SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da Türkiye-Ukrayna-Japonya İş Forumu yapıldı

Ukrayna'nın yeniden imar ve yapılanma sürecinde Türkiye, Ukrayna ve Japonya'dan firmalar arasında ortaklık kurulması amacıyla, bugün İstanbul’da Türkiye-Ukrayna-Japonya İş Forumu düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul'da Türkiye-Ukrayna-Japonya İş Forumu yapıldı

Terör devleti Rusya, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi başlatarak binlerce insanın katledilmesine yol açtı ve açmaya devam ediyor. Rus saldırıları nedeniyle milyonlarca insan evlerini ve ülkelerini terketmek zorunda kaldı. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana büyük bir yıkıma ve insan göçüne yol açan kanlı savaş devam ederken Ukrayna, işgalci Kremlin rejimine karşı mücadele etmeye sürdürüyor.

İşgalci Rusya’nın saldırıları devam ederken Türk şirketleri altyapı çalışmalarını sürdürerek Ukrayna’ya destek oluyor. Ayrıca Türk ve Japon şirketleri bir araya gelerek, yüzlerce milyar dolarlık hasarı onarma, ülkenin yeniden imarı sürecinde ortak çalışma yapmak istiyor.

Bu girişim çerçevesinde Türkiye Ukrayna İş İnsanları Derneğinin, Ukrayna'daki en büyük iş organizasyonu olan Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği, Japonya Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) ve Japonya Dış Ticaret Organizasyonu (JETRO)’nun desteği ve Yanmar Türkiye’nin ana sponsorluğuyla organize ettiği Türkiye-Ukrayna-Japonya İş Forumu, bugün İstanbul’da yapıldı.

Toplantı, Ukrayna’nın yeniden imarı sürecine katılmak isteyen Türk ve Japon şirketleri bir araya getirmek, şirketler arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla düzenlendi.

UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ BODNAR: RUSYA, ULUSUMUZU YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR

Etkinlik açılışında söz alan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar konuşmasına etkinliği organize eden ve destek olan herkese teşekkür ederek başladı. Bu etkinliğin Ukrayna için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Büyükelçi, “Ülkemizde savaş var. Tarihimizdeki en korkunç dönem. Aynı zamanda en kahramanca diyebileceğimiz bir dönem. Biz sadece dünyayı değil kendimizi de şaşırttık. Artık ‘Ukraynalı gibi cesur ol’ ifadesi slogan haline geldi. Cesur olmak zorundayız. Aynı zamanda hızlı ve çözüm odaklı davranmamız gerekiyor. Rusya ulusumuzu yok etmeye çalıştı. Rusya kışın bizi dondurmaya çalıştı. Ama başarısız oldu. Ukrayna halkının direnişi sayesinde köylerimiz, kentlerimiz işgalden kurtarılıyor. Ve şu anda yeniden inşa edilmek, daha iyi hayat kurmak için sizi bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

ÇIJIKOV: UKRAYNA DESTEĞE İHTİYAÇ DUYUYOR

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gennadiy Çıjıkov, Ukrayna’yı yeniden kalkındırmak için Türkiye, Japonya ve Ukrayna olmak üzere 3 ülkenin bir araya geldiğini belirterek, "Dünya Bankasının tahminlerine göre Ukrayna’nın yeniden yapılanma ihtiyacı yaklaşık 400 milyar dolar. Ancak Ukrayna yetkilileri daha fazla finansmana, 500 ile 900 milyar dolar arasında bir rakama ihtiyaç duyulduğunu savunuyor. Çünkü ülkemizde inanılmaz bir yeniden inşa sürecimiz başlayacak. Ukrayna’nın geleceğe doğru büyüyerek gelişme arzusu var. Bu yüzden omuz omuza vermeliyiz. Bu savaş ekonomimizi yerle bir etti. Topraklarımızın yüzde 20’si şu anda işgal altında. Vatandaşlarımızın yüzde 75’i yerinden edildi. Savaş nedeniyle gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 29’unu kaybettik. İhracat yüzde 30 düştü. Yaklaşık yüzde 29 işsizlik oranı var. Ama Ukrayna iş dünyası yine de motive halinde, yine de işlerini büyütmeye çalışıyor. Savaş başladığında herkes Ukrayna’daki tarımın duracağını söyledi ama savaşa rağmen Ukraynalı çiftçiler büyük bir kahramanlık sergileyerek ayçiçeği, buğday, mısırda inanılmaz bir hasat yaptılar. 'Dünyaya gıdamızı Asya ile Afrika ülkeleriyle paylaşmaya hazırız' dedik. Ancak Rusya bunu engellemeye çalışıyor" dedi.

Ukrayna’nın yeniden ayağa kalkması için desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çekerek Türk ve Japon şirketlerine seslenen Çıjıkov, “Sizin için şu anda çok uygun bir zaman. Savaşın sonunu beklemeyelim, şimdi işbirliği yapmamız lazım. Birlikte çalışmalıyız. Ve biz Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası olarak sizi desteklemeyi ve gerekli projeleri, irtibat noktaları bulmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

“FİRMALARA DESTEK OLMAK ADINA BU FORUMU DÜZENLİYORUZ”

Türkiye Ukrayna İş İnsanları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan program kapsamında yaptığı konuşmada, “Ukrayna’nın yeniden imar ve yapılanmasında ihtiyaçların yerinden belirlenmesi, kaynakların daha etkili kullanımına katkıda bulunulması, Türk, Ukrayna ve Japon firmalarının bu güçlü işbirliği noktasında bir zemin hazırlanmasında destek olmak adına biz ortaklarımızla bu forumu düzenliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Daha sonra forum çerçevesinde; “Enerji Altyapısı ve Yenilenebilir Enerji”, “Üçlü İşbirliği İle İş Yapmak”, “Altyapı, Ulaşım ve Konut İnşaatı”, “Yatırım ve Kalkınma Ajansları”, “Sağlık Hizmetleri” konulu paneller düzenlendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.