Türk dünyasının renkleri Ankara'da buluştu: 'Sanatla Gelen Bahar' isimli sergi açıldı
Türk dünyasının renkleri Ankara'da buluştu: 'Sanatla Gelen Bahar' isimli sergi açıldı
Türk dünyasından sanatçıları bir araya getiren “Sanatla Gelen Bahar” sergisi, 19 Nisan 2025 tarihinde Ankara Kent Konseyi Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluştu. “Türk Dünyasının Kültürel Zenginliği Sanatla Buluşuyor” temasıyla düzenlenen sergiye çok sayıda sanatsever ilgi gösterdi.
Haber Giriş Tarihi: 19.04.2025 21:29
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2025 09:06
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk dünyasından ressamları buluşturan “Sanatla Gelen Bahar” isimli serginin açılışı 19 Nisan 2025 tarihinde saat 14.00’da Ankara Kent Konseyi Sergi Salonu’nda gerçekleşti. “Türk Dünyasının Kültürel Zenginliği Sanatla Buluşuyor” temasıyla düzenlenen sergi; Ankara Kent Konseyi, Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi, Kök Tuğ Kazak Kültür Derneği ve Art Imperia iş birliğiyle hayata geçti. Sergiye; Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Başkanı Alper Kaya, Art Imperia Galeri Kurucu Üyesi ve serginin küratörü Nur Doğu Koçak, Kök Tuğ Kazak Kültür Derneği Başkanı ve Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi İlge Karagöz Ahmetova ve çok sayıda ziyaretçi katılım sağladı.
Farklı Türk coğrafyalarında 35 sanatçının katılımıyla gerçekleşen sergide; Türk dünyasının zengin kültürel kodları, doğa ve bahar temalarıyla harmanlanan eserler Türk dünyasından ezgiler eşliğinde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
“TÜRK DÜNYASININ BAHARA SELAMI”
Serginin sunuculuğunu Ankara Kent Konseyi Diplomasi Meclisi Üyesi, hikâye anlatıcısı, eğitimci ve yazar Hilâl Koçyiğit üstlendi. Koçyiğit konuşmasında, “Ses Tanrı’ya varan