SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu, Ankara'daki fahri doktora töreninde QHA'ya konuştu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, bugün Kırım Tatar halkının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı verdi. Töreninin ardından Kırımoğlu başta olmak üzere Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, anlamlı programa dair duygu ve düşüncelerini Kırım Haber Ajansı ile paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 11.05.2023 18:57
Haber Güncellenme Tarihi: 11.05.2023 23:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu, Ankara'daki fahri doktora töreninde QHA'ya konuştu

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Kırım Tatar halkının efsanevi milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı verdi. AHBVÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 100. Yıl Konferans Salonu'nda takdim töreni gerçekleşti.

Törene; Kırım Tatar halkının efsanevi milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, KTMM Üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar ile Kırım Tatar diasporası temsilcileri, pek çok akademisyen, gazeteci, öğrenciler ile çok sayıda kişi katıldı.

KIRIMOĞLU: HALKIMIZ, DEVLETİMİZ ZOR DURUMDAYKEN BU BÜYÜK BİR MANEVİ DESTEK

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ankara'daki fahri doktora unvanı takdim törenine dair duygularını Kırım Haber Ajansı (QHA) ile paylaştı.

Kırımoğlu, sözlerinde “Halkımız, devletimiz bu zor (işgal ve savaş) durumlarda iken benim buraya davet edilerek fahri doktora unvanına layık görülmem bizim için büyük manevi destek. Bunun için çok minnettarız. Aynı zamanda burada toplanan öğrencilere, akademisyenlere Kırım ve Ukrayna’nın mevcut durumunu aktarma imkanı da buldum. Bu nedenle de bu programdan ayrıca memnuniyet duydum.” ifadelerine yer verdi.

YALÇIN TOPÇU: KIRIMOĞLU, TÜRK DÜNYASININ BÜYÜK EVLADI, EFSANESİ, KAHRAMANI

Program için öncelikle Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, tüm akademik kadrosuna ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin'e teşekkür ederek sözlerine başlayan Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise şunları kaydetti:

"Bir Türk-İslam coğrafyasının evladı olarak çok teşekkür ediyorum. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, sadece Kırımda yaşayan Kırım Tatar soydaşlarımızın, bir evladı, efsanesi, kahramanı değil aslında tüm Türk-İslam dünyasının bir büyük evladı, bir efsanesi daha da ötesi dünyanın da… Öyle bir insan düşünün ki; hiçbir teröre ve illegale bulaşmadan, dünyanın süper gücü olduğunu sanan ve bunu iddia eden bir zalimlikle karşı karşıya yıllardır ve başı dik alnı açık. Doğduğu toprakları, Kırım halkı için insan hakları mücadelesi veriyor. Ben Kırımoğlu’nun emeline ulaşacağına inanıyorum. Çünkü zulüm payidar olmaz, bu haklı mücadelenin mutlaka bir sonucu olacaktır ve eminim ki Kırım Tatarına Tatar Kırımına kavuşacaktır.”

PROF. DR. YUSUF TEKİN: KIRIMOĞLU, ÇOCUKLUĞUMUZUN ÖZGÜRLÜK VE İNSAN HAKLARI ANLAMINDA KAHRAMANIYDI 

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, ev sahipliğinde gerçekleşen programa ilişkin şu ifadeleri dile getirdi:

"Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun bizdeki karşılığı; çocukluğumuzun, Türk dünyası açısından, bağımsızlık, özgürlük ve insan hakları anlamında fenomen bir kahramanıydı. Bizim yetişmemizde, vatan-millet sevgisiyle büyümemizde onun hayat hikayesinin bize çok katkısı oldu. Bugün de biz burada en azından üstümüze düşen sorumlulukların ve emeğin bir nebze de olsa karşılığını bu şekilde vermek istedik. İnanın hayatımdaki en mutlu olduğum anlardan biriydi. İnşaAllah faydalı olmuştur."

MAHMUT ÇEVİK: TİKA, UKRAYNA'NIN YANINDA

Kırımoğlu'na fahri doktora unvanı takdim töreni hakkında değerlendirmelerde bulunan bir diğer isim olan Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ise ifadeleri kullandı:

"Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi bugün anlamlı bir toplantıya ev sahipliği yaptı, sayın rektörümüzün bir jesti olarak Kırım Tatar Türklerinin milli kahramanına fahri doktora unvanını verdi. Tabii bu unvan, onun bugüne kadar yapmış olduğu mücadele, (Kırım) Tatar Türklerine vermiş olduğu destek ve (Kırım) Tatar Türklerinin dünyadaki sesi olması, bu gayreti göstermesinden dolayı eş zamanlı olarak verilen bu fahri doktora, aynı zamanda bölgemizde gerçekleşecek olan kalıcı barış için ve bunun içinde mücadele veren Abdülcemil Mustafa Kırımoğlu için de ayrı bir anlam ifade ediyor. Dolayısıyla ben bu töreni anlamlı buldum.

Türkiye Cumhuriyeti devletinin, (Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal ve saldırı girişimi) Ukrayna’nın işgalinden bugüne kadar göstermiş olduğu gayreti de burada ifade ettiler. Türkiye’nin hem barıştan yana hem de küresel gıda krizini engelleme adına vermiş olduğu mücadelesi ve bu savaş ve işgalin de sonlandırılması yönünde Türkiye Cumhuriyeti devletine de Sayın Kırımoğlu’nun teşekkür etmesi ve bu gerçeği vurgulaması ayrı bir anlam ifade ediyor. Ben böyle bir törene katılmaktan dolayı fevkalade memnuniyet duydum.

Biz aslında Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı olarak 62 ofiste dünyadaki faaliyetlerimizi yürütürken, aynı zamanda da Kıyiv’de de hem kalıcı barışın sağlanmasına hem savaşta mağdur olan ailelelerin sıkıntılarının giderilmesine, sağlık alanında ülkede harap olan sağlık ocaklarının ve eğitim ünitelerinin yeniden rehabilite edilerek halkın, çocukların eğitime ve sağlığına yeniden erişiminin sağlanmasına yönelik gayretlerimizle, projelerimizle Ukrayna devletinin yanındayız. Barışın sağlanması içinde mütemadiyen devletimizde diplomatik anlamda gayretlerini sarf ediyor. Kırım Haber Ajansının bugüne kadar hem Kırım Tatar halkının sesi olmasından dolayı hem bizim sesimiz olasından dolayı teşekkür ediyorum." 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.