SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Eskender Bariyev

QHA - Kırım Haber Ajansı - Eskender Bariyev haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eskender Bariyev haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İşgalciler, Kırım Tatar çocukları Ruslaştırma yöntemlerini genişletiyor! Haber

İşgalciler, Kırım Tatar çocukları Ruslaştırma yöntemlerini genişletiyor!

Rus işgalciler, Kırım'da Kırım Tatar çocuklarına yönelik yeni Ruslaştırma yöntemleri kullanmaya başladı. Özellikle Kırım Tatarların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde; Rusça eğitim veren okullar ve anaokulları açılıyor, Kırım Tatarca eğitim verilen okullarda Kırım Tatar sembolleri yasaklanıyor ve ayrıca çocuklara Rus ordusu propagandası yapılıyor. KIRIM'DA KIRIM TATARCA EĞİTİMİN ÖNÜ KAPATILIYOR! Kırım Tatar Kaynak Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Eskender Bariyev, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada; Rus işgalcilerin, Kırım’daki Kırım Tatar çocukları Ruslaştırmak için yeni yöntemlere başvurmaya başladığını aktardı. Bariyev’e göre, işgal altındaki Kırım'da Kırım Tatarca yalnızca seçmeli ders olarak öğretiliyor ve bunun için de ailelerin başvuru yapması gerekiyor. Bununla birlikte işgalci yönetim, Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı yerleşim yerlerinde eğitim dili Rusça olan ortaokulları ve anaokulları açıyor. KIRIM TATAR MİLLİ MARŞI, KIRIM TATAR BAYRAĞI VE MİLLİ SEMBOLLERE YASAK! Bununla birlikte Bariyev; yarımadada Kırım Tatarca eğitim verilen bazı okullarda Kırım Tatar milli sembollerinin; bayraklarının ve Tarak Tamga’nın kullanılmasına, Kırım Tatar halkının milli marşının törenlerde çalınmasına da yasak getirildiğine dikkat çekti. Bariyev, halkların katili Sovyet diktatörü Stalin tarafından ortaya konulan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın yıl dönümünün dahi işgalciler tarafından anılması yasaklanan günler arasında olduğunu vurguladı. RUS ORDUSUNU ÖZENDİRMEK İÇİN KIRIM'DA HARBİYE SINIFLARI AÇILIYOR Eskender Bariyev, "Kırım Tatar dilinde eğitim verilen bazı okullarda ve Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki okullarda, harbiye sınıfları açılmaya başlandı. İşgalciler, velilere baskı yaparak, harbiye sınıflarından mezun olanların üniversiteye girişte diğerlerine göre daha avantajlı olduğuna ikna etmeye çalışıyor" dedi. Aynı zamanda okullarda savaş propagandası yapıldığını ve Rus askerleriyle düzenli olarak etkinlikler organize edildiğini belirten Bariyev, “Çocukların bu tür etkinliklere katılımı ise sıkı bir denetim altında tutuluyor" dedi. Ayrıca Bariyev, işgalcilerin sözde dinlenme ve rehabilitasyon amacıyla çocukları Kırım’daki dinlenme tesislerinde toplayarak; Rusya'nın propagandasıyla onların beyinlerini yıkadığını kaydetti.

KTMM üyesi Eskender Bariyev, Ukrayna-Rusya Savaşı'nda Kırım Tatarlarının durumunu anlattı Haber

