Ankara’daki Gençlik Kampı coşkulu bir final konseriyle son buldu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi ve Litvanya Tatar Kültür Merkezi ortaklığında tertip edilen Gençlik Kampı sona erdi. Halk Oyunları Çalışmaları, Türkçe Eğitimi, Tarih Semineri, Okçuluk, Mangala dersi ve Ankara gezisi gibi faaliyetlerle 10 gün boyunca gerçekleştirilen geniş kapsamlı kamp, 29 Nisan 2025 tarihindeki final konseri ile tamamlandı.
PROGRAM YOĞUN BİR KATILIMA SAHNE OLDU
Ankara Mogan Teknik Meslekî ve Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde yapılan kapanış konserine yoğun bir katılım oldu. Programa; TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Litvanya Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotarov, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Litvanya Tatar Kültür Merkezi Başkanı Almira Parmaksızoğlu, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Derneği Başkan Vekili, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar ve çok sayıda isim katıldı.
GENÇLER, MİSAFİRLERE AĞIR AVA VE KAYTARMA İLE "HOŞGELDİNİZ" DEDİ
Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin’in sunuculuğunu üstlendiği program saat 20.00’de gençlerin söylediği “Mına Selâm Aleyqum” türküsü ile başladı. Ardından Litvanya Tatar Kültür Merkezinin dans ekibi İlsu, konuklara Kırım Tatar halk oyunu "Ağır Ava ve Kaytarma’yı" sergiledi.
"GELECEK İRADEMİZİ KURMAK İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ"
Protokol konuşmaları kapsamında ilk olarak, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin hitabını gerçekleştirdi. Şahin, 600 yıldan fazla bir süredir Litvanya’da yaşayan Tatarlar ile ortak bir çalışma yapmanın özel bir his uyandırdığını ifade etti. 1783 işgali, 1944 sürgünü ve 2014 işgali ile birlikte Kırım Tatarlarının şu anda 20 ülkede nüfusunun olduğunu aktaran Şahin, “Bunlar bizim diasporamız. Fakat Litvanya’nın durumu farklı. Onlar Kırım’ın diasporası değil, Kırım onların diasporası. Çünkü Kırım Hanlığını kuran Hacı Geray Han davet üzerine Kırım'a geldi, hutbesini okuttu, parasını bastı ve Kırım Hanlığı diye bilinen devleti kurdu. Dolayısıyla bu kardeşlerimiz Hacı Geray Han’ın doğduğu yerden geliyor" bilgisini verdi.
Şahin; Litvanya, Belarus ve Polonya Tatarlarının yerinin her zaman ayrı olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Bugün geleceğimizi kurmak için onlarla beraber çalışıyoruz. Gelecek irademizi kurmak ve çocuklarımıza bunu aşılamak için gayret gösteriyoruz” dedi. Şahin konuşmasının sonunda 70. yılında olan derneğin bu seneki faaliyetlerinin yoğun olacağına da işaret etti.
LİTVANYA TATAR KÜLTÜR MERKEZİ ÇALIŞMALARINA NASIL BAŞLADI?
Litvanya Tatar Kültür Merkezi Başkanı Almira Parmaksızoğlu, kürsü konuşmasında Litvanya Tatarlarının dilini kaybetmiş olsa da kültürünü, mutfağını ve dinini unutmadığını belirtti. Parmaksızoğlu, “Tatar kültürünü bilenler olarak yerli Litvanya Tatarlarına kültürümüzü öğretmek istedik ve 15 yıl önce çocukları topladık, dil ile folklor kursları açtık. Önce Vilnius’ta sonra da ülkenin başka yerlerindeki Tatarlar gelmeye başladı...” diyerek kültürel çalışmalara nasıl başladıklarını anlattı.
