SON DAKİKA
Hava Durumu

#Anket

QHA - Kırım Haber Ajansı - Anket haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Anket haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna halkı değerlendirdi: AB, NATO, barış ve daha fazlası Haber

Ukrayna halkı değerlendirdi: AB, NATO, barış ve daha fazlası

Razumkov Merkezi sosyoloji servisi tarafından 20-26 Eylül 2024 tarihleri arasında Ukrayna halkına Avrupa Birliği'ne (AB) ve NATO'ya katılım konusundaki düşünceleri, ülkelere yönelik tutumları, Rusya Devlet Başkanı Putin'e bakışları, Rusya ile müzakereler ve barış konusundaki değerlendirmeleri soruldu. Anket, 18 yaş üstü 2 bin 16 kişi ile gerçekleştirildi. İşte anket cevapları. UKRAYNA'NIN AB'YE KATILIMI Anket katılımcılarına "Yakın gelecekte Ukrayna'nın AB'ye katılımı konusunda referandum yapılsaydı oylamaya katılır mıydınız?" sorusu sorulduğunda;  yüzde 81,1 "evet",  yüzde 10,7 "hayır" cevabı alındığı görüldü. Düzenlenecek referandumda ne  yönde cevap verecekleri sorulduğunda ise yüzde 73,7 "Kabul için oy kullanırdık" değerlendirmesinde bulunurken, yüzde 12,9 ise "Girişe karşı oy kullanırdık"  yönünde fikir beyan etti. NATO'YA KATILMA İSTEĞİ YÜKSEK Anket katılımcıları, kendilerine sorulan "Yakın gelecekte Ukrayna'nın NATO'ya katılımı konusunda bir referandum yapılsaydı oylamaya katılır mıydınız?" sorusuna yüzde 82,3 ile "evet" cevabını verirken yüzde 10,5 "hayır" cevabını verdi. Katılımcıların oylarını ne yönde kullanacağı sorulduğunda ise yüzde 72,1 "kabul için oy kullanırdık", yüzde 14,8 "katılıma karşı oy kullanırdık" değerlendirmesinde bulundu.  ÜLKELERE KARŞI TUTUMLAR DEĞERLENDİRİLDİ Aynı zamanda ankette, katılımcıların ülkelere karşı tutumları da incelendi. Katılımcıların; Rusya'ya karşı yüzde 94,3,  Kuzey Kore'ye karşı yüzde 76,3, Çin'e karşı 73,2, Beyaz Rusya'ya karşı yüzde 84 olumsuz bakış açısına sahip olduğuna ulaşıldı. Olumlu bakış açısı incelendiğinde ise Fransa yüzde 86,3, Çek Cumhuriyeti yüzde 83,1, Amerika Birleşik Devletleri yüzde 84, Polonya yüzde 78,1, Letonya ve Litvanya yüzde 87,4, Birleşik Krallık yüzde 86,5 ve Türkiye yüzde 55,1 olarak değerlendirildi. PUTİN SEVİLMİYOR! Katılımcılara Rusya Devlet Başkanı, Rusya hükûmeti ve Rusya Devlet Dumasına karşı bakışları da soruldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı yüzde 96,3 olumsuz bakış açısı olduğu kaydedilirken; Rusya hükûmetine karşı yüzde 95,5, Rusya Devlet Dumasına karşı yüzde 95,6 olumsuz bakış açısı olduğu belirtildi. RUSYA İLE MÜZAKERELER SORULDU Katılımcılar, Rusya ile müzakereleri de değerlendirdi. Yüzde 35,2 barış için Rusya ile müzakere edilmesi gerektiğini belirtirken, yüzde 47,8 ise bu seçeneğe hayır cevabını verdi. "Rusya ile müzakereler ancak birliklerinin 23 Şubat 2022 tarihli sınır hattına çekilmesinden sonra yürütülmeli" yönündeki soruya; yüzde 37,2 evet cevabını verirken yüzde 41,2 hayır cevabını verdi.  "Rusya ile müzakereler ancak askerlerinin 1991 yılı sınırlarına çekilmesinden sonra yürütülmelidir." sorusuna ise yüzde 49,4 evet cevabı gelirken yüzde 29,2 hayır cevabı verildi.

