SON DAKİKA
Hava Durumu

Eskender Bariyev: 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım olarak tanınması, insanlığa karşı suçların caydırılması için çok önemli

Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Eskender Bariyev, Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde, Sovyet döneminde milyonlarca Ukraynalının ölüme sürüklendiği sun'i açlık Holodomor ve 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün bir soykırım eylemi olarak tanınmasının önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2023 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2023 03:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eskender Bariyev: 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün soykırım olarak tanınması, insanlığa karşı suçların caydırılması için çok önemli

Çekya Parlamentosunun ev sahipliğinde düzenlenen Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, bugün Prag’da düzenleniyor. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, zirvede yaptığı konuşmada; Rus işgali altında bulunan Kırım’daki insan hakları ihlallerini dile getirdi. Zirveye katılan ülke temsilcilerine, yarımadadaki insan hakları ihlallerine ilişkin işgalci Rusya'ya yaptırım uygulanması için çağrı yaptı.

Konuşmasında Holodomor’u soykırım olarak tanıyan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisine teşekkür eden Bariyev, “Cezasızlık yeni suçlara yol açmaktadır, bu nedenle Holodomor'un Ukrayna halkına yönelik bir soykırım eylemi olarak tanınması ve 1944 Sürgünü’nün Kırım Tatarlarına yönelik bir soykırım eylemi olarak tanınması, insanlığa karşı işlenen suçların caydırılmasında önemli bir faktör olacaktır" dedi.

"İNSAN HAKLARININ TEMEL NEDENİ RUS İŞGALİDİR"

İnsan hakları ihlallerinin temel nedeninin Kırım'ın ve Ukrayna'nın diğer bölgelerinin işgal altına alınması olduğunu belirten Bariyev, “İşgalcilerin etnik ve dini gerekçelere dayanan zulmü, yasa dışı alıkonulmalar ve baskı, binlerce Ukrayna vatandaşının haklarının ihlaline yol açmıştır. İşgal dönemi boyunca Kırım’da 299 siyasi tutsak ve zulüm gören kişi ortaya çıktı ve bunların 202'si Kırım Tatarıdır. Şu an 180 kişi cezaevlerinde alıkonuluyor, 60 kişi vefat etti ve kaçırılan 21 kişinin kaderi ise belli değil" ifadelerini kullandı.

"RUSYA KIRIM'IN ÇEVRESİNİ, TARİHİNİ, KÜLTÜRÜNÜ YOK EDİYOR"

Rusya’nın Kırım dahil Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde seferberlik başlattığını aktaran Bariyev, "İnsanlar Rus ordusunda hizmet etmek istemiyorsa onlara karşı davalar açılıyor. Ayrıca, bu askerileştirme yoluyla saldırgan ülke, adeta çevre kırımı gerçekleştiriyor. Yarımadanın çevresini katlediyor, kültürel ve tarihi anıtları yok ediyor" dedi.

Rusya'yı caydırmanın en önemli aracının askeri destek ve yaptırımlar olduğuna dikkat çeken Bariyev, zirveye katılan ülkelere; Kırım'daki baskılara karışanlara karşı yaptırımların uygulanması ve Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinden çıkarılması için gerekli adımların atılması için çağrı yaptı. Bununla birlikte Bariyev, Kırım ile ilgili tüm sorunların yerli halk olan Kırım Tatarlarının görüşlerinin dikkate alınarak çözülmesi gerektiğini vurguladı.

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde düzenlenen zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi.

Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağlamıştı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etmişti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.