KTMM üyesi Eskender Bariyev, Ukrayna-Rusya Savaşı'nda Kırım Tatarlarının durumunu anlattı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesinin geleneksel olarak her hafta düzenlediği Cuma Konferansları'nda bu hafta "Ukrayna-Rusya Savaşı: Kırım Tatarlarının Durumu ve Kırım'ın Geleceği" konusu işlendi. 10 Ocak 2025 tarihinde Kırım Derneği İstanbul Şubesinde düzenlenen konferans, İstanbul Üniversitesi Ekonometri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer'in moderatörlüğünde gerçekleşti. Konferansta konuşan Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev; 2014'ten bu yana devam eden Kırım'daki Rus işgali, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın durumu ve bölgedeki son gelişmeler hakkında önemli bilgiler verdi. BARİYEV, KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ KTMM üyesi Eskender Bariyev, 2014 yılından bu yana Kırım'da devam eden Rus baskılarına dikkat çekti. Kırım Tatarlarını hedef alan baskı ve zulümler hakkında bilgi verdi. Ardından 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'da devam eden topyekun savaş ve işgal girişimi hakkında konuştu. Bariyev, program kapsamında Kırım Tatar Kaynak Merkezinin hazırladığı Kırım Tatar siyasi tutsaklar ve Kırım'da devam eden Rus işgali hakkındaki video ve infografikleri anlattı. Ayrıca, Kırım'daki işgalci Rus yönetimi tarafından icra edilen insan hakları ihlalleri hakkında ise dikkat çeken bilgiler paylaştı. Bariyev, "Kırım'da işgalin başından bu yana 374 kişi siyasi sebeplerle hapse atıldı veya hakkında dava açıldı. Bu kişilerden 229'u Kırım Tatarıdır. Bunlar arasında siyasi mahkum olarak hapse atılan 180 kişi var. Bunların 108'i Kırım Tatarıdır. Bu kişiler, Rus hapishanelerinde alıkonuluyorlar" ifadelerini kullandı. Öte yandan; Eskender Bariyev, Ukrayna'da 24 Şubat 2022'den bu yana devam eden topyekun savaş ve Rus saldırıları hakkında da değerlendirme yaptı. İşgal altındaki topraklarda zorla Rus ordusuna alınan Kırım sakinlerinin azınsanmayacak bir çoğunluğa ulaştığına vurgu yaptı. Öte yandan Bariyev, konferans çerçevesinde Kırım Tatar Kaynak Merkezi ve Kırım Tatar Milli Meclisi bünyesinde Kırım'ın Rus işgalinden kurtarılması hedefleri ve bu yönde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ayrıca Kremlin'in Türkiye ve dünya kamuoyuna yönelik provokasyonları konferansta gündeme geldi. Konferansta, Kırım ve Kırım Tatarları konusunda Rus propagandasına dikkat edilmesi ve bu konuda birlik olunması için çağrı yapıldı. DR. AHMED İHSAN KIRIMLI ANISINA İKRAM YAPILDI Konferans kapsamında Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği eski genel başkanlarından Türkiye Cumhuriyeti eski Turizm ve Tanıtma Bakanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı'nın anısına ikram yapıldı. Programın tamamı Kırım Derneği İstanbul Şubesi tarafından canlı olarak yayınlandı:

Eskender Bariyev: 231 Kırımlı siyasi tutsak Rus esaretinde Haber

Eskender Bariyev: 231 Kırımlı siyasi tutsak Rus esaretinde

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Eskender Bariyev, halihazırda 231 Kırımlı siyasi tutsağın Rusya tarafından alıkonulduğunu ifade etti. Bariyev, siyasi tutsaklardan 141’inin Kırım Tatarı olduğuna dikkat çekti. Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 10 Aralık İnsan Hakları Günü çerçevesinde dün Kıyiv’de Kırımlı siyasi tutsakların Rus esaretinden kurtarılması konusunu ele alan konferans gerçekleştirdi. Konferansta söz alan Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, geniş çaplı işgal saldırısının başladığı 24 Şubat 2022’den sonra Rus işgali altında bulunan Kırım’daki baskıların önemli ölçüde arttığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “2024'te aktif olarak kendini göstermeye başlayan eğilim işgalcilerin, Kırım Yarımadası dahil olmak üzere geçici olarak işgal edilen bölgelerde yeniden adam kaçırma eylemleri gerçekleştirmeye başladığını gösteriyor. Geceleri arama yapmaya başladılar ve alıkoydukları insanların akrabalarına, eğer kimseye söylemezlerse sevdiklerinin serbest bırakılacağını söylüyorlar.” ALIKONULAN KİŞİLERİN YAKINLARINA İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİYLE İŞ BİRLİĞİ YAPMA ÇAĞRISI Birkaç kişinin gerçekten de alıkonulmadan kısa bir süre sonra serbest bırakıldığını belirten Bariyev, “Ancak işgalcilerin gelip arama yaptığı, bir kişiyi alıkoyarak evden götürdüğü ve sonra bu kişiden hiçbir bilginin alınmadığı başka durumlar da var.” diyerek alıkonulan kişilerin ailelerini, insan hakları örgütleriyle iş birliği yapmaya ve insan hakları ihlallerini dünyaya duyurmaya davet etti. Bariyev, “Siyasi mahkumlar için mücadele ettiğimizde akrabalar büyük bir rol oynuyor; çünkü her insan hakları örgütü, her politikacı, ilgilenen herkes kendi yetki alanı dahilinde olanı yapacaktır ancak bizzat akrabaların desteği ve faaliyeti olmadan bu iş gerçekleşemez” dedi. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı halihazırda 141’i Kırım Tatarı olmak üzere 231 Kırımlı siyasi tutsağın Rusya tarafından alıkonulduğunu kaydetti. Kırım’daki işgalci yönetimin, Kırım Tatar halkına yönelik baskıları sürdürdüğünü belirten Bariyev, işgalcilerin bunun için Rusya ceza ve idari kanunundaki yeni maddeleri kullandığını aktararak, “Genel olarak Ukrayna zamanında Kırım’da kolluk kuvvetlerinde çalışan, Kırım’ı terk etmeyen ama işgalcilerle iş birliği yapmayan insanların evlerine baskınlar düzenliyorlar. Bu insanları Ukrayna ajanı olarak görüyorlar” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatarları baskı altında: Düzmece davalar çerçevesinde 3 kişi daha mahkûm edildi Haber