Ukraynalılar işgal sonrasında Kırım'ın özerk olması gerektiğini düşünüyor Haber

Ukraynalılar işgal sonrasında Kırım'ın özerk olması gerektiğini düşünüyor

Ukrayna Millî Bilimler Akademisi bünyesinde yürütülen “Yeniden Entegrasyon ve Sosyal Uyum” başlıklı çalışmanın sonuçları yayımlandı. Analist Anton Suslov tarafından yürütülen çalışmaya göre; Ukraynalıların yüzde 47'si, işgalin sona ermesinden sonra Kırım'da 2014'e kadar olduğu gibi özerkliğin devam etmesi gerektiğini düşünürken; yüzde 20'si ise özerkliğin niteliğinin değiştirip Yarımada'nın Kırım Tatar özerkliğine sahip olması gerektiğine inanıyor. Araştırmada ayrıca, yüzde 27’lik kesimin özel statüsü olmayan bir bölge olması gerektiği, yüzde 5'lik kısmın ise soruyu yanıtsız bıraktığı sonucu ortaya çıktı. Araştırmaya katılan Ukraynalıların yüzde 1'i ise sunulan seçenekler dışında bir cevap verdi. Araştırmada katılımcılara ayrıca, Kırım Tatarlarının Kırım yerel meclisinde özel bir kotaya sahip bir şekilde temsil edilmesi gerektiği hakkındaki ne düşündüğü de soruldu. Bu bağlamda, Ukraynalıların yüzde 43'ünün Kırım Tatarlara tanınacak kotaya "tamamen katıldığı", yüzde 14'ünün ise "katıldığı" sonucu ortaya çıktı. Yüzde 57'lik olumlu bakış karşısında ise, yüzde 17'si "hem katılıyorum hem katılmıyorum", yüzde 4'ü "katılmıyorum", yüzde 10'u "hiç katılmıyorum" şeklinde cevap verdi. Anketle katılanların yüzde 12'si ise konuya ilişkin fikir beyan etmedi. Araştırma, 11-16 Mart 2024 tarihleri arasında “School of Political Analysis” sivil toplum kuruluşu adına "Sociological Group Rating" tarafından işgal altınfaki Kırım ve Donbas bölgeleri hariç tüm bölgelerde gerçekleştirilirken, örneklemin yaş, cinsiyet ve yerleşim yeri açısından temsil niteliğine sahip olduğu belirtildi. Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi (CATI) yöntemi kullanılarak 18 yaş üstü toplam 2005 katılımcıyla görüşüllen anketin hata payının ise yüzde 2,2 olduğu kaydedildi.

Ukrayna'yı işgal girişimi, Rusya'nın eski Sovyet ülkelerindeki nüfuzunu zayıflattı! Haber

Ukrayna'yı işgal girişimi, Rusya'nın eski Sovyet ülkelerindeki nüfuzunu zayıflattı!

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırıları, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde Rusya’ya karşı tutumu değiştirdi. “Re: Russia” düşünce kuruluşunun verilerine dayanan 26 Mayıs 2023 tarihli analizde, birçok ülkede Rusya’ya karşı tutumun değiştiği görüldü. “Re: Russia” düşünce kuruluşu, 2022 yılı boyunca yapılan anketlerin sonuçlarını değerlendirdi. İLK KEZ RUSYA'YI SEVMEYENLERİN SAYISI, SEVENLERİN SAYISINI GEÇTİ “Re: Russia” düşünce kuruluşunun yayımladığı analize göre, Rusya’ya olumlu tutum besleyen ülkelerde, Rus lideri Putin'i sevmeyenlerin oranı geçen yıla oranla yükseldi. RUSYA, RUS DİASPORALARI ÜZERİNDEKİ GÜCÜNÜ KAYBEDİYOR Analizde, yalnızca Özbekistan ve Kırgızistan’da Rusya'ya şu ana kadar olumlu bir tutum olduğu kaydedildi. Rusya’nın başka ülkelerde bulunan Rus diasporaları üzerindeki gücünü de yitirdiğini ifade eden düşünce kuruluşu, “Rusya'nın yurtdışındaki Rus diasporası üzerindeki etkisi hızla kayboldu. Letonya ve Estonya'da Rus liderliğini onaylayan 'Rusların' oranı keskin bir şekilde düştü ve Kazakistan'da pozitif eğilim ciddi bir şekilde azaldı” dedi. KENDİNİ RUS OLARAK TANIMLAYANLARIN SAYISINDA KESKİN BİR DÜŞÜŞ YAŞANDI Analizde, çevre ülkelerde kendini “Rus” olarak tanımlayanların sayısında da keskin bir düşüş olduğu ifade edildi. Yapılan anket sonucunda düşünce kuruluşu, “Kazakistan’da 2007-2011'de yanıt verenlerin ortalama yüzde 32'si, 2012-2019'da yüzde 27'si ve 2021-2022'de yüzde 16'sı kendilerini Rus olarak tanımladı. Estonya'da vatandaşlar, 2007-2016'da yüzde 29, 2017-2020'de yüzde 25 ve 2022'de yüzde 21, kendisini Rus olarak tanımlıyor. Son olarak, Letonya'da 2007-2015'te yanıt verenlerin yüzde 31'i, 2016-2019'da yüzde 25'i ve 2021-2022'de yüzde 19'u kendilerini Rus olarak görüyor” ifadelerine yer verdi.

