SON DAKİKA
Hava Durumu

Ahtem Çiygöz: Kırım'ın işgalden kurtarılması, Rusya'nın köleleştirdiği halkların kurtuluşunun başlangıcı olur

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım’ın işgalden kurtarılmasının, genel jeopolitik durumu etkileyeceğini ve Rusya'nın köleleştirdiği halkların kurtuluşunun başlangıcı olabileceğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 25.08.2023 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2023 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ahtem Çiygöz: Kırım'ın işgalden kurtarılması, Rusya'nın köleleştirdiği halkların kurtuluşunun başlangıcı olur

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasının, Putin döneminin sonunu getireceğini ve Rusya'nın köleleştirdiği halkların kurtuluşu için bir başlangıç olabileceğini ifade etti. Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 3. Zirvesi, 23 Ağustos’ta Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de yapıldı. Zirveden sonra KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım Haber Ajansına konuştu. 

Kırım Platformu Zirvesi’nin bu sene 3. kez gerçekleştiğini ve gitgide daha çok ülkenin Kırım sorunu etrafında birleştiğini belirten Çiygöz, “Bu çok önemli, çünkü Kırım’ın işgalden kurtarılmasının ve Ukrayna egemenliği altına geçmesinin genel jeopolitik durumu etkileyeceği anlaşılıyor. Buna Karadeniz bölgesindeki durum ve Rusya’nın şimdiki sınırlarda var olma meselesi de dahil. Kırım’ın işgalden kurtarılması, Kafkasya, Tataristan, Başkurdistan  halkları gibi Rusya’daki halkların da özgürlük mücadelesi süreçlerine ivme kazandıracak. Şu an herkes bunun farkında. Ve Putin döneminin, Kırım’la sona ereceği söylendiğinde tüm bunlar göz önünde bulunduruluyor. Sovyetler Birliği dağıldığında da aynı şeyler oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

KIRIMOĞLU: KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI KIRIM TATARLARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Hibrit formatta düzenlenen 3. Kırım Platformu Zirvesi'nde Kırım’ın geleceği ve Karadeniz bölgesinin güvenliği ele alındı. Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu zirvede yaptığı konuşmada,"Yarımadanın işgalden en kısa zamanda kurtarılması özellikle Kırım'ın yerli halkı Kırım Tatarları için büyük önem taşıyor. Çünkü Kırım Tatar halkı için bu; hayatta kalma ve daha da gelişme ya da özgün bir ulus olarak tamamen yok olma meselesidir.” ifadelerini kullandı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platform; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği olmak üzere birkaç seviyede faaliyet gösteriyor. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.