı terk etti Haber

Çubarov: Eylül 2022'den bu yana yaklaşık 8 bin Kırım Tatarı Kırım'ı terk etti

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, savaş suçlusu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Eylül 2022’de ilan ettiği seferberlik sonucunda Rus ordusunda askerî hizmete zorlanmaktan kaçınmak için 6 ile 8 bin Kırım Tatarının Kırım’ı terk ettiğini açıkladı. "KIRIM'I BÜYÜK BİR ASKERΠÜS HALİNE GETİRDİLER" KTMM Başkanı Refat Çubarov Amerika'nın Sesi haber ajansına verdiği röportajda, Kırım'daki Rus yetkililerin henüz insanları topraklarından toplu olarak sürmediğini veya Yarımada'nın dışına çıkarmadığını ancak işgalcilerin insanları Kırım'ı terk etmeye zorlayan bir politikayı izlediğini vurguladı. Çubarov, “Kırım'ı büyük bir askerî üs ve askerî eğitim alanı haline getirdiler. Sadece daha fazla saldırganlık için kullandıkları böyle bir bölgede, işgali kabul etmeyen, bu Ruslara sadık olmayan insanlara ihtiyaçları olmadığı açıktır. Kırım Tatarlarını ve etnik Ukraynalıları bu kişiler kategorisine dahil ettiler.” şeklinde konuştu. KTMM Başkanı ayrıca, Eylül 2022’den bu yana için 6 ile 8 bin Kırım Tatarının Kırım’ı terk ettiğini kaydederek, Kırım Tatarlarının işgalci Rus ordusuna katılmaktan kaçınmak için vatanını terk ettiğini belirtti. İŞGALCİLER KIRIM'DAKİ SEFERBERLİK FAALİYETLERİ ARTIRDI KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rus işgal yönetiminin Kırım’da seferberlik faaliyetlerini artırdığını açıklamıştı. Bariyev, Kırım’da alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlerinde mobil seferberlik gruplarının çalışmaya başladığını kaydetmişti. KIRIM TATARLARI VATANINI TERK ETMEK ZORUNDA KALIYOR Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırıları sonucu çok fazla can kaybı veren Rusya, Eylül 2022’de sözde kısmî seferberlik ilan etti. Seferberlik kararıyla birlikte işgalci Rus yönetimi, işgal altına aldığı Kırım'da yaşayan Kırım Tatar erkekleri zorla Rus ordusuna almaya başladı. İşgalcilerin özellikle Kırım Tatarlarının yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde askere çağırma celpleri dağıtmaya başladığı öğrenildi. Ukrayna’ya karşı savaşmak istemeyen Kırım Tatarları, Yarımada'yı terk etmek zorunda kaldı. İŞGALCİ RUSYA, SEFERBERLİĞİ KIRIM TATARLARINI YOK ETMEK İÇİN KULLANIYOR! Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya’nın, Kırım Tatarlarını Ukrayna’ya karşı savaşmak zorunda bıraktığını belirterek, “Seferberliği kullanarak Kırım Tatarlarını yok etmek istiyorlar. Rusya’nın bu sıradaki suçunu dünyaya duyurmalıyız” şeklinde konuşmuştu.

Ukrayna'da Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yılı anısına sergi açıldı Haber

