SON DAKİKA
Hava Durumu

#Yerli Halklar

QHA - Kırım Haber Ajansı - Yerli Halklar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yerli Halklar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM toplantısına katıldı Haber

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM toplantısına katıldı

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev, 9 Temmuz 2024 tarihinde BM grup toplantısına katıldı. Yerli halkların hakları ve barış müzakereleri, anlaşmalar ve mutabaktların konuşulduğu toplantıda Bariyev, Rusya'nın Kıyiv'de bulunan çocuk hastanesine yönelik saldırısından bahsetti. Toplantıda konuşan Bariyev, yerli halkın gelişiminin, etkili finansman ve barış inşası olmadan mümkün olmadığını ifade etti. YERLİ HALKLAR İÇİN DÖRT AŞAMALI PLAN Bariyev barış çabasının kapalı kapılar ardından yerli halkın temsil edilmediği yüksek siyasi düzeyde tartışıldığını ifade etti. Yerli halkların topraklarına ilişkin kararları onlar olmadan veremeyeceğini ifade eden Bariyev, dört aşamalı plan sundu. Bariyev, kurula sunduğu dört aşamalı süreci ise şu şekilde aktardı: 1) Yerli halkların barış inşasındaki katılımına ilişkin küresel bir araştırma yapın. 2) BM'yi, dünya hükûmetlerini ve diğer çok taraflı örgütleri "Yerli Halklar Arasında Barış İnşasının Uluslararası On Yılı"nı kabul etmeye çağırdım. 3) Müzakere sürecine yerli halkların temsilcilerini dahil edin. 4) Uluslararası Yerli Halklar Mahkemesi girişimini desteklemek önemlidir. Bariyev, ayrıca yerli halkların barış inşası konusunda, tarihi İlk Küresel Yerli Halklar Barış İnşası Zirvesi'nde müzakereciler ve arabulucular olarak Küresel Barış İnşacılar Ağı'nın oluşturulmasını desteklemeye çağırdı. İŞGALCİ RUSYA'NIN 8 TEMMUZ TARİHLİ HAVA SALDIRISI 8 Temmuz 2024 tarihinde Rusya tarafından Ukrayna topraklarına yönelik olarak füze saldırısı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda Kıyiv, Krıvıy Rig, Pokrovsk ve Dnipro şehirlerindeki altyapıda ve konutlarda ciddi hasarlar meydana geldi. Ayrıca İşgalci Rusya’nın gerçekleştirdiği füze saldırısında Kıyiv'in en büyük çocuk hastanesi olan, 20 binin üzerinde çocuğun tedavi gördüğü Ohmatdıt  Çocuk Hastanesi’nde ağır hasarlar oluştu. Hastanede tedavi gören çocukların diğer sağlık tesislerine tahliyesi gerçekleştirildi. Hastane çevresindeki enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. ???? Rusya'nın Ukrayna'da vurduğu çocuk hastanesinden yeni görüntüler pic.twitter.com/V8ojAy9Rc6 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2024 Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) 9 Temmuz 2024 tarihli açıklamasında, toplamda 38 kişinin hayatını kaybettiğini, 190 savunmasız Ukraynalı sivilin ise yaralandığını kaydetti. ???? Rusya'nın Ukrayna'da vurduğu çocuk hastanesinden görüntüler pic.twitter.com/2JlA72kKOM — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 8, 2024

Ukrayna Parlamentosunda, Rusya’nın köleleştirilmiş halklarıyla işbirliği yapmak için özel komisyon kuruldu Haber

Ukrayna Parlamentosunda, Rusya’nın köleleştirilmiş halklarıyla işbirliği yapmak için özel komisyon kuruldu

Ukrayna Parlamentosunda 24 Ağustos’ta, Rusya Federasyonu'ndaki azınlık ve yerli halkların ulusal hareketleriyle işbirliği yapmak için geçici bir özel komisyon kuruldu. Kremlin rejiminin baskısına uğrayan azınlık ve yerli halkların ulusal hareketleriyle etkileşime yönelik öneriler geliştirme üzerinde çalışacak komisyon, çeşitli partilerin temsilcilerinden oluşuyor.  Komisyonun faaliyetlerine dair FREEDOM televizyon kanalında açıklama yapan Ukrayna Milletvekili Yevgeniye Kravçuk, “Rusya yüzlerce yıldır sömürge politikası yürütüyor ve sayıları küçük olan halkların kültürünü yok ediyor. Bir bakın, cepheye ölmeleri için kimi gönderiyorlar? Seferberlik Moskova, St. Petersburg veya diğer zengin şehirlerde yapılmıyor. İlk önce orduya Buryat Cumhuriyetinden, Tataristan Cumhuriyetinden insanları topluyorlar. (Fakir bölgelerden.) Böylece fakir bölgeleri daha da fakirleştiriyorlar. Böylece asker olarak para kazanmaktan başka seçenekleri kalmıyor. Ancak seçenek her zaman vardır, teslim olmak ve hayatta kalmak da bir seçenek. Komisyonumuz Parlamentoya sunmak için kararlar hazırlayacak; mesela Rusya farklı etnik devletlere dağılırsa atılacak adımlar konusunda.” değerlendirmesinde bulundu. “KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI PUTİN DÖNEMİNİN SONU OLACAK” Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasının, Putin döneminin sonunu getireceğini ve Rusya'nın köleleştirilmiş halklarının kurtuluşu için bir başlangıç olabileceğini ifade etmişti.  Kırım Haber Ajansına konuşan Çiygöz, “Kırım’ın işgalden kurtarılması, Kafkasya, Tataristan, Başkurdistan halkları gibi Rusya’daki halkların da özgürlük mücadelesi süreçlerine ivme kazandıracak. Şu an herkes bunun farkında. Ve Putin döneminin Kırım’la sona ereceği söylendiğinde tüm bunlar göz önünde bulunduruluyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ahtem Çiygöz: Kırım'ın işgalden kurtarılması, Rusya'nın köleleştirdiği halkların kurtuluşunun başlangıcı olur Haber

