SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Lubinets'ten resmî adım!

Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, işgalci Rus askerlerin esir aldığı Ukraynalı askerlere yönelik insanlık dışı muamelesi nedeniyle Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne ve Birleşmiş Milletler'e (BM) resmî mektup gönderdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.06.2024 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 03.06.2024 11:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna İnsan Hakları Yetkilisi Lubinets'ten resmî adım!

Vladimir Putin emrindeki işgalci Rus askerlerin geniş çaplı işgal girişiminde esir aldıkları Ukraynalı askerlere yönelik tutumları kamuoyunda tepki çekiyor. İşgalcilerin sosyal medya platformlarına eklediği video kayıtlarında görülen savaş suçları ise birer kanıt olarak sunuluyor. 

"RUSLARIN BU MUAMELESİ OLAĞAN TAKTİKTİR"

Ukrayna İnsan hakları Yetkilisi (Ombudsman) Dmıtro Lubinets (Dmytro Lubinets), Rus askerlerin Ukraynalı savaş esirlerini alaycı söylemlerle elleri ve gözleri bağlı bir şekilde götürüldükleri videoya tepki gösterdi. Telegram adlı sosyal medya platformuna eklenen söz konusu video hakkında değerlendirmede bulunan Lubinets, "Rus askerlerin Ukraynalı savaş esirlerine kötü muamele ettiğini gösteren video internette yayılıyor. İlk raporlar, bunun Rusların saldırı eylemleri gerçekleştirmeye çalıştığı Harkiv cephesinde gerçekleştiğini söylüyor.  Videoda dayak, aşağılama, tehdit ve silahlı saldırı taklidi görülüyor. Ne yazık ki Ukraynalı savaş esirlerine yönelik bu tür muamele bir istisna değil, işgalcilerin olağan taktiğidir" ifadelerini kullandı. 

LUBİNETS, ULUSLARARASI KIZILHAÇ KOMİTESİ VE BM'YE RESMÎ MEKTUP GÖNDERDİ

Söz konusu videoya dikkat çeken Lubinets, kötü muamele nedeniyle Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne (ICRC) ve Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurdu. Lubinets, Cenevre Sözleşmesi kapsamında savaş esirlerinin insanî muamele görmesi gerektiğinin altını çizdi. Videonun Rusya'nın Cenevre Sözleşmesi'nin üzerini çizdiğini gösteren bir kanıt olduğunu belirten Lubinets, "ICRC ve BM'ye, istismarın gerçeklerini belgelemeleri için resmî mektuplar gönderdim. Bu, suçlulara karşı gelecekte kurulacak mahkeme için delil tabanına bir başka katkı olacak" bilgisini verdi.

Lubinets daha önce sosyal medya platformuna eklenen videolarda gördüğü Ukraynalı savaş esirlerin infazı hakkında yine ICRC ve BM'ye resmî başvuruda bulunmuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.