SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım’da kaçırılan Ukraynalı çocukları aradığı için bir kişiye işkence uygulandı!

Rus yetkililer tarafından kaçırılan Ukraynalı çocukların yerini tespit etmeye yardım eden bir Kırım sakini alıkonularak işkenceye uğradı.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2023 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2023 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’da kaçırılan Ukraynalı çocukları aradığı için bir kişiye işkence uygulandı!

Rus yetkililer, sözde tahliye bahanesiyle işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden çocukları ailelerinden kopararak Rusya’ya veya işgal altındaki Kırım’a kaçırıyor.

Ukrayna’da faaliyet gösteren insan hakları örgütleri, işgal altındaki Kırım ve Rusya’daki gönüllülerle iletişime geçerek kaçırılan çocukların yerlerini tespit etmeye çalışıyor. Ancak yakın zaman önce Kırım’da, kaçırılan Ukraynalı çocukların bulunduğu yeri öğrenmeye çalışan bir kişinin alıkonulduğu ve işkenceye maruz bırakıldığı öğrenildi.

Ukraynalı insan hakları savunucusu Katerina Raşevskaya, 12 Ekim’de düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Boyut Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Kırım’da kaçırılan Ukraynalı çocukları aramaya yardım eden bir kişinin işgal güçleri tarafından alıkonularak işkenceye maruz kaldığını bildirdi. Reşevskaya,  bu olaydan sonra insan hakları aktivistlerinin aramaya yardım etmeye hazır olanlar için çok tehlikeli olması nedeniyle yarımadanın topraklarında bu tür bilgileri toplamama kararı aldığını belirtti. 

Raşevskaya'ya göre Rus propagandacılar, çocuk sayısı ve zorla yerinden edilmelerin özellikleri hakkında fikir edinmeye yardımcı olan birçok veri paylaşıyor. Ancak bazı durumlarda Rus yetkililer çocukların bulunamaması için daha sonra çocuklara ait verileri değiştiriyor.

ÇOCUKLARIN İADE EDİLMESİ İÇİN RUSYA'YA DAHA FAZLA BASKI UYGULANMALI

İnsan hakları savunucusu, “Harekete geçmeliyiz. Rusya, Cenevre Sözleşmesi kapsamındaki çocuk kimlik gerekliliklerine uymak zorundadır. Bunun için herkesin bu konuda baskı yapması, BM Genel Kurulunun bu konuda ayrı bir karar alması gerekiyor. Daha sonra çocukların Ukrayna'ya geri gönderilmesini kontrol edecek ve teşvik edecek üçüncü bir taraf atanmalıdır." açıklamasında bulundu.

RUSYA UKRAYNALI ÇOCUKLARI KAÇIRIYOR!

Rus yetkilileri, sözde tahliye bahanesiyle işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden çocukları ailelerinden kopararak Rusya’ya kaçırıyor. Rusya, işgal altına aldığı Ukrayna bölgelerinden kaçırdığı Ukraynalı çocuklara fiziksel ve psikolojik baskı uyguluyor. Ukrayna’ya iade edilen çocuklar, Rusya’da aşağılandıklarını ve kötü muamele gördüklerini anlatıyor.

Ukrayna yönetimi, yaklaşık 20 bin Ukraynalı çocuğunun Rusya tarafından kaçırıldığını resmi olarak teyit edildiğini bildiriyor. Öte yandan Rus tarafı, işgal altındaki Ukrayna topraklarından 700 bin çocuğun kaçırılmasını, sözde tahliye bahanesine sığınarak savunmaya çalışıyor.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDEN PUTİN HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), çocuk kaçırma dahil Ukrayna'da işlenen suçlara ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında "savaş suçu" gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldığını duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.