Ahtem Çiygöz: Kırım'ın işgalden kurtarılması, Rusya'nın köleleştirdiği halkların kurtuluşunun başlangıcı olur

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım’ın Rus işgalinden kurtarılmasının, Putin döneminin sonunu getireceğini ve Rusya'nın köleleştirdiği halkların kurtuluşu için bir başlangıç olabileceğini ifade etti. Kırım’ı Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 3. Zirvesi, 23 Ağustos’ta Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de yapıldı. Zirveden sonra KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, Kırım Haber Ajansına konuştu.  Kırım Platformu Zirvesi’nin bu sene 3. kez gerçekleştiğini ve gitgide daha çok ülkenin Kırım sorunu etrafında birleştiğini belirten Çiygöz, “Bu çok önemli, çünkü Kırım’ın işgalden kurtarılmasının ve Ukrayna egemenliği altına geçmesinin genel jeopolitik durumu etkileyeceği anlaşılıyor. Buna Karadeniz bölgesindeki durum ve Rusya’nın şimdiki sınırlarda var olma meselesi de dahil. Kırım’ın işgalden kurtarılması, Kafkasya, Tataristan, Başkurdistan  halkları gibi Rusya’daki halkların da özgürlük mücadelesi süreçlerine ivme kazandıracak. Şu an herkes bunun farkında. Ve Putin döneminin, Kırım’la sona ereceği söylendiğinde tüm bunlar göz önünde bulunduruluyor. Sovyetler Birliği dağıldığında da aynı şeyler oldu.” değerlendirmesinde bulundu. Ahtem Çiygöz: Kırım'ın işgalden kurtarılması, Rusya'nın köleleştirdiği halkların kurtuluşunun başlangıcı olurhttps://t.co/BwCRIdCM5Z pic.twitter.com/K5N5fQ1F9s — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 25, 2023 KIRIMOĞLU: KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI KIRIM TATARLARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ Hibrit formatta düzenlenen 3. Kırım Platformu Zirvesi'nde Kırım’ın geleceği ve Karadeniz bölgesinin güvenliği ele alındı. Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu zirvede yaptığı konuşmada,"Yarımadanın işgalden en kısa zamanda kurtarılması özellikle Kırım'ın yerli halkı Kırım Tatarları için büyük önem taşıyor. Çünkü Kırım Tatar halkı için bu; hayatta kalma ve daha da gelişme ya da özgün bir ulus olarak tamamen yok olma meselesidir.” ifadelerini kullandı. KIRIM PLATFORMU NEDİR? Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı. Platform; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği olmak üzere birkaç seviyede faaliyet gösteriyor. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

Skandal BM raporunda Rusya'nın Kırım Tatarlarına baskılarından söz edilmedi! Haber

Skandal BM raporunda Rusya'nın Kırım Tatarlarına baskılarından söz edilmedi!

Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halkların Hakları Uzman Mekanizmasının "Militarizasyonun Yerli Halkların Hakları Üzerindeki Etkisi" araştırma projesinde, Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarına yönelik baskılar hakkında kapsamlı verilere yer verilmedi. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, söz konusu BM mekanizmasının 16. oturumunda yaptığı konuşmada, raporu eleştirerek işgalci Rusya’nın Kırım Tatarlarına ve Rusya’nın yerli halklara karşı işlediği suçlara dikkat çekti. Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev toplantıdaki hitabında, BM Yerli Halkların Hakları Uzman Mekanizmasının, "Militarizasyonun Yerli Halkların Hakları Üzerindeki Etkisi" başlıklı araştırma projesini eleştirdi. Konu ile ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Bariyev, “Araştırmaya objektif diyemem. Uzman Mekanizmasının, Rusya’nın Ukrayna'ya karşı başlattığı  21. yüzyılın korkunç savaşından haberi yok mu? Bu savaş, 300 binden fazla insanın hayatına sebep oldu. Rusya; BM tüzüğünü, BM Yerli Halkların Hakları Sözleşmesini, BM’nin Kırım’ın askerileşmesine dair kararını ve BM mahkemelerinin kararlarını ihlal ediyor” ifadelerini kullandı. RUSYA, BM MAHKEMESİNİN KARARINA UYMUYOR! Eskender Bariyev, belgenin 31. maddesinde; Kırım’ın Rus işgali altındaki bir toprak olarak nitelendirilmediğine ve Rus askeri saldırganlığının "Ukrayna’daki kriz" olarak adlandırdığına dikkat çekti. Ayrıca Rusya’nın, BM Uluslararası Mahkemesi tarafından alınan KTMM’nin yasağını kaldırma kararını uygulamadığını vurguladı. SAVAŞA ÇOĞUNLUKLA YERLİ HALKLARIN TEMSİLCİLERİ GÖNDERİLİYOR Bunun dışında Eskender Bariyev, belgede; savaş nedeniyle Rusya’da ilan edilen seferberlik çerçevesinde çoğunlukla Kuzey Kafkasya, Buryat Cumhuriyeti, Sibirya ve Ural yerli halklarının temsilcilerinin orduya alındığından ve Rus işgalci yönetiminin Kırım’da başlattığı seferberlik nedeniyle yerli Kırım Tatar halkının vatanını terk ederek başka ülkelere yerleşmek zorunda kaldığından söz edilmediğine dikkat çekti. 9 YILDIR KIRIM TATARLARI BASKI ALTINDA BM'nin skandal belgesinde Rusya’nın Kırım’a yaklaşık bir milyon Rus vatandaşı yerleştirmesi ve Kırım Tatarlarına uygulanan baskılar hakkında hiçbir bilgiye yer verilmiyor. Rusya’nın 2014’ten beri Kırım’ı askeri bir üs olarak kullandığını hatırlatan Bariyev, BM Yerli Halkların Hakları Uzman Mekanizmasını, söz konusu raporda bu bilgilere yer vermeye çağırdı. Ayrıca, Rusya’nın savaşı durdurması ve askerlerini Ukrayna topraklarının tamamından derhal geri çekmesi talep edildi. Eskender Bariyev konuşma yaparken, arkasında duran Rusya’nın yerli halkları temsilcileri, “Rusya Savaşı Durdur”, “Rusya Yerli Halkları Öldürmeyi Durdurmalı” yazılı pankartları açtı.

Ukrayna’da Kırım’ın yerli halklarına destek veren proje başlatıldı Haber

Ukrayna’da Kırım’ın yerli halklarına destek veren proje başlatıldı

Ukrayna'da bu yıl “Kültür: Bölgeler" isimli destek programı kapsamında Ukrayna Kültür Vakfı, "Yerli Halkların Kültürü ve Azak Denizi ile Karadeniz Bölgelerinin Eşsiz Etnik Kültürleri" başlıklı hibe programını başlattı. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ile birlikte hazırlanan hibe programı, Rus işgali nedeniyle tehdit altında bulunan Kırım, Azak Denizi ve Karadeniz bölgelerinin kültürünün korunmasına, geliştirilmesine ve tanıtılmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirildi.  "YEREL KÜLTÜRÜN DESTEKLENMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR" Hibe programının tanıtımı sırasında konuşan KTMM Başkanı Refat Çubarov, “Günümüz koşullarında yerel kültürün desteklenmesi son derece önemlidir. Rusya'nın bu bölgeleri işgal altında tutmasına ve oradaki her şeyi yok etme girişimlerine rağmen, burada, özgür Ukrayna topraklarında birleşerek, Kırım'ın yerli halklarının kültür ve geleneklerini ayrıca Azak Denizi ile Karadeniz bölgelerinin etnik kültürlerini korumak için her türlü çabayı göstermeliyiz.” dedi. "BİRBİRİMİZE DESTEK VERMELİYİZ" Ukrayna’nın birçok farklı halklara ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Ukrayna Kültür Vakfı Genel Müdürü Vladıslav Berkovskıy, “Kırım'ın Ukrayna anakarası ile kültürel bağları ayrılmaz. Bunun bize sunulacak projelere de yansıması bizim için çok önemli. Aynı zamanda bu hibe projemizdeki önceliğimiz Azak Denizi ile Karadeniz bölgelerinin kültürel çeşitliliğinin korunması, geliştirilmesi ve temsil edilmesidir. Urumlar, Rumeyler, Ahıska Türklerinin örneğin sanatının veya mutfağının tanıtılması. Birbirimize destek vermeliyiz. Özellikle şu anda düşman topraklarımıza saldırıldığında bu çok önemlidir" dedi. Başvuru sahibinin proje için alabileceği hibe miktarı, 700 bin ile 3 milyon grivna arasında. Projenin son başvuru tarihi 6 Mart 2023 olarak açıklandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.