Kırım Tatarları baskı altında: Düzmece davalar çerçevesinde 3 kişi daha mahkûm edildi

İşgalci Rus yönetiminin Kırım'da baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde "Numan Çelebicihan Taburu Davası" çerçevesinde Kırım Tatarlarına ve Ukrainlere baskı uygulanmaya devam ediliyor. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, işgalcilerin ilgili düzmece dava çerçevesinde alıkoyduğu Kırım Tatarlarına dair ortaya çıkan yeni bilgileri açıkladı. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 25 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Rusya’nın Murat Kadırov, Rüstem Mevlütov, Eskender Auci olmak üzere 3 Kırım Tatarını daha sözde Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla mahkûm ettiğini aktardı. Ayrıca Bariyev, Kırım Tatarı Amina Kadırova’nın sözde Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla yargılandığını bildirdi. MURAT KADIROV ELEKTRİK TABANCASIYLA İŞKENCE GÖRDÜ 1991 doğumlu Murat Kadırov, 14 Şubat 2023 tarihinde Rus işgal güçleri tarafından alıkonuldu. Ardından işgalci mahkeme Kırım Tatarını sözde “terörizmi finanse etmek"ten suçlu bularak hakkında 10 yıl hapis cezası kararı aldı. Kadırov 8 yıl önce fakir bir kişiye yardım etmek amacıyla hesabına 3 bin ruble para gönderdi. Bu gerekçeyle işgalciler hakkında “terörizme destek” davası açtı. Profesyonel olarak Greko-Romen güreşiyle uğraşan Murat Kadırov, çeşitli yarışmalara katılarak çeşitli ödüller aldı ve kendi şirketinin sahibiydi. Akmescit’te alıkonulduğu 2 numaralı tutukevinde tutulduğu süre boyunca 20 kez şok tabancasıyla işkence gördü. RÜSTEM MEVLÜDOV VE ESKENDER AUCİ'YE 3,5 YIL HAPİS 1965 doğumlu Geniçesk bölgesi Sçastlivtseve köyü sakini Rüstem Mevlütov, işgalciler tarafından sözde Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla 8 Aralık 2023 tarihinde alıkonuldu. İşgalci mahkeme 23 Mayıs 2024 tarihinde Mevlütov’u 3,5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Geniçesk bölgesi Semıhatkı köyü sakini 1988 doğumlu Eskender Auci, Rus işgal güçleri tarafından sözde Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla 25 Temmuz 2023’te alıkonuldu. Daha sonra sözde mahkeme, hakkında 3,5 yıl hapis cezası kararı aldı. Bir çocuk babası Eskender Auci, Rusya’nın Vladimir kentindeki hapishanede tutuluyor. AMİNA KADIROVA DÜZMECE DAVA ÇERÇEVESİNDE “YARGILANIYOR” Amina Kadırova 7 aydır denetimli serbestlik altında. İşgalciler, Kadırova hakkında sözde Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla dava açtı. Kırım Tatar kadının “yargılama” süreci devam ediyor. KATİLLERLE PAZARLIK YAPILAMAZ Yaptığı açıklamada Eskender Bariyer, Rus işgali altındaki topraklarda yaşayan insanları işgalcilerin baskıları hakkındaki bilgileri gizlememe ve dünyaya duyurma çağrısında bulundu. Bariyev, “Kırım 11 yıldır, Ukrayna’nın güneyi ise Şubat 2022’ten bu yana işgal altında. Ancak bazı insanlar hala safça, evlerinde yapılan aramalar, akrabalarının ve arkadaşlarının tutuklanması, uygulanan hukuka aykırı para cezaları vb. ilhaller hakkında bilgiyi kamuoyuna paylaşmazlarsa işgalcilerle bir şekilde sorunu ‘çözebileceklerini’ ve yakınlarını kurtarabileceklerini düşünüyorlar. İşgal etmek ve öldürmek, işkence yapmak ve soygun yapmak için gelenlerle pazarlık yapmanın mümkün olmadığını bir kez daha tekrarlamak istiyorum!” ifadelerini kullandı. NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR? Numan Çelebicihan Taburu oluşturma fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur resmî olarak Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi uzun süredir kullanarak Kırımlıları kovuşturuyor. 2022 yılından önce işgalciler aynı suçlamalar çerçevesinde Kırım Tatarları; Edem Kadırov (4 yıl hapis cezası), Fevzi Sagancı (10,5 yıl hapis cezası), Dilaver Gafarov (9 yıl 10 ay hapis cezası) ve Nariman Mejmedinov (8 yıl hapis cezası), Mecit Ablamitov’u (6 yıl hapis cezası) mahkûm etti. RUSYA, TABURU TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANIDI Rusya Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburunu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlatmasından sonra işgalciler, onlarca kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu. İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu Davası'nı Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor.” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM toplantısına katıldı Haber