Ukrayna'da Kırım Tatar Sürgünü'nün 80. yılı anısına sergi açıldı

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’deki Volodımır Zabolotnıy Milli Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesi’nde, 25 Nisan 2024 tarihinde, 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 80. yıl dönümü vesilesiyle “Kırım: Takdim” isimli serginin açılışı yapıldı. "Kırım Tatar Araştırmaları" Uluslararası Eğitim Kültür ve Sanat Projesi'nin bir parçası olan serginin amacı Kırım Tatar kültürünün farklı yönlerini tanıtmak. Kırım Haber Ajansının aktardığına göre, çeşitli sanat enstalasyonları, kukla kompozisyonları ve Volodımır Zabolotnıy Milli Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesi arşivlerinde bulunan nadir yayınlarından oluşan serginin açılışına; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Volodımır Zabolotnıy Milli Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesi Müdürü Nataliya Svitla, "Ukrayna Geleneksel Kültürü" Kamu Kuruluşu Başkanı Valeriya Levkivska, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Yardımcısı Denıs Çıstyakov ve çok sayıda misafir katıldı. Sergi açılışına katılan herkese teşekkür eden Nataliya Svitla, ilgili serginin Kırım Tatarlarının yaşamını anlatan üçüncü sergi olduğunu kaydederek, “Milli Ukrayna Edebiyatı Müzesinde düzenlenen ilk sergide Kırım Tatar edebiyatı, halk oyunlarını ve kıyafetlerini ele alındı. Ukrayna Milli Müzesinde yapılan ikinci sergide Kırım Tatar halkının örf adetleri, bayramları, kutlamaları incelendi.” şeklinde konuştu. Sergi organizatörlerine teşekkür eden KTMM Başkanı Refat Çubarov, yaptığı konuşmada, serginin insanların yaşam güçlerini aldıkları alanlara adandığına dikkat çekerek, “Volodımır Zabolotnıy Milli  Bilimsel Mimarlık ve İnşaat Kütüphanesinin  ‘Ukrayna Geleneksel Kültürü’ kamu kuruluşu ile birlikte Kırım Tatar Soykırımı'nın 80. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliklerini başlatması dolayısıyla çok mutluyum. Eminim ki, siz bu trajedi ile ilgili çok şey biliyorsunuz.” dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Yardımcısı Denıs Çıstyakov, bu tür etkinliklerin Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına verdiği desteği sergilediğini belirterek, Rus işgali altındaki Kırım’da Kremlin kontrolündeki sözde yönetimin Kırım Tatar ve Ukrain kültürlerini yok etmeye devam ettiğini kaydetti. Sergi 27 Mayıs'a kadar açık olacak. Daha sonra sergi organizatörleri, Sovyet totaliter rejiminin ve mevcut Rusya Federasyonu'nun suçlarını mümkün olduğu kadar çok insana göstermek için sergiyi yurt dışına çıkarmayı planlıyor.

Kırım Tatar heyeti, BM’de Kırım’ın milli-bölgesel özerkliğe dönüştürülme ihtiyacına vurgu yaptı Haber

Kırım Tatar heyeti, BM’de Kırım’ın milli-bölgesel özerkliğe dönüştürülme ihtiyacına vurgu yaptı

Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, BM Yerli Halklar Daimi Forumu'na katılan Kırım Tatar heyetinin çalışmalarını değerlendirdi. KTMM Başkanı Refat Çubarov, 21 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, KTMM Başkanı Refat Çubarov, KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM Yerli Halklar Daimi Forumu üyesi Süleyman Mamutov, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Avukatı Ludmıla Korotkıh, Kırım Tatar Milli Meclisinin BM Temsilcisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Yürütme Konseyi Üyesi Ayla Bakkalı'dan oluşan Kırım Tatar heyetinin BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumuna katıldığını belirtti. Oturumunun ilk gününde Süleyman Mamutov’un BM Yerli Halklar Daimi Forumu Raportörü olarak seçildiğini hatırlatan Çubarov, “Kırım Tatar heyeti üyeleri, Rusya Federasyonu'nun işgal ettiği Kırım'da yerli Kırım Tatar halkının haklarıyla ilgili durumu, Ukrayna yerli halklarının temsilci organlarının Ukrayna devlet yetkilileriyle, özellikle Ukrayna Hükümeti ile etkileşimi ayrıca KTMM ve Kırım Tatar kamu kuruluşlarının kültür, eğitim ve çevre alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek için BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun kürsüsünü en iyi şekilde kullanmaya çalıştı. Kırım'ın mevcut özerk statüsünün, yerli Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkına dayalı milli-bölgesel özerkliğe dönüştürülmesi ihtiyacı, Kırım Tatar heyeti üyelerinin yaptığı her konuşmada vurgulanan bir konu oldu.” ifadelerini kullandı. Bunun dışında Çubarov, BM Yerli Halklar Daimi Forumu çerçevesinde Kırım Tatar heyetinin bir dizi önemli görüşme gerçekleştiğini aktararak özellikle; Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Sedat Onalan ve BM Yerli Halklar Hakları Özel Raportörü Francisco Cali-Tzay ile yapılan görüşmelere dikkat çekti. Ayrıca Kırım Tatar heyeti, Avrupa Birliği'nin BM'deki Temsilciliğinde, AB üyesi ülkelerin yanı sıra ABD ve Türkiye'nin ulusal delegasyonlarının başkan ve üyelerinin de katıldığı brifingde, "Rusya'nın askerî saldırganlığı ve Kırım'ın geçici işgali: Ukrayna'nın yerli halklarının bugünü ve geleceği üzerinde yıkıcı etki" konulu bir etkinlik düzenledi. Çalışma ziyaretinin son gününde Kırım Tatar heyeti ABD Kırım Tatarları Derneğinin ofisinde, ABD Kırım Tatarları Derneğinin yönetimi ve üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıya ABD'deki Çeçen ve Çerkes örgütlerinin temsilcileri de katıldı. KTMM Başkanı Çubarov, yapılan tüm görüşme ve etkinliklerde Rus işgali altında bulunan Kırım’daki durum ve özellikle siyasi tutsakların serbest bırakılmasına yönelik çabaların yoğunlaştırılması ihtiyacı konusunda, Ukrayna-Rusya Savaşının gidişatı hakkında bilgi verildikten sonra, uluslararası toplumun Ukrayna çevresinde daha güçlü bir şekilde birleşmesi ve işgalci Rusya’ya karşı yürütülen mücadelede nihai zafer sağlanana kadar desteğin sürdürülmesi konularının ayrı tartışıldığını ifade etti.

