SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Server Zekiryayev işkence koşullarında tutuluyor!

Kırım Tatar siyasi tutsak Server Zekiryayev, yasa dışı olarak alıkonulduğu Rus hapishanesinde işkence koşulları altında tutuluyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2024 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 17:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Server Zekiryayev işkence koşullarında tutuluyor!

Rus işgali altındaki Kırım'da, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde "Hizb-ut Tahrir Davası" çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Server Zekiryayev'in bulunduğu cezaevinde işkence koşulları altında tutulduğu ortaya çıktı.

Kırım Tatar siyasi tutsak Server Zekiryayev’in eşi Zarema Zekiryayeva, 16 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, geçmişte de sık sık insanlık dışı koşullara maruz kalan eşinin üzerindeki baskıların devam ettiğini açıklayarak, tutukluluğunun kesinlikle dayanılmaz, yaşamaya elverişsiz ve işkence koşullarında devam ettiğini belirtti.

PSİKOLOJİK VE FİZİKSEL İŞKENCE!

"Günün her saati kampın kanalizasyon sisteminden gelen ağır gaz emisyonlarını soluyor. En çok da geceleri acı çekiyor." diyen Zarema Zekiryayeva, eşinin 4 gün boyunca uyuyamadığını söyledi.

Siyasi tutsağın eşi, Server Zekiryayev’in pis koku ve oksijen eksikliği nedeniyle boğulma hissiyatı yaşadığını ifade ederek, psikolojik ve fiziksel olarak bitkin olduğunu açıkladı.

"ULUSLARARASI TOPLUMA BU SOYKIRIMI DURDURMA ÇAĞRISINDA BULUNUYORUM!"

Zarema Zekiryayeva, eşinin yasa dışı olarak tutulduğu yerden çıkmasının imkânın bulunmadığını belirterek, "Bu koşulları tanımlamak için, mahkûmların çaresizlikten 'kendilerini asmaya' hazır oldukları 'gaz odası' ile paralellikler kuruyor." dedi.

Siyasi tutsağın maruz kaldığı şartları; Kamu İzleme Komitesi, Savcılık ve diğer makamlara anlattığını ancak her şeyin yolunda olduğu ve koşullarının orada bulunmak için oldukça kabul edilebilir olduğu cevabını aldığını aktaran Zarema Zekiryayeva, "Uluslararası topluma bu soykırımı ve baskıyı durdurma çağrısında bulunuyorum! On yıldır Kırım Tatarlarına yönelik zulüm kürsülerde ve toplantılarda sözlü olarak tartışılırken, her gün yakınlarımızı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunlar sadece tutuklanma ve esaret hikâyeleri değil. Hapishanede olmak sadece sağlık açısından değil aynı zamanda yaşam için de bir mücadeledir." ifadelerini kullandı.

"KIRIM TATAR HALKIYLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLAN HERKESİ TEPKİ VERMEYE ÇAĞIRIYORUM"

Kırım Tatar siyasi tutsak Server Zekiryayev’in eşi Zarema Zekiryayeva sözlerini şu şekilde noktaladı:

Kırım Tatar halkıyla dayanışma içinde olan herkesi, gazetecileri, insan hakları savunucularını, Ombudsmanlık kurumunu, kamu ve insan hakları örgütlerini böylesine bariz bir emsal karşısında sözlü ve fiili tepki vermeye çağırıyorum.

Server 13 çocuk babası, öğretmenlik eğitimi almış bir kişi. Orada kırılmaya çalışan nazik ve kibar bir adam. Desteğe ve yardıma ihtiyacı var. Yüce Allah onu korusun.

İKİNCİ BAHÇESARAY GRUBU DAVASI: 7 KIRIM TATARINA TOPLAM 110 YIL HAPİS CEZASI!

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim 2017 tarihinde işgalci kolluk kuvvetleri, Kırım Tatar aktivistlerin evlerinde arama düzenledi. Aramalardan sonra Kırım Tatarları; Süleyman Asanov, Seyran Saliyev, Timur İbragimov, Server Zekiryayev, Memet Belalov ve Ernest Ametov alıkonuldu. Yargı sürecinin devam ettiği 3 yıl boyunca Ernest Ametov tutukevinde alıkonuldu.

Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesi, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarları Marlen (Süleyman) Asanov, Memet Belâlov, Timur İbragimov, Ernes Ametov, Server Zekiryayev, Seyran Saliyev, Server Mustafayev ve Edem Smailov (İkinci Bahçesaray Grubu) hakkında aldığı kararı, 16 Eylül 2020’de açıkladı.

Yedi Kırım Tatarı ağır hapis cezalarına (13 ile 18 yıl hapis) çarptırılırken Ernes Ametov hakkında beraat kararı alındı. Bu karar Rus mahkemelerinin Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde aldığı ilk beraat kararıydı. Ancak Mart 2022 Temyiz Mahkemesi, Güney Bölge Askeri Mahkemesinin Ametov hakkında aldığı kararı gözden geçirerek davanın yeniden görülmesini istedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.