SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukraynalılar işgal sonrasında Kırım'ın özerk olması gerektiğini düşünüyor

Ukrayna Millî Bilimler Akademisi tarafından yürütülen akademik bir çalışmanın sonucuna göre, Ukraynalıların yüzde 67'si işgalden sonra Kırım'ın özerkliğe sahip olması gerektiğine inanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2024 17:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2024 18:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalılar işgal sonrasında Kırım'ın özerk olması gerektiğini düşünüyor

Ukrayna Millî Bilimler Akademisi bünyesinde yürütülen “Yeniden Entegrasyon ve Sosyal Uyum” başlıklı çalışmanın sonuçları yayımlandı. Analist Anton Suslov tarafından yürütülen çalışmaya göre; Ukraynalıların yüzde 47'si, işgalin sona ermesinden sonra Kırım'da 2014'e kadar olduğu gibi özerkliğin devam etmesi gerektiğini düşünürken; yüzde 20'si ise özerkliğin niteliğinin değiştirip Yarımada'nın Kırım Tatar özerkliğine sahip olması gerektiğine inanıyor.

Araştırmada ayrıca, yüzde 27’lik kesimin özel statüsü olmayan bir bölge olması gerektiği, yüzde 5'lik kısmın ise soruyu yanıtsız bıraktığı sonucu ortaya çıktı. Araştırmaya katılan Ukraynalıların yüzde 1'i ise sunulan seçenekler dışında bir cevap verdi.

Araştırmada katılımcılara ayrıca, Kırım Tatarlarının Kırım yerel meclisinde özel bir kotaya sahip bir şekilde temsil edilmesi gerektiği hakkındaki ne düşündüğü de soruldu. Bu bağlamda, Ukraynalıların yüzde 43'ünün Kırım Tatarlara tanınacak kotaya "tamamen katıldığı", yüzde 14'ünün ise "katıldığı" sonucu ortaya çıktı. Yüzde 57'lik olumlu bakış karşısında ise, yüzde 17'si "hem katılıyorum hem katılmıyorum", yüzde 4'ü "katılmıyorum", yüzde 10'u "hiç katılmıyorum" şeklinde cevap verdi. Anketle katılanların yüzde 12'si ise konuya ilişkin fikir beyan etmedi.

Araştırma, 11-16 Mart 2024 tarihleri arasında “School of Political Analysis” sivil toplum kuruluşu adına "Sociological Group Rating" tarafından işgal altınfaki Kırım ve Donbas bölgeleri hariç tüm bölgelerde gerçekleştirilirken, örneklemin yaş, cinsiyet ve yerleşim yeri açısından temsil niteliğine sahip olduğu belirtildi. Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi (CATI) yöntemi kullanılarak 18 yaş üstü toplam 2005 katılımcıyla görüşüllen anketin hata payının ise yüzde 2,2 olduğu kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.