SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov, Kırım'da hedeflenen millî özerkliği QHA'ya anlattı

KTMM Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Anayasası üzerinde yapılacak değişiklik sonrasında vatan Kırım'da tesis edilecek millî özerkliğin ayrıntılarını Kırım Haber Ajansına (QHA) açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2024 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2024 16:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov, Kırım'da hedeflenen millî özerkliği QHA'ya anlattı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın (Volodimir Zelenski), 21 Temmuz 2021'de imzaladığı “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” başlıklı yasa ile Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar ile birlikte Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanındı.

Söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi sonrasında artık Kırım’ın yerli halklarının kendi kaderini tayin etme hakkının sağlanması için Ukrayna Anayasası'nın 10. maddesinde değişikliklerin yapılması bekleniyor. Birçok siyasetçi ve aktivist için Kırım'ın statüsünü özerk bir cumhuriyet olarak belirleyen Anayasa'nın 10. maddesi tartışmalı hüküm konumunda. Bununla birlikte, Kırım'ın "özerk cumhuriyet" statüsünün korunup korunmayacağı, Kırım’a “millî özerklik” statüsünün verilip verilmeyeceği konusunda birçok tartışma yürütülüyor. Kırım Tatarları, Yarımada’nın Ukrayna’ya bağlı bir millî-bölgesel özerklik statüsünün verilmesi için mücadele ediyor.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna Anayasası'nın 10. maddesi üzerinde yapılacak değişiklik sonrasında Kırım Yarımadası'nda kurulacak millî özerkliğin muhtevasını ve Ukrayna toplumunun bu değişikliğe dair düşüncelerini Kırım Haber Ajansına (QHA) açıkladı.

ÇALIŞMALAR 2019 YILINDAN BU YANA HAZIR

Kırım’da Kırım Tatar millî özerkliğinin kurulması bağlamında gerekli olan düzenlemelerin 2019 yılında hazırlandığını açıklayan KTMM Başkanı Çubarov, bununla birlikte aradan geçen süre ve değişen şartlarla birlikte taslak üzerinde değişiklik yapılabileceğini belirtti.

Ukrayna Anayasası üzerinde yapılacak değişiklik üzerinde yeniden müzakere yapılması hususuna kapalı olmadıklarını söyleyen KTMM Başkanı, temel prensibin terk edilmediği bir senaryoda ayrıntıların ve farklı formülasyonların olabileceğini kaydetti.

"KIRIM, UKRAYNA’NIN AYRILMAZ BİR PARÇASI VE AYNI ZAMANDA KIRIM TATAR HALKININ TARİHİ TOPRAĞIDIR"

Refat Çubarov, KTMM’nin sahip olduğu temel pozisyonu, “Kırım Yarımadası’nın özerk statüsünün devam etmesi ama prensiplerinin Kırım Tatar halkının haklarına dayanması.” sözleriyle açıkladı.

Kırım Tatar halkının haklarının sağlanması bağlamında Ukrayna toplumunda geniş bir muhalefet olmadığını dile getiren Çubarov, “Ukrayna toplumunun büyük çoğunluğu, Kırım Tatar halkının uğradığı sürgünü biliyor, ne tür facialardan geçtiğimizi anlıyor.” dedi.

Bu durumla birlikte bir kısım Ukraynalının da Kırım Tatarlarına verilecek haklar noktasında tam anlamıyla razı olmadığını sözlerine ekleyen Refat Çubarov, “Çünkü onların düşüncelerine göre, Kırım Tatar halkına bu halkların verilmesi sonrasında Kırım Tatarları güçlenip başka bir düşünceye sahip olabilir. Bağımsızlık ilan ederek yoluna devam etmeyi düşünebilir. Dolayısıyla Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması noktasında riskler görüyorlar.” ifadelerini kullandı. Bu düşüncede olan Ukraynalılara Kırım Tatarlarının bakışını anlatmakta sorun yaşamayacaklarını vurgulayan Çubarov, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Kırım Tatar halkının bakışı ve Kırım Tatar milli hareketinin, Kurultayımızın, Kırım Tatar Milli Meclisimizin yıllardır pozisyonu; Kırım’ın Kırım Tatar halkının hakkına dayalı bir muhtariyete sahip olması ve bağımsız Ukrayna’nın sınırları içerisinde yer alması şeklindedir. Kırım, Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası ve aynı zamanda Kırım Tatar halkının tarihi toprağıdır. Bunu hiçbir kimse başka bir şekilde görmez ve kimsenin görmeye hakkı yoktur. Burası bizim toprağımız ve bizim haklarımız ama aynı zamanda bizim topraklarımız bağımsız Ukrayna devletinin sınırları içerisinde. İşte bu iki pozisyonu bir araya getirmeliyiz. Birbirinin karşıtı hâline getirmeye gerek yok.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.