SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Parlamentosu, Kırım'a ilişkin devlet politikasının kararlılığına dair beyannameyi kabul etti

Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), 3 Eylül 2024 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sevastopol) şehrinin işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonuna ilişkin Ukrayna'nın devlet politikasının kararlılığına yönelik bir beyanname kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 11:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Parlamentosu, Kırım'a ilişkin devlet politikasının kararlılığına dair beyannameyi kabul etti

Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sevastopol) şehrinin işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonuna ilişkin Ukrayna'nın devlet politikasının kararlılığına yönelik beyannameyi onayladı. Belgede, Ukrayna'nın devlet egemenliğinin ve uluslararası olarak tanınan sınırlar içerisindeki toprak bütünlüğünün, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sevastopol) şehrinin işgalden kurtarılmadan sağlanamayacağı vurgulandı.

Ukrayna Parlamentosunun dün düzenlenen genel kurulunda oylanan belge için 301 milletvekili “evet” oyu kullandı.

Belgede, Ukrayna'nın Kırım Yarımadası’nın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu konusundaki devlet politikasının sarsılmaz olup, ulusal ve uluslararası hukuk ilkelerine uygun şekilde yürütüleceği belirtilerek, Ukrayna'nın devlet egemenliğinin ve uluslararası olarak tanınan sınırlar içindeki toprak bütünlüğünün, Kırım ve Akyar’ın işgalden kurtarılmadan sağlanmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın (Volodimir Zelenski) Barış Formülü'nün hedeflerine dikkat çekilen belgede, bunların; Rusya'nın saldırganlığının sona ermesi, Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilen tüm bölgelerinin işgalden kurtarılması, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı silahlı saldırı sonucunda esir alınan tüm kişileri serbest bırakması, Azak Denizi ve Karadeniz bölgelerinde uluslararası sivil taşımacılığın yeniden tesis edilmesi, silahlı çatışmaların önlenmesi ayrıca Ukrayna ve dünya genelinde barış tehditlerinin ortadan kaldırılması olduğu ifade edildi.

RUSYA TARAFINDAN ESİR ALINAN UKRAYNA VATANDAŞLARININ KURTARILMASI ÖNCELİKTİR

Parlamento bir kere daha, Kırım dahil olmak üzere Rus işgal güçleri tarafından yasa dışı olarak alıkonulan sivillerin ve savaş esirlerinin serbest bırakılması ve Ukrayna'ya iade edilmesinin Ukrayna devleti için en önemli görevlerinden biri olmaya devam ettiğini beyan etti.

Bununla birlikte belgede Rusya’nın Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına yönelik silahlı saldırılar, toprakların işgali ve asılsız başlatılan geniş çaplı savaş nedeniyle meydana gelen zararı tamamen tazmin etmesi gerektiği vurgulandı.

Belgeye göre, Kırım’ın işgalden kurtarılmasının ardından yeniden entegrasyon ve geçiş adaleti ilkelerinin uygulanması, devlet politikası öncelikleri arasında kalmaya devam edecek. Ayrıca belgede, Kırım dahil olmak üzere Ukrayna'nın tarihsel ve kültürel mirasının korunması ve yeniden sağlanmasının, ulusal kültürel kimliğin korunması açısından bir öncelik olduğu belirtildi.

Belgede, Ukrayna’nın 1944 yılında Sovyet totaliter rejimi tarafından Kırım Tatar halkına yönelik yapılan soykırım ve sömürge politikalarına ilişkin tarihi adaleti yeniden sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdüreceği teyit edildi. 

Bunun yanı sıra kabul ettiği belgede parlamento, Uluslararası Kırım Platformu’nun, Kırım’ın ilhak girişimlerinin tanınmaması, geçici işgalin meşrulaştırılmasına karşı koyulması ve uluslararası topluma geçici işgal altındaki bölgelerdeki mevcut durum hakkında yanlış bilgi verilmesine karşı mücadeleye devam edeceğini kaydetti.

BELGE KIRIM PLATFORMU LİDERLER ZİRVESİ ÖNCESİ KABUL EDİLDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanın Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Daimi Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada, ilgili beyannamenin Uluslararası Kırım Platformu'nun önümüzdeki zirvesi öncesinde kabul edilmesinin önemli olduğu aktarıldı. Ayrıca belgenin kabul edilmesinin Kırım Yarımadası’nın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonu, Ukrayna devlet politikasının değişmezliği konusunda hukuki belirliliğe katkıda bulunacağı da kaydedildi.

ZİRVE 11 EYLÜL'DE YAPILACAK

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, QHA'ya verdiği röportajda Kırım Platformu Liderler Zirvesi’nin 11 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de gerçekleşeceğini bildirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.