KTMM Başkanı Çubarov, BM'ye Kırım'ın işgalini anlattı Haber

KTMM Başkanı Çubarov, BM'ye Kırım'ın işgalini anlattı

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'nde, 19 Nisan 2024 tarihinde "Rusya'nın askerî saldırganlığı ve Kırım'ın geçici işgali: Ukrayna'nın yerli halklarının bugünü ve geleceği üzerinde yıkıcı etki" konulu bir etkinlik düzenlendi. BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun yıllık oturumunun bir parçası olarak tertip edilen etkinliğe, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov başkanlığındaki Ukrayna heyeti katıldı. Heyette ayrıca, Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislıtsa, KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM Yerli Halklar Daimi Forumu Raportörü Süleyman Mamutov ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Avukatı Ludmıla Korotkıh yer aldı. KIRIM TATARLARININ RUS İŞGALİ ALTINDA BİR GELECEĞİ YOK KTMM Başkanı Refat Çubarov programda yaptığı konuşmasında, Kırım Tatarlarının Rus işgali altında bir geleceğe sahip olamayacağının altını çizdi. Söz konusu bu duruma kendisinin iyi bir örnek olabileceğini kaydeden Çubarov, "Sadece bana olmamakla birlikte, Rus mahkemesi bana, söylemlerim nedeniyle 6 yıl hapis cezası verdi. Benim 'Kırım Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçasıdır' diyerek, Rusya'nın toprak bütünlüğüne tecavüz ettiğim iddia ediliyor." şeklinde konuştu. KTMM Başkanı, konuşmasında ayrıca Kırım'a yönelik olarak işgal sonrasına yapılması gereken dönüşümlere de yer verdi. Çubarov, özerklik hakkında konuşulması gerektiğini belirterek, Yarımada'nın Ukrayna toprak bütünlüğü içinde sahip olduğu özerkliğini korumakla birlikte, "bu özerkliğin öznesinin kim olduğunun" açık ve net bir şekilde tanımlandığı bir dönüşümün gerekli olduğunu vurguladı. "PUTİN UKRAYNA'YI VE KIRIM TATARLARINI YOK ETMEDEN BİR AN ÖNCE DURDURULMALI" Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislıtsa gerçekleştirdiği konuşmasında, "Kırım Tatarlarının mücadelesinin, Ukrayna halkının Rus silahlı saldırganlığına karşı genel direnişinin ayrılmaz bir parçası olduğunu" belirtti. Ukrayna'nın yerel halklarının korunmasının, özellikle savaş zamanlarında Ukrayna devleti için bir öncelik olmaya devam ettiğini vurgulayan Kislıtsa, Rus saldırganlığının devam etmesinin hem Ukraynalılar hem de Kırım Tatarları açısından varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Kislıtsa ayrıca, "Putin ve emrindekiler, barbarca eylemleri Ukrayna'yı ve onun yerli halklarından biri olan Kırım Tatarlarını yok etmeden, bir an önce durdurulmalı ve Ukrayna'nın egemen topraklarının tamamından çıkarılmalıdır" dedi. "KIRIM TATARLARINI KORUMAK İSTİYORSANIZ, UKRAYNA'YA YARDIM EDİN" KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev ise, konuşmasında Kırım ve geçici işgal altındaki diğer bölgelerde yaşanan ağır insan hakları ihlalleri, Kırım Tatarlarına yönelik zulüm, keyfi gözaltılar, gizli tutuklamalar ve öldürülme olayları ile çocukların sürgün edilmesi konularını ele aldı. Bariyev, "Tüm uluslararası platformlarda her zaman şunu söylüyorum; Kırım Tatarlarını korumak istiyorsanız, o zaman Ukrayna'ya yardım edin" dedi. BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisi'nde 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Söz konusu forum, ekonomik ve sosyal kalkınma, kültür, eğitim, sağlık ve insan hakları ile ilgili yerel meselelerle ilgilenen en yüksek danışma organı olma hüviyetine sahip.

