SON DAKİKA
Hava Durumu

KTMM Başkanı Refat Çubarov: Kırım, mutlaka özgür olacak!

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Platformunun faaliyetlerinin, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2023 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 25.08.2023 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KTMM Başkanı Refat Çubarov: Kırım, mutlaka özgür olacak!

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması için tüm dünyanın birleştiğini ifade etti. Kırım Haber Ajansına konuşan Çubarov Kırım’ın mutlaka özgür olacağını ve Kırım Platformu’nun bunun için önemli faaliyetlerde bulunduğunu belirtti.

KTMM Başkanı, “Kırım, mutlaka özgürlüğüne kavuşacak. Ve bu sadece benim veya bazı insanların arzusu değil. Tüm dünya bu konuda birleşti. Kırım işgalden kurtarılana kadar Rusya rahat bırakılmayacak. Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılması alanında faaliyet gösteren Kırım Platformu, bu yüzden bizim için çok önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

KIRIMOĞLU: KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI KIRIM TATARLARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 3. zirvesi 23 Ağustos 2023’te Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de yapıldı. Hibrit formatta düzenlenen zirvede, Kırım’ın geleceği ve Karadeniz bölgesinin güvenliği ele alındı.

3. Kırım Platformu Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise Kırım’ın dokuz buçuk yıldır işgal altında bulunduğunu belirtti. Kırımoğlu, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı kanlı geniş çaplı işgal girişiminin 546. gündür devam ettiğini hatırlatarak şu  ifadelere dikkat çekti:

“İlk önce askerlerimizin ve tüm Ukrayna halkının cesareti ve kahramanlığı, müttefiklerimizin ülkemize sağladığı yardımlar sayesinde, Kırım dahil işgal altında bulunan tüm topraklarımızı yakın gelecekte kurtarmak için umutlar ortaya çıktı. Yarımadanın işgalden en kısa zamanda kurtarılması özellikle Kırım'ın yerli halkı Kırım Tatarları büyük önem taşıyor. Çünkü Kırım Tatar halkı için bu; hayatta kalma ve daha da gelişme ya da özgün bir ulus olarak tamamen yok olma meselesidir.”

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platform; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği olmak üzere birkaç seviyede faaliyet gösteriyor. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.