Yaz Okulu açtıklarında ise dünyanın dört bir yanından çocukların gelmeye başladığını vurgulayan Parmaksızoğlu, TİKA Başkan Yardımcısı Çevik’in önerisiyle kamp çalışmalarını büyütmek için çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Bunun bir başlangıç olduğunu, çocukların kaynaşarak daha güzel işler yapacağına inandığını dile getiren Parmaksızoğlu, destek veren kurum, kuruluş ve ailelere teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
"DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİKLE YAPILAN PROJELER AYRI ÖNEM TAŞIMAKTADIR"
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ise katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında söz konusu Gençlik Kampı’nın Litvanya ve Türkiye arasındaki bir asırlık dostluk ilişkilerinin gelişmesine katkı sağladığının altını çizdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin artarak devam etmesi için bu tür projelerin TİKA tarafından destekleneceğini ve devam edeceğini belirten Çevik, “'Dilde, fikirde, işte birlik' ile bu birliğin devam etmesi için yapılan projeler ayrı bir önem taşımaktadır. Şüphesiz ki hem günümüz hem de geleceğimiz için ciddi bir şekilde umut aşılayıcı bir program olduğunu, Tatar Türkleri için de özel bir anlam taşıdığını belirtmek isterim” diyerek tertip edilen bu kampın önemine vurgu yaptı.
Tatar ve Karaim Türklerinin Doğu Avrupa ile Türkiye arasındaki köprünün sağlam ayakları olduğunu vurgulayan Çevik, “Bu köprü Türk toplumunun gayretleriyle güçlenecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Çevik, Kırım Akmescit'te TİKA ofisinin faaliyete geçtiği sene olan 1997 yılında Litvanya'nın Türkiye'ye Karaim Türkü Büyükelçi atadığını ve kendisi ile görüşme fırsatı olduğunu belirtti. Çevik, "Görüşmemizde iki ülke arasında sarsılmaz bir bağın olduğunu ve bu bağın bizim projelerimizle daha güçlü olacağını, yetiştirilecek bu gençlere daha mühim katkılar sağlanarak var olan ilişkilere aktarılacağını ifade ettim" dedi. Çevik ayrıca, Tatar Türklerinin kültürlerini yaşaması için destek veren Litvanya hükûmetine de teşekkür etti.
"TOPLUMLARIN YAŞAMASI İÇİN KÜLTÜREL PROJELER VAR OLMALI"
Çevik, “TİKA olarak Tatar Türklerinin; eğitim, sağlık gibi alanlarda kalkınmasına projelerimizle destek oluyoruz. TİKA 170’ten fazla ülkeye kalkınma yardımı yapıyor. Bu projelerin yüzde 30’dan fazlası ise kültürel projelerdir. Çünkü toplumların yaşaması için kültürel projeler var olmalı ve onlara hayat vermelidir” ifadelerini kullandı.
LİTVANYA'DAN GELEN TATAR GENÇLER ZEYBEK OYNADI
Protokol konuşmalarının akabinde Kırım Derneği Genel Merkezinin dans ekibi Cıyın Ansambli, "Çibörek" dansı icra etti. Katılımcıların ilgiyle takip ettiği programda, İlsu Ansambli ekibindeki Litvanya Tatar gençleri, “Tekeler Köyü Zeybeği”, “Kerimoğlu” ve “Harmandalı” oynadı. Misafirlerin beğenisine sunulan sahne performansları büyük bir alkış topladı.
Camila Şçutskite Kırım Tatar oyunu Emir Celâl’i, Lina Krinitskite ise Refat Hüseyinov’un piyano performansı ile “Kaz Kanadı” türküsünü seslendirdi.
GECEYE DAMGASINI VURAN DANS PERFORMANSLARI BEĞENİ TOPLADI
Final konseri boyunca Kırım Tatar halk oyunları ve türkülerini sergileyen gençler, Ankara ve Van’dan geleneksel Türk halk oyunlarını icra etti. Geceye damgasını vuran dans performansları büyük bir beğeni topladı. Litvanya’dan gelen Tatar gençler ile Türkiye’deki Kırım Tatar genç kızların birlikte sahnelediği “Pamuqçı Kız” oyununa alkışlarla eşlik edildi.
