SON DAKİKA
Hava Durumu

KrımSOS: Rusya, siyasi tutsaklara cezaevlerinde zulmetmeye devam ediyor!

KrımSOS insan hakları sivil örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, Rusya’nın Kırım'da düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkoyduğu siyasi tutsaklara hapishanelerde de zulmetmeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2023 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2023 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KrımSOS: Rusya, siyasi tutsaklara cezaevlerinde zulmetmeye devam ediyor!

Rus işgalciler, Kırım’da 9 yıldır Kırım Tatarlarına ve işgale karşı çıkan Ukraynalılara yönelik baskı uygulamaya devam ediyor. Kırım’da düzmece davalar çerçevesinde işgalcilerce alıkonulan, çoğu Kırım Tatarı olmak üzere 150’den fazla Ukrayna vatandaşı siyasi tutsak, işgal altındaki Kırım’daki ve Rusya’daki hapishanelerde tutuluyor.

Siyasi tutsakları ağır hapis cezalarına çarptırarak Kırım’dan uzak olan Rusya bölgelerindeki hapishanelere sevk eden ve aileleriyle görüşme fırsatlarını engelleyen Kremlin yönetimi, bununla da yetinmeyip hapishanelerde de siyasi tutsaklara yönelik baskılarını sürdürüyor.

Siyasi tutsakların sık sık hücreye gönderilme uygulamasını değerlendiren KrımSOS insan hakları sivil örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, “Hücre cezası çoğu zaman bir ihlal cezası olarak değil, FSB gibi kolluk kuvvetleri, kurumlar veya hapishane yönetimi ile işbirliği yapmak istemeyenlere uygulanan bir baskı aracı olarak kullanılıyor.” dedi.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK ABDULLAYEV 750 GÜN HÜCRECE

750 günden uzun süredir hücrede tutulan Kırım Tatar siyasi tutsak Teymur Abdullayev’i örnek olarak gösteren insan hakları uzmanı, “Elimizde olan bilgilere göre o cezaevi yönetimiyle işbirliği yapmayı reddettiği için hücrede tutuluyor. 2016’da alıkonulan Teymur Abdullayev 2019’da 16,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.” açıklamasında bulundu.

“VAKALARIN SÜREKLİ GÜNDEMDE TUTULMASI ÖNEMLİDİR”

Durumun uluslararası topluma duyurulması ve soruna dikkat çekilmesinin siyasi tutsaklara uygulanan insanlık dışı muamelenin engellenmesine yardım edeceğini belirten Yaroşenko, şu ifadelere dikkat çekti:

“İnsan hakları ihlallerine dikkat çekilmesi, siyasi tutukluların serbest bırakılmasına yardımcı olmasa da en azından bu insanlara daha insani bir muamele sağlanmasına yardımcı olacaktır. Yasa dışı olarak gözaltına alınan Ukrayna vatandaşlarının akıbetinin sürekli gündemde olması için Ukrayna makamlarının, insan hakları savunucularının ve Ukrayna'nın uluslararası ortaklarının tek ses olarak hareket etmesi çok önemlidir.” 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.