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM toplantısına katıldı

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev, 9 Temmuz 2024 tarihinde BM grup toplantısına katıldı. Yerli halkların hakları ve barış müzakereleri, anlaşmalar ve mutabaktların konuşulduğu toplantıda Bariyev, Rusya'nın Kıyiv'de bulunan çocuk hastanesine yönelik saldırısından bahsetti. Toplantıda konuşan Bariyev, yerli halkın gelişiminin, etkili finansman ve barış inşası olmadan mümkün olmadığını ifade etti. YERLİ HALKLAR İÇİN DÖRT AŞAMALI PLAN Bariyev barış çabasının kapalı kapılar ardından yerli halkın temsil edilmediği yüksek siyasi düzeyde tartışıldığını ifade etti. Yerli halkların topraklarına ilişkin kararları onlar olmadan veremeyeceğini ifade eden Bariyev, dört aşamalı plan sundu. Bariyev, kurula sunduğu dört aşamalı süreci ise şu şekilde aktardı: 1) Yerli halkların barış inşasındaki katılımına ilişkin küresel bir araştırma yapın. 2) BM'yi, dünya hükûmetlerini ve diğer çok taraflı örgütleri "Yerli Halklar Arasında Barış İnşasının Uluslararası On Yılı"nı kabul etmeye çağırdım. 3) Müzakere sürecine yerli halkların temsilcilerini dahil edin. 4) Uluslararası Yerli Halklar Mahkemesi girişimini desteklemek önemlidir. Bariyev, ayrıca yerli halkların barış inşası konusunda, tarihi İlk Küresel Yerli Halklar Barış İnşası Zirvesi'nde müzakereciler ve arabulucular olarak Küresel Barış İnşacılar Ağı'nın oluşturulmasını desteklemeye çağırdı. İŞGALCİ RUSYA'NIN 8 TEMMUZ TARİHLİ HAVA SALDIRISI 8 Temmuz 2024 tarihinde Rusya tarafından Ukrayna topraklarına yönelik olarak füze saldırısı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda Kıyiv, Krıvıy Rig, Pokrovsk ve Dnipro şehirlerindeki altyapıda ve konutlarda ciddi hasarlar meydana geldi. Ayrıca İşgalci Rusya’nın gerçekleştirdiği füze saldırısında Kıyiv'in en büyük çocuk hastanesi olan, 20 binin üzerinde çocuğun tedavi gördüğü Ohmatdıt  Çocuk Hastanesi’nde ağır hasarlar oluştu. Hastanede tedavi gören çocukların diğer sağlık tesislerine tahliyesi gerçekleştirildi. Hastane çevresindeki enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. ???? Rusya'nın Ukrayna'da vurduğu çocuk hastanesinden yeni görüntüler pic.twitter.com/V8ojAy9Rc6 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2024 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) 9 Temmuz 2024 tarihli açıklamasında, toplamda 38 kişinin hayatını kaybettiğini, 190 savunmasız Ukraynalı sivilin ise yaralandığını kaydetti. ???? Rusya'nın Ukrayna'da vurduğu çocuk hastanesinden görüntüler pic.twitter.com/2JlA72kKOM — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2024

