SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarları, Ukrayna'daki geniş çaplı Rus işgalinin 1. yılını değerlendirdi

Rusya'nın Ukrayna'da ortaya koyduğu geniş çaplı işgal girişiminin 1. yılında Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, İlmi Umerov, Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Snaver Seythalil ve Lenur Mambetov Kırım Haber Ajansına açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2023 19:03
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2023 00:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarları, Ukrayna'daki geniş çaplı Rus işgalinin 1. yılını değerlendirdi

Ömer Cihad KAYA

İşgalci Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimine başlamasının ardından tam bir yıl geride kaldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal girişiminin birinci yılında; Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil ve Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov Kırım Haber Ajansına açıklama yaptı.

KIRIMOĞLU: KIRIM’IN KURTULUŞU İÇİN BAŞKA YOL KALMADI

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna tarafının, Kırım Yarımadası'nın işgalden kurtarılması meselesinin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladığını belirterek “Çünkü eğer orada savaş olsa idi, Kırım Yarımadası’nda, Mariupol gibi bir yıkıntı olacaktı ve insanlar ölecekti. Ama diplomatik adımlara Rusya izin vermedi.” dedi.

Kırımoğlu, son olarak İstanbul'da gerçekleştirilen müzakerelerde bu savaşı bitirmek için Rusya tarafına teklifte bulunduklarını ancak Rusya’dan “Biz, Kırım meselesini asla tartışmayacağız. Kırım ‘Rusya'nın toprağı” yanıtı aldıklarını belirterek şunları ifade etti:

“Öyleyse başka yol kalmıyor. Şimdi gündemde mutlaka Kırım'ı askeri yolla işgalden kurtarmak var.

Ama tam ne zaman olacak, elbette bunu bizim komutanlıktan başka kimse söyleyemez ama Ukrayna Milli İstihbaratının Başkanının söylediğine göre bu yazın sonlarına kadar Kırım'ı işgalden kurtaracağız.

Biz Kırım’ı işgalden kurtarmazsak Rusların kafasını orada ezmezsek, Rusya daima bize tehlike olacak. Yalnız bize değil komşu Avrupa ülkelerine Polonya, Baltık ülkelerine tehlike olacak. Bu savaş, Ukrayna'nın zaferiyle Rusya'nın yenilgisiyle sonuçlanacak. Bazı ülkeler bunu anlamıyorlar. Ukrayna devleti kesinlikle bu ateşkese hayır diyor. Çünkü, ateşkes deyince Rusların istekleri; zaman kazanmak ve saldırılara devam etmek. Biz buna müsaade etmeyeceğiz

Ukrayna Kırım'ı işgalden kurtarma konusunda kararlı!

Şimdi Başbakanlıkta, işgalden kurtarılan topraklar ile ilgili, topraklar işgalden kurtarılınca yönetim nasıl olacak, kadrolar nasıl olacak bunlar konuşuluyor.  Ukrayna’nın, Kırım’ı işgalden kurtarmak için kararlı olduğu belli.”

İLMİ UMEROV: ZAFER, UKRAYNA’NIN OLACAK

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Rusya’nın işgal hareketlerine Kırım’dan başladığını anımsatarak “Niçin Kırım’dan? Çünkü birincisi coğrafi olarak yakın. İkincisi ise bir zamanlar Rusya’nın çerçevesindeydi.” dedi.

Bir sene önce Rusya işgal hareketlerini güçlendirdiği zaman, Ukrayna’nın direnişte birleştiğini kaydeden Ümerov, “Bütün erkekler savaşa girdi. Ukrayna’nın askeri olmasa da birçok faaliyet yapıp bunu durdurmaya gücü yetti. Şimdi biz eminiz, Ukrayna zaferi kazanacak. Ve bundan sonra Kırım Tatarlarının meselelerine bakacak. Cumhurbaşkanının gücü şimdi var. Ben eminim bu zaferden sonra Kırım Tatar milletinin statüsü hakkında kanunu da kabul edecekler ve Kırım’da Kırım Tatar devletçiliği, muhtar cumhuriyet şeklinde hayata geçecek.” diye konuştu.

PROF. DR. HAKAN KIRIMLI: KIRIM TATARLARI, EMPERYALİST RUSYA İDARESİNİN NE OLDUĞUNU EN İYİ BİLEN HALKTIR

Rusya’nın işgal idaresinin, en kısa sürede Kırım’dan ve Ukrayna’nın tüm işgal edilmiş topraklarından defolup gitmesinin tüm insanlığın birinci talebi olmak zorunda olduğunu vurgulayan Kırımlı, ”Kırım Tatarlarının Kırım için ne kadar hayati öneme sahip olduğunun anlaşılması için Ukrayna ve dünya için acı tecrübeler yaşandı” dedi. 

“2014 yılı öncesi Ukrayna’nın ne kadar Ukrayna olduğu elbette tartışılır…” diyen Kırımlı, “Rusya’nın Ukrayna’nın idarecilerini kukla gibi elinde tuttuğu zamanlar hatırlanmak zorundadır” ifadelerine dikkat çekti.

Ayrıca Kırımlı, "Kırım Tatarları emperyalist Rusya idaresinin ne olduğunu en iyi bilen halktır" dedi.

SNAVER SEYTHALİL: SAVAŞIN SONUNDA KIRIM KURTULACAK

Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu İstişare Kurulu Sekreteri Snaver Seythalil ise Ukrayna Savaşının sonunda Kırım’ın işgalden kurtulacağına inanıyoruz!” ifadelerinin altını çizdi.

“YAZA KADAR KIRIM’IN İŞGALDEN KURTULACAĞINA DAİR UMUDUMUZ VAR”

Kırım Milli Varlık Vakfı Başkanı Lenur Mambetov, Rusya’nın, Ukrayna’daki altyapıyı yok etmek için her hafta en az bir kere füze saldırısı düzenlediğini dile getirdi.

Mambetov, “Şu anda Kıyiv’e gelseniz savaş var ama elektrik var, su var, restoranlar, dükkanlar her şey çalışıyor, trafik de var. O önemli, çünkü ekonomi çalışıyor. Savaş sadece silahla kazanılmıyor, ekonomik güç de gerekiyor. Sanayi çalışsın çünkü aynı zamanda savaşın içinde birkaç tane yeni dron geliştirdik. Zaten deniz dronlarıyla bir gemiyi vurduk. Ukrayna, tüm bu problemleri yok etmek için çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Bir yıl önce herkesin “Kıyiv, 3 gün içinde düşecek” dediğini ancak tam bir yıl geçmesine rağmen Ukrayna’nın Rusya’nın işgal girişimi ve saldırıları karşısında kararlı direnişini sürdürdüğüne değinen Mambetov, ayrıca şunları kaydetti:

“Dünyanın ‘en büyük 2. ordusuyla savaşıyoruz. Anlıyoruz ki tank olmazsa, savaşı yenmemiz zor. Ukrayna için silahlar çok önemli. Onlar çok olursa biz Kırım’ı geri alabiliriz. Herkes diyor ki yaza kadar iyi şeyler göreceğiz.  Bizim sadece umudumuz var. Bu savaşı yenmek için bizim tarafımızdan ne gerekiyorsa onu yapacağız.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.