SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Hedefimiz Kırım dahil topraklarımızın tamamen işgalden kurtarılmasıdır

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenkıy, Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’ne çevrim içi konuşma yaptı. Zelenskıy, işgalci Rusya'nın baskılarına yaklaşık 10 yıldır maruz kalan Kırım Tatar halkının sorunlarının sadece yarımadanın işgalden kurtarılması ile çözüleceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2023 02:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Hedefimiz Kırım dahil topraklarımızın tamamen işgalden kurtarılmasıdır

Çekya Parlamentosunun ev sahipliğinde düzenlenen Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, bugün çalışmalarına başladı. Zirvede Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy çevrim içi olarak zirve katılımcılarına hitap etti. Zelenskıy, Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatar halkına uygulanan baskılara dikkat çekerek; yarımadadaki baskıların ancak Kırım işgalden kurtarıldıktan sonra sona ereceğini ifade etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenkıy, Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde çevrim için konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Zelenskıy, 2014’ten bu yana vatanları Rus işgali altında bulunan Kırım Tatar halkının durumuna dikkat çekti. Zelenskıy, “Şu an Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde, Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatar halkının temsilcileri bulunuyor. Sizi, birçok kez evinden edilmeye çalışılan, sürgünden geçen, yaklaşık 10 yıldır işgalciler tarafından esir tutulan bu halka kulak vermeye davet ediyorum.” dedi.

ZELENSKIY: KIRIM'DA İŞGAL ALTINDA YAŞAYAN İNSANLARIN HİÇ BİRİ BU KADERİ HAK ETMİYOR

Rusya'nın Kırım'ı işgalinin sadece toprak meselesi olmadığını belirten Zelenskıy, “Bu, tüm baskılardan kurtarılması gereken insanların hikayesi. Bu, Rus cezaevlerinden serbest bırakılması gereken siyasi tutsakların hikayesi. Bu korumamız gereken farklı yaşlardaki erkek ve kadınların hikayesi. İşgalcilerden kurtarılan özgür yuvasına sahip olma hakkına sahip olan tarih ve kültürün hikayesi. Lütfen bu insanları unutmayın. Hiçbiri bu kaderi hak etmiyor. Bu nedenle hedefimiz, Kırım dahil topraklarımızın tamamen işgalden kurtarılmasıdırdedi.

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak geçen sene Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde yapılan zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Zirveye yaklaşık 70 yabancı heyet katılım gösteriyor. Kırım'ın Rus işgali, bunun sonucunda ortaya çıkan insan hakları ihlalleri ve baskıların ele alındığı zirvede, Karadeniz bölgesinin güvenliği ve buna bağlı olarak küresel gıda güvenliği konusundaki meydan okumalar gündeme getirildi.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.