Bariyev: İşgalciler Kırım'daki baskılarını sürdürüyor Haber

Bariyev: İşgalciler Kırım'daki baskılarını sürdürüyor

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, Rus işgali altındaki Kırım’da Mayıs 2024’te meydana gelen insan hakları ihlallerine dair hazırladığı raporu, 12 Haziran 2024 tarihinde resmî internet sayfasında paylaştı. Rapora göre, geçen bir ay içinde Kırım’da 2’si Kırım Tatarı olmak üzere toplamda 7 kişi yasa dışı olarak alıkonuldu.  Kırım Tatar Kaynak Merkezinin verilerine göre, Mayıs 2024’te Rus işgal güçleri tamamı Kırım Tatarı olmak üzere 3 kişinin evinde yasa dışı arama gerçekleştirdi, 7 kişiyi sorguladı. Ayrıca işgalci mahkemeler 6’sı Kırım Tatarı olmak üzere 17 kişi hakkında tutuklama kararı aldı. Bununla birlikte insan hakları savunucuları 5  sağlık hakkı ihlâli vakasını kaydetti. İŞGALCİLER KIRIM'DA BASKI UYGULAMAK İÇİN RUS MEVZUATINI KULLANMAYA DEVAM EDİYOR Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev, Kırım’daki insan hakları ihlallerini değerlendirirken işgalcilerin Kırım’da Rus mevzuatını kullanarak Kırım Tatarları ve Ukraynalı aktivistlere baskı uyguladığına dikkat çekti. Bariyev, “İşgalciler Kırım topraklarında Rus mevzuatını yasa dışı olarak kullanmaya devam ediyor. Ayrıca 18 Mayıs arifesinde de uyarı kağıtları dağıtmaya devam ettiklerine dikkat çekmek isterim." dedi. Mayıs ayında işgalcilerin sözde terör saldırısı hazırlama bahanesiyle ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar nedeniyle “Rus ordusunun itibarını zedeleme” suçlamalarıyla birkaç kişiyi alıkoyduğunu aktaran Bariyev, “Bir yandan aktivistleri alıkoymaya ve onları Ukrayna gizli servisleriyle iş birliği yapmakla suçlamayı sürdürdüğünü görüyoruz. Diğer taraftan sürekli, Telegram veya başka sosyal medya ağlarında ‘Rus ordusunu itibarsızlaştıran’ bilgileri paylaşmanın imkansız olduğunu gösteriyorlar.” şeklinde konuştu. İşgalcilerin Kırımlı siyasi tutsakları Rusya’ya sevk etmeye devam ettiğini belirten Bariyev, “Mayıs ayında Kırım Tatar siyasi tutsaklar Ernes Ametov ve Rüstem Şeyhaliyev’i Rusya’ya sevk etti. Ayrıca bir ay içinde 6 kişi hakkında mahkeme kararı açıklandı. Bu insanlar da yakın zamanda Rusya'ya sevk edilirler.” ifadelerini kullandı.

