SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerin QHA’ya konuştu: Türk gittiği her yere barış götürmüştür

Sesiyle dinleyenleri büyüleyen Azerbaycan Türkü ses sanatçısı Azerin, Kurt-Ar Derneğinin “Türkçe Bir Akşam” isimli etkinliği sonrasında Kırım Haber Ajansına (QHA) özel açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 04:15
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerin QHA’ya konuştu: Türk gittiği her yere barış götürmüştür

Yağmur Filiz ŞAHİN/QHA Ankara

Kurt-Ar Uluslararası İnsani Yardım Derneği tarafından 17 Ekim 2024 tarihinde tertip edilen "Türkçe Bir Akşam" başlıklı coşkulu etkinlik katılımcıları büyüledi. Azerbaycan Türkü ses sanatçısı Azerin, seslendirdiği "Çırpınırdın Karadeniz" türküsüyle geceye damgasını vurdu.

AZERİN'DEN QHA'YA ÖZEL AÇIKLAMALAR

Sesiyle dinleyenleri büyüleyen Azerin, sahne performansının ardından Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularını yanıtladı. Kırım Tatarlarının 10 yıldır Rus işgali altında yaşadığına dikkat çeken QHA, Azerin'e Kırım hakkındaki düşüncelerini sordu. Azerin, Kırım Tatarlarının yüzünün bir türlü gülmediğini vurgulayarak, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'ne işaret etti.

"Kardeşlerimiz kendi topraklarında bir türlü rahat yaşayamadılar." diyen Azerin, Kırım Tatar aydını, fikir insanı İsmail Bey Gaspıralı'yı örnek göstererek, "Türk dünyasına nasıl yol göstermişse, 'Dilde, işte, fikirde birlik' demişse; Allah da bu Türk birliğini ebedî eylesin inşallah" ifadelerini kullandı. Azerin, Kırım Tatarlarının öz vatanına en kısa sürede dönmelerini temenni etti.

Azerin, QHA'nın "Türk dünyasının belli bölgelerinde yaşanan zulme ve baskıya duyarlı bir sanatçı olarak ne söylemek istersiniz?" sorusuna ise Karabağ'dan örnek göstererek yanıtladı. Azerbaycan Türklerinin nihayet Karabağ'a ayak basabildiğini vurgulayan Azerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu konuda Azerbaycan'a verdiği desteğin çok önemli olduğunu belirtti. 

"TÜRK BAYRAĞININ GÖLGESİ BİR GÜVENCEDİR"

Başta Kırım ve Doğu Türkistan olmak üzere işgal altındaki tüm Türk yurtların özgürlüğüne kavuşmasını temenni eden Azerbaycanlı sanatçı, Türkiye'nin önemli bir konumda olduğuna işaret etti. Azerin, ömrünü Türkistan'ın birliğine ve bağımsızlığına adayan büyük fikir adamı Mustafa Çokay'ın sözlerini anımsatarak; "Her Türk'ün iki vatanı vardır. Biri doğduğu yer, diğeri ise Türkiye'dir." dedi. Azerin sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

Nerede bir Türk gözyaşı döküyorsa, Allah bizim gördüğümüz zaferi, onlara yaşamayı nasip etsin. Allah, Türkiye Cumhuriyeti'ne de güç kuvvet versin. Her şeyi de devletten beklememek gerekir. Biz sanatçılar vatanımız, milletimiz, toprağımız için eserlere imza atıyoruz. Bu yaptıklarımız Türk dünyasının birliği içindir. Dolayısıyla bu konuda insanlarımızın üzerine büyük bir yük düşüyor. Bu yüzden barış olsun istiyoruz. Çünkü Türkler, gittikleri her yere barış götürmüştür. Türklerin olduğu yerde insanlar, dinlerini rahatça yaşamış, dilini özgürce kullanmıştır. Bu insanlar için Türk bayrağının gölgesi bir güvencedir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.