SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: İşgalden sonra Kırım’a yerleşen Ruslar, çalıntı mal üstüne konan birer yağmacıdır

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’ni Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 12:22
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: İşgalden sonra Kırım’a yerleşen Ruslar, çalıntı mal üstüne konan birer yağmacıdır

Çekya Parlamentosunun ev sahipliğinde düzenlenen Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, 24-25 Ekim 2023 tarihleri arasında Prag şehrinde düzenlendi. Yaklaşık 70 yabancı heyetin katıldığı zirvenin ana gündemi, Kırım’daki Rus işgali oldu. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına, Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde yaptığı konuşmayı değerlendirdi.

Bu sene ikinci kez yapılan zirvede konuşulan ana konunun, Kırım’ın mutlaka Rus işgalinden kurtarılması gerektiğini olduğunu belirten Çubarov, “Ve her ülke temsilcisi konuşmasında kendi yaklaşımlarını dile getirdi.” dedi.

"RUSYA'NIN KIRIM TATARLARINA UYGULADIĞI BASKILARA DİKKAT ÇEKTİK"

Zirvede yaptığı konuşma hakkında ise Çubarov şu açıklamalarda bulundu:

“Biz Kırım Tatar Milli Meclisi olarak konuşmamızda; zirveye katılan 69 ülkenin heyetinin dikkatini, Moskova’nın Kırım Tatarlarını yarımadayı terk etmeye zorlamak için halka topyekûn baskı uyguladığına çekmek istedik. Ayrıca Nariman Celal ve sayısı artık 189’a ulaşan tüm siyasi tutsaklar hakkında konuştuk. Bu siyasi tutsaklardan 123’ünün Kırım Tatarı olduğuna dikkat çektik. Ayrıca Moskova’nın şimdiden Kırım’a yaklaşık bir milyon Rus vatandaşını yerleştirdiğine dikkat çektik.”

"KIRIM'A YASA DIŞI YERLEŞİNLER YARIMADAYI TERK ETMELİDİR"

Bunun dışında KTMM’nin, işgalden sonra Kırım’a yasa dışı olarak yerleşen insanlar hakkında ilk kez bu tür uluslararası platformda kendi tutumunu beyan ettiğini kaydeden Çubarov, “Tutumumuz çok net. İşgalden sonra Kırım’a yerleşen hiç kimse, yarımadada kalma hakkına sahip değil. Tüm bu insanlar, çalıntı mal üstüne konan birer yağmacıdır. Bize göre; uluslararası toplum, bu tutumu kabul etmelidir.” ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde düzenlenen zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapıldı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi.

Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.