Bariyev: Kırım’da mobil seferberlik grupları çalışıyor Haber

Bariyev: Kırım’da mobil seferberlik grupları çalışıyor

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rus işgal yönetiminin Kırım’da seferberlik faaliyetlerini artırdığını açıkladı. Kırım Tatar Kaynak Merkezi tarafından yapılan açıklamada işgalcilerin Kırım’daki seferberlik faaliyetlerini değerlendiren Eskender Bariyev, “Rus işgali altındaki Kırım’da mobil seferberlik grupları çalışıyor. Bu gruplar alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlerinde stand açarak erkekleri Rus ordusu ile sözleşmeli askerlik anlaşması imzalamaya teşvik ediyor.” ifadelerini kullandı. İşgalcilerin ücretsiz arsa verme, yüksek maaş gibi vaatlerde bulunarak erkekleri Rus ordusuna yazılmaya teşvik ettiğini belirten Bariyev, “Düşman sistematik olarak teşvik üzerinde çalışıyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ABD'den silah almasının ardından cephede değişiklikler başladığında Rusların seferberliğini daha da yoğunlaştıracağını düşünüyorum.” dedi. 30 BİN KIRIM TATARI KIRIM'I TERK ETTİ Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırıları sonucu çok fazla can kaybı veren Rusya, Eylül 2022’de sözde kısmî seferberlik ilan etti. Seferberlik kararıyla birlikte işgalci Rus yönetimi, işgal altına aldığı Kırım'da yaşayan Kırım Tatar erkekleri zorla Rus ordusuna almaya başladı. İşgalcilerin özellikle Kırım Tatarlarının yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde askere çağırma celpleri dağıtmaya başladığı öğrenildi. Ukrayna’ya karşı savaşmak istemeyen Kırım Tatarları, yarımadayı terk etmek zorunda kaldı. Kırım Gayesi sivil örgütü, Rusya’nın ilan ettiği seferberlik nedeniyle yaklaşık 30 bin Kırım Tatarının, Kırım’ı terk ettiğini bildirdi. İŞGALCİ RUSYA, SEFERBERLİĞİ KIRIM TATARLARINI YOK ETMEK İÇİN KULLANIYOR! Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya’nın, Kırım Tatarlarını Ukrayna’ya karşı savaşmak zorunda bıraktığını belirterek, “Seferberliği kullanarak Kırım Tatarlarını yok etmek istiyorlar. Rusya’nın bu sıradaki suçunu dünyaya duyurmalıyız” şeklinde konuşmuştu.

Bariyev: Kırım'ın yerli halkları 240 yıl boyunca zulüm gördü Haber

Bariyev: Kırım'ın yerli halkları 240 yıl boyunca zulüm gördü

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nda, işgalci Rusya’nın Kırım’ın yerli halkına uyguladığı baskıları anlattı. BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisi'nde 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 16 Nisan 2024 tarihinde BM Yerli Halklar Daimi Forumunda konuşma yaptı. İşgalci Rusya’ya karşı mücadele eden Ukrayna’ya yardım eden BM üyeleri ülkelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bariyev, Kırım'ın yerli halklarının 240 yıldır zulüm gördüğünü ve yok edildiğini, kültürel miraslarının, dillerinin, kültürlerinin ve yerleşim yerleri adlarının yok edildiğini hatırlattı. Bununla birlikte KTMM Üyesi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askerî saldırganlığının bir sonucu olarak, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin sistematik olarak ihlal edildiğini ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanmadığını vurguladı. KIRIM'IN YERLİ HALKLARININ YAŞAMLARI TEHDİT ALTINDA Bariyev, işgalci Rusya’nın Kırım’ın yerli halklarına karşı uyguladığı ihlalleri şu şekilde sıraladı: -Yerli halkların sağlıkları ve yaşamları tehdit altında, yerli halklardan on binlerce erkek Rus ordusuna zorla seferber edildikleri için topraklarını terk etmek zorunda bırakılıyor; binlerce çocuk asimilasyon için zorla Rusya'ya götürüldü, bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bir kararı açıklandı. -Yerli halkların maddi kültürel mirasına ait eşyalar yağmalanarak Rusya'ya götürülüyor; örneğin Melitopol Müzesi'ndeki İskit Altınlarına el konuldu, Kırım'da ise sürekli yasa dışı kazılar yapılıyor. -Bölgenin işgali ve Rusya'nın askerî saldırganlığı nedeniyle doğa tahrip ediliyor, binlerce hektar arazi mayınlanıyor ve Kırım kıyısı boyunca binlerce kilometre hendek kazılıyor. Rusya’nın Kırım Tatarlarının temsilci organı KTMM’yi yasakladığını, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in hapse atıldığını, Kırım Tatar Kaynak Merkezini “istenmeyen bir örgüt” olarak tanıdığına dikkat çeken Bariyev, Rusya'ya savaşı sona erdirme ve ordusunu Ukrayna topraklarından çekme çağrısında bulundu. Ayrıca yerli halklardan ve BM üyesi ülkelerden uzmanları, Kırım'ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonuna ilişkin tavsiyeleri tartışmaya davet etti.