İşgalci Rusya'nın yeni tuzağı: Sözde anket Haber

İşgalci Rusya'nın yeni tuzağı: Sözde anket

İşgalci Rusya, savaşa karşı olan insanları tespit etmek için sözde anketler düzenliyor. Devlet tarafından işletilen kurum olan Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi, telefon üzerinden işgal altındaki Kırım da dahil olmak üzere Rusya’da düzenlediği anket sırasında katılımcılara, doğru cevap verilmesi durumunda Rusya mevzuatına göre çok ağır bir şekilde cezalandırılmalarına yol açabilecek sorular yönlendiriliyor. Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan bir kişi, Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin telefonda düzenlediği anketin ses kaydını paylaştı. İşgalci Rus rejiminin kontrolünde olan araştırma merkezinin düzenlediği anketin ses kaydına bakılırsa  sözde "sosyal araştırma" sırasında telefonda olan kişinin Putin rejimi ile ilgili tutumunu belirleyen provokatif sorular soruluyor. Anketi cevaplayan kişi, Rus kanunlarına göre yargılanmak istemiyorsa Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı desteklediğini ifade eden cevaplar vermek zorunda bırakılıyor. RUS MEVZUATI SAVAŞA KARŞI TUTUM SERGİLEME SEÇENEĞİ BIRAKMIYOR Kırım Tatar Milli Meclisine gönderilen ses kaydında anket düzenleyen kadının, bir dizi provokatif sorusuna tarafsız cevapları vermeye çalışan kişi, “Sosyal medyada duyduğunuz haberlere göre Rusya ‘özel askeri operasyon’ sırasında hastane, okul, anaokulların bombalanmasından kaçınmayı başarıyor mu başarmıyor mu?” sorusunda artık dayanamayıp şu ifadeleri kullanıyor: “Rusya’da ‘özel askeri operasyon’ hakkında uygunsuz cevap veren bir kişiyi hapse atmak için bir sürü kanun var. Sadece, Rus ordusunun Mariupol’deki hastaneyi bombaladığını söyledikleri için Rusya’da düzinelerce kişi hapse atıldı. Siz de bana böyle bir soru soruyorsunuz… Yani sizce bu normal bir şey mi? Rus ordusunun hastaneyi vurduğunu veya sivilleri öldürdüğünü söyledikleri için ‘Rus ordusu hakkında sahte bilgi yaydığı‘ gerekçesiyle bir sürü kişi hapse atıldı.” Buna karşı olarak kadın “Kimse hapse atılmadı” dediğinde anketi cevaplayan kişi, “O zaman İlya Yaşin neden hapse gönderildi?” sorusunu sorarak şöyle devam ediyor: “İnsanları güya sahte bilgi yaymak suçlamasıyla hapse atmak için bir sürü yasa kabul ettiniz. Şimdi de böyle sorular soruyorsunuz. Neden? İnsanlar sizi desteklediğini söylesin, sizde size uygun bir anket sonuçları yayınlayın diye. Sonra da hazırladığınız raporlarda herkesin Rusya’nın başlattığı bu rezaleti desteklediğini iddia ediyorsunuz. Zaman gelecek yaptıklarınız yüzünden suçluluk duyacaksınız…” RUS MUHALİF AKTİVİST YAŞİN’E 8,5 HAPİS CEZASI Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları başlatmasından sonra ülkede kalan birkaç muhalif isimden biri olan İlya Yaşin (Yashin), Ukrayna'nın Buça kentinde yaşanan olaylarda Rus ordusunun savaş suçları işlediğini öne sürmesinin ardından "sahte bilgi yaymak" suçlamasıyla Moskova'daki Meshchansky Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.