Hanzade Aktaran “Em Seversin Em Sevmezsin” türküsünü seslendirdi. Lina Emre ve Aslan Bekir isimli iki küçük dansçının Kırım Tatar halk oyunu ise ilgiyle takip edildi. Elif Ata’nın Kırım yemeklerini şarkıyla tanıttığı performansı da büyük ilgi gördü.
Gençlik Kampı’na katılan tüm grup koro olarak sahne aldı. Gençler, “Bahar Neşesi” oyunu ile programa noktayı koydu.
PROGRAMIN SONUNDA EĞİTİMCİLERE VE ÖĞRENCİLERE BELGE TAKDİM EDİLDİ
Programın sonunda TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik; Cıyın Ansambli dans hocası Evelina Kemileva, İlsu Ansambli dans hocası İlker Teker, Cıyın Ansambli’nin müziklerinin sorumlusu Refat Hüseyin’e teşekkür belgesi, çiçek ve hediye takdim etti. Çevik buradaki konuşmasında; Türkiye’nin Vilnius Büyükelçisi Görkem Barış Tantekin'e ve Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Ricardas Degutis’e programa desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Çevik, “Toplumlar ve milletler kültürlerinden ve dillerinden bağımsız olarak düşünülemez. Onların kültürlerinin ve dillerinin gelişmesi için şüphesiz program ve projeler şarttır.” yorumunu yaptı.
Litvanya’nın Bursa Fahri Konsolosu Berat Tunakan ise Gençlik Kampı’nda Türkçe dersi veren Feride Şahin’e ve Türk Mangalası dersi veren Rauf Özgen’e teşekkür belgesi, çiçek ve hediye verdi. Programı tertip edenlere teşekkür eden Tunakan, Fahri Konsolos olarak 20 yıldır Litvanya’yı temsil ettiğini belirtti. Gittikleri bir köyde TİKA’nın yaptığı bir camiye rastladıklarına değinen Tunakan, “Bu hizmetler çok güzel, emeği geçenlere çok teşekkür ederim” diyerek; söz konusu çalışmaların devamlılığını temenni etti.
Gölbaşı Kaymakamı Erol Rüstemoğlu ise Litvanya Tatar Kültür Merkezi Başkanı Almira Parmaksızoğlu’na teşekkür belgesi, çiçek ve hediye takdim etti. Rüstemoğlu, programa destek veren herkese teşekkür etti.
Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Litvanya Tatar Kültür Merkezi Başkanı Almira Parmaksızoğlu, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay ve Kırım Derneği Başkan Vekili Namık Kemal Bayar, gençlere diplomalarını takdim etti.
GÖLBAŞI BELEDİYE BAŞKANINDAN TEŞEKKÜR
Programın değerlendirmesini yapan Belediye Başkanı Odabaşı, “Bence bu gençler Ballıkpınar’dan, Taşpınar’dan, Ahiboz’dan, Günalan’dan gelmişler... Çünkü giyişleriyle, folkloruyla, güler yüzleriyle ve gönülden gelen o sevgileriyle içimizden gelen bu çocukları tebrik ediyor, onları eğiten hocalarımıza ve TİKA’ya teşekkür ediyorum.” dedi.
"KÜLTÜRÜMÜZÜ NE KADAR İYİ YAŞATIRSAK GELECEĞİMİZ O KADAR SAĞLAM OLUR"
Parmaksızoğlu, Fahri Konsolos Berat Tunakan’a desteklerinden dolayı teşekkür ederek kendisine hediye takdim etti. Tunakan, “Uluslar ne kadar köklü olursa, geçmişimizi ne kadar iyi bilirsek, kültürümüzü ne kadar iyi yaşatırsak gençlerimiz ve geleceğimiz muhakkak o kadar sağlam olur. Bunun için çalışıyoruz.” cümlelerini kullandı. Tunakan, birlik ve dirlik halinde bir Türk dünyası hayal ettiklerini vurguladı. Birbirinden renkli dansların ve müziklerin sergilendiği final konseri toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.