İşgalci Rusya Kırım Tatarlarına yönelik baskıları artırdı Haber

İşgalci Rusya Kırım Tatarlarına yönelik baskıları artırdı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanının, Rusya ile ilgili kararını açıklaması sonrasında Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına yönelik baskıların arttığını ifade etti. Bariyev, son dönemde Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov dışında, Kırım Tatar bölge ve yerel meclislerinin çok sayıda üyesinin evlerine baskınların düzenlendiğini ancak farklı nedenlerden dolayı bu olayların basına yansıtılmadığını aktardı. Suspilne.Krım haber ajansına, 13 Mart 2024 tarihinde Rus işgal güçleri tarafından Edem Dudakov’un alıkonulmasını değerlendiren KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, “Edem Dudakov sosyal olarak aktif, her zaman kendi fikirlerini savunan bir insan ve Kırım Tatar Milli Kurultayı Denetim Komisyonu üyesidir. Uluslararası Adalet Divanı, Rusya ile ilgili kararını açıkladıktan sonra, işgalcilerin Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarına karşı baskıyı artırdığını belirtmek istiyorum. Dudakov’un evinde yapılan arama duyuruldu. Ancak elimizde olan verilere göre daha önce Kırım Tatar bölge ve yerel meclislerinin üyelerinin evlerinde aramalar yapıldı. İşgalciler direkt evlerine gelerek, ‘Gözümüz üzerinde. Bunu birilerine anlatırsanız sorunlarla karşılaşırsınız’ dediler.” açıklamasında bulundu. BASKI VAKALARI İLE İLGİLİ BİLGİLER DÜNYAYA DUYURULMALI Bariyev baskılardan korkan insanların sessiz kalmayı tercih ettiğini belirterek, “Bana göre bu olumsuz bir eğilim çünkü bu nedenle ırk ayrımcılığına ilişkin tüm süreçleri tam olarak takip edemiyoruz ve Adalet Divanı kararında da belirtildiği gibi deliller eksik kalıyor. İnsanlar, Rusya Federasyonu'na uluslararası düzeyde daha fazla baskı uygulayabilmemiz için bu tür vakaların duyurulmasının, bilgi toplayıp aktarmanın gerekli olduğunu anlamalıdır.” dedi. EDEM DUDAKOV’A BASKI Rus işgal güçleri, dün sabah erken saatlerinde Kırım’ın Bahçesaray kentinde yaşayan Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov’un evine baskın düzenledi. Evinde yapılan aramanın ardından Dudakov işgalcilerce alıkonuldu. Aynı gün akşam saatlerinde Dudakov serbest bırakıldı. ULUSLARARASI ADALET DİVANI IRK AYRIMCILIĞI BAĞLAMINDA UKRAYNA’YA SADECE BİR KONUDA HAK VERDİ Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanı, 31 Ocak 2024 tarihinde Ukrayna'nın Rusya’ya karşı “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme” ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme” kapsamında açtığı davada nihai kararını açıkladı. Uluslararası Adalet Divanı aldığı kararda, Rus işgali altındaki Kırım’da KTMM ve Kırım Tatar halkına yapılan sistematik baskıların gerçek olduğunu kaydetti ancak bunların etnik baskı olmadığını, bu baskıların siyasi nedenlerden ötürü yapıldığını belirtti. Mahkeme “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmesi” çerçevesinde Ukrayna’ya sadece bir madde konusunda destek vererek Ukraince eğitim veren tüm okulların Rusya taraftan kapatılmasının ilgili sözleşmeyi doğrudan ihlal ettiğini kabul etti KTMM Başkanı Refat Çubarov, Lahey’deki BM Uluslararası Adalet Divanının, 31 Ocak 2024'te Ukrayna'nın Rusya’ya karşı açtığı davada açıkladığı kararı QHA’ya yorumlamıştı.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.