Çubarov: Rus işgali, Kırım Tatar halkını kendi kaderini tayin etme hakkından mahrum bıraktı Haber

Çubarov: Rus işgali, Kırım Tatar halkını kendi kaderini tayin etme hakkından mahrum bıraktı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisine uyguladığı baskılara dikkat çekerek Rus işgalinden sonra Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkından mahrum bırakıldığını ifade etti. BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisi'nde 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Forumunun çalışmalarına katılan KTMM Başkanı Refat Çubarov, 17 Nisan 2024 tarihinde BM Yerli Halklar Daimi Forumunda konuşma yaptı. KTMM Başkanı konuşmasında, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve Ukrayna devletinin ayrılmaz bir parçası olan Kırım’ın Şubat 2014’te işgal altına alınması, yarımadanın yerli halkı Kırım Tatarlarını kendi topraklarının gelişimini etkileme ve kendi kaderini tayin etme fırsatından mahrum bıraktı.” ifadelerini kullandı. KTMM Başkanı Çubarov, BM programında konuştu “Nariman Celal, Kırım’ın Rusya tarafından işgaline karşı çıktığı için hapis cezasına çarptırıldı” pic.twitter.com/oqsO74sEmI — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 18, 2024 İşgalci Rusya’nın, yerli halkların topraklarında askeri faaliyetlerin gerçekleştirilemeyeceğini doğrudan belirten BM Yerli Halklar Hakları Bildirgesinin 30. maddesini tamamen göz ardı ettiği vurgulayan Çubarov, “Yerli Kırım Tatar halkının toprakları olan Kırım'ı Şubat-Mart 2014'te işgal eden Rusya Federasyonu, Ukrayna tarafından Kırım Tatar halkının en yüksek temsil organı olarak tanınan KTMM’ye baskı uygulamaya başladı ardından da faaliyetlerini tamamen yasakladı. KTMM Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal, yalnızca yerli halk Kırım Tatarlarının çoğunluğu gibi, anavatanı Kırım’ın Rus işgaline açıkça karşı çıktığı için on yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rusya Federasyonu'nun; işgal altındaki Kırım Yarımadası’nı askerileştirilmesi, Kırım'ın Rus vatandaşları tarafından sömürgeleştirilmesi, yerli Kırım Tatar halkının topraklarının Ukrayna’nın yerleşim yerlerine ve kritik öneme sahip altyapı tesislerine düzenlenen büyük füze ve bomba saldırıları gibi eylemleri yerli Kırım Tatar halkının yaşadığı trajedinin derinliğini gösteriyor.” şeklinde konuştu. Konuşmasını bitirirken KTMM başkanı, özellikle yerli halklara ait olan topraklara ilişkin yapılan her düzeydeki tüm barış ve güvenlik konulu tartışmaların yerli halkların katılımıyla yapılmasının önemine dikkat çekerek, “'Yerli halklar hakkında yalnızca yerli halkların katılımıyla tartışmalar yapılır’ sloganı destekliyoruz.” dedi.

KTMM Refat Çubarov'dan Ramazan Bayramı vesilesiyle Kırımlı siyasi tutsakların ailelerine destek olma çağrısı Haber

KTMM Refat Çubarov'dan Ramazan Bayramı vesilesiyle Kırımlı siyasi tutsakların ailelerine destek olma çağrısı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Ramazan Bayram’da Kırım Tatar siyasi tutsakların ailelerine destek olma çağrısında bulundu. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, bugün sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımda, çoğu Kırım Tatarı olmak üzere yaklaşık 200 Kırımlı siyasi tutsağın düzmece davalar çerçevesinde işgalci Kremlin rejimi tarafından alıkonulduğunu  hatırlattı. Ayrıca Çubarov, 24 Şubat 2022’den sonra Rus işgal güçlerinin Herson ve Zaporijjya bölgelerinde yaşayan birçok Ukrayna vatandaşını yasa dışı olarak tutuklandığına dikkat çekti. 2 gün sonra Ramazan ayınının sona erdiğini belirten Çubarov, “Kutsal Ramazan ayında oruç tutmanın son şartı, gücü yeten her Müslümanın fıtır sadakasının verilmesidir. Elbette her biriniz bu görevi nasıl uygulayacağınızı ve Ramazan Bayramı günlerinde hangi aileleri ziyaret edeceğinize kendiniz karar vereceksiniz. Bu vesileyle siz değerli soydaşlarıma Ramazan Bayramı vesilesiyle Kırımlı siyasi tutsakların ailelerini ziyaret etmeniz, çocuklarına ve yaşlı ebeveynlerine destek olmanız çağrısında bulunuyorum." ifadelerini kullandı. 2 SİYASİ TUTSAĞIN ANNESİ YARDIMA İHTİYAÇ DUYUYOR Bununla birlikte Çubarov açıklamasında, Kırım Tatar siyasi tutsaklar Uzeir Abdullayev ve Teymur Abdullayev’in annesi Dilara Abdullayeva’nın paylaştığı yardım çağrısına dikkat çekti. İşgalciler tarafından uydurulan düzmece davalar çerçevesinde biri 12,6 yıl, diğeri 16,6 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırımlı siyasi tutsakların desteğe ihtiyaç duyduğuna belirten Çubarov, “2 siyasi tutsağın annesi Dilara Hanım, paylaşımında: ‘Size yardım çağrısını yapıyorum’ yazdı. Rus cezaevlerinde atılan oğullarını ziyaret etmek ve böylece hapishane yönetiminin onlara sürekli yaşattığı yeni acıları önlemek için bizim yardımımıza ihtiyacı var. Paylaşımında belirttiği telefon numarasını tekrar buraya yazacağım: +7978 051 9550. İnşallah Ramazan Bayramı günlerinde ve sonraki günlerde her bir Kırımlı siyasi tutsağının ailesi bizim ilgi ve desteğimizle çevrelenecek.” ifadelerini kullandı. 2 KARDEŞ 2016’DA İŞGALCİLERCE ALIKONULDU Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da, Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim 2016 tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapılmıştı. Aramalardan sonra Teymur Abdullayev, Rüstem İsmailov, Emil Cemadenov, Uzeir Abdullayev ve Ayder Saledinov alıkonulmuştu. Rus mahkemesi 2019 yılında Kırım Tatarları Teymur Abdullayev hakkında 16 yıl 6 ay, Uzeir Abdullayev 12 yıl 6 ay, Rüstem İsmailov 13 yıl 6 ay, Emil Cemadenov ve Ayder Saledinov hakkında ise 11 yıl 6 ay hapis cezası kararı almıştı. 2020’DE BAŞKURDİSTAN’DAKİ HAPİSHANEYE SEVK EDİLMİŞTİ Kırım Tatar siyasi tutsaklar, Mart 2020’de Rusya’ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti’nin Salavat şehrindeki iki farklı cezaevine sevk edildi. Cezaevine getirildikten hemen sonra Teymur Abdullayev hücre cezasına gönderilmişti. Cezaevi yönetimi  baskı uygulamak amacıyla Teymur Abdullayev’i sık sık hücre cezasına gönderiyor ve sıkı gözetim koğuşunda tutuyor.  RUS GÖREVLİLER, ABDULLAYEV’İ İŞBİRLİĞİNE ZORLADI Rusya Federal Ceza Uygulama Servisi (FSİN) ve Aşırılıkla Mücadele Merkezi görevlilerinin Abdullayev ile konuşarak görüşlerinden vazgeçmesini ve iş birliği yapmasını teklif ettikleri bildirilmişti. Görevliler, Abdullayev’i iş birliği yapmak istemediği için sürekli hücre cezasına gönderileceği konusunda uyarmıştı.

İşbirlikçi Ablayev, Kırım Tatarlarının savaşa gönderilmesi için işgalcilere yardım ediyor Haber

İşbirlikçi Ablayev, Kırım Tatarlarının savaşa gönderilmesi için işgalcilere yardım ediyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım’daki işgal yönetiminin Yarımada'da yeni seferberlik dalgası başlatmayı planladığı konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğünün, Kırım Tatarlarını seferberliğe katılma konusunda işgalcilere yardım etmeyi sürdürdüğüne dikkat çekti. SÖZDE MÜFTÜ İŞGALCİLERE GÜVENCE VERDİ KTMM Başkanı Refat Çubarov, 27 Mart 2024 tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Rus işgali altındaki Kırım’dan gelen farklı bilgilere bakılırsa, işgalciler askerlik çağındaki erkekleri Rus ordusuna almak için yeni zorunlu seferberlik dalgasını başlatmaya hazırlanıyor.” değerlendirmesinde bulundu. Çubarov, Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla müftüsü Emirali Ablayev’in birkaç gün önce Kırım’ın sözde İçişleri Bakanı İgor İlarionov ile bir araya geldiğini aktardı. Görüşmede işgal altındaki Kırım’da yaşayan ve askerlik çağında olan erkeklerin Rus ordusuna katılımının artırılması konunun görüşüldüğünü belirten Çubarov, “Emirali Ablayev'in görüşmede, Kırım Tatarlarının ‘özel askeri operasyona’ (Rusya'nın manipüle etmek amacıyla savaşa taktığı ad) katılımını sağlayacak etkinlikler düzenlemeyi üstleneceği konusunda güvence verdiği biliniyor.” ifadelerini kullandı. KREMLİN KONTROLÜNDEKİ MÜFTÜLÜK İŞGALCİLER İÇİN ÇALIŞIYOR Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi Yarımada'da yaşayan Kırım Tatarlarının işgalci Rus ordusuna katılmasını sağlamak için çeşitli propaganda faaliyetleri yürütüyor. Kremlin kontrolündeki sözde Kırım Müftülüğü de, Ukrayna vatandaşı olan Kırım Tatarlarının işgalci Rus ordusuna katılmasını sağlamak için çeşitli tedbirler uyguluyor. Bunların arasında şu tedbirler yer alıyor: - Her Cuma günü Kırım’daki camilerde, Kırım Tatarlarını Rus ordusunda sözleşmeli hizmete teşvik edecek propaganda kampanyaları yürütülüyor; - Çok sayıda Kırım Tatarının Rusya tarafında çatışmalara katılmaya istekli olduğu izlenimini yaratmak için Rusya Federasyonu'nun propaganda medyasında ve sosyal medya kanallarında yayınlar yapılıyor; - Kırım’daki camilerin yakınlarında Rus ordusundaki sözleşmeli askerlik hizmetinin propagandasını yapan ve Kırım Tatar dilinde hazırlanan broşürlerin dağıtılmı yapılıyor (Broşürlerde Rus ordusundaki sözleşmeli askerlik yapanların aylık 250 bin ruble maaş aldığını ve sağlık, emeklilik, barınma gibi ek sosyal desteklere vurgu yapılıyor). 30 BİN KIRIM TATARI KIRIM'I TERK ETTİ Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırıları sonucu çok fazla can kaybı veren Rusya, Eylül 2022’de sözde kısmî seferberlik ilan etti. Seferberlik kararıyla birlikte işgalci Rus yönetimi, işgal altına aldığı Kırım'da yaşayan Kırım Tatar erkekleri zorla Rus ordusuna almaya başladı. İşgalcilerin özellikle Kırım Tatarlarının yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde askere çağırma celpleri dağıtmaya başladığı öğrenildi. Ukrayna’ya karşı savaşmak istemeyen Kırım Tatarları, Yarımada'yı terk etmek zorunda kaldı. Kırım Gayesi sivil örgütü, Rusya’nın ilan ettiği seferberlik nedeniyle yaklaşık 30 bin Kırım Tatarının, Kırım’ı terk ettiğini bildirdi. İŞGALCİ RUSYA, SEFERBERLİĞİ KIRIM TATARLARINI YOK ETMEK İÇİN KULLANIYOR! Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya’nın, Kırım Tatarlarını Ukrayna’ya karşı savaşmak zorunda bıraktığını belirterek, “Seferberliği kullanarak Kırım Tatarlarını yok etmek istiyorlar. Rusya’nın bu sıradaki suçunu dünyaya duyurmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.