SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’da Ukrayna yanlısı tutum nedeniyle baskı görenlerin yarısı kadın

Rus işgali altındaki Kırım’da işgalciler, sözde “Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlaması çerçevesinde yaklaşık yarısı kadın olan 979 kişiye baskı uyguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 12:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’da Ukrayna yanlısı tutum nedeniyle baskı görenlerin yarısı kadın

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği (Kırım Temsilciliği), Kremlin kontrolündeki işgalci yönetimin, Kırım’da sözde “Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlaması çerçevesinde 979 kişi hakkında dava açtığını bildirdi. Ayrıca, ilgili suçlama çerçevesinde işgalcilerce kovuşturulanların yaklaşık olarak yarısının kadın olduğu belirtildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Temsilciliği tarafından 3 Ekim’de yayımlanan açıklamada, “Ukrayna vatandaşları her gün Rus işgaline yorulmadan direnmeye ve cesaret ile Ukrayna'ya destek göstermeye devam ediyor. Bu direniş, topyekûn işgal saldırısı başladıktan sonra önemli ölçüde arttı. Bu direnişi ve halkın işgale katlanma konusundaki isteksizliğini bastırmak amacıyla Rusya Federasyonu, 2022 yılında ceza ve idari kanunlarında, sözde ‘Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin itibarsızlaştırılması’ için ceza öngören değişiklikler kabul etti." ifadelerine yer verildi.

Kırım Temsilciliği, 20 Eylül 2024 tarihi itibarıyla Kırım’daki işgalci mahkemelerde Rusya İdari Kanunu'nun 20.3.3. maddesi uyarınca (Rus ordusunun itibarını zedeleme) 979 dava açıldığını aktararak 875 dava çerçevesinde para cezası kararı alındığını belirtti.

Öte yandan, ilgili suçlama çerçevesinde uygulanan cezaların toplam miktarının halihazırda en az 26,4 milyon ruble (9,53 milyon TL) olduğu kaydedildi. Ayrıca davaların 377’sinin (yüzde 43) kadınlara karşı, 497’sinin (yüzde 57) erkeklere karşı açıldığı aktarılarak, “Bu nedenle, geçici olarak işgal altında bulunan Kırım'da Ukrayna yanlısı bir tutum nedeniyle, işgalcilerin baskı ve tehditlerine maruz kalan yaklaşık her iki kişiden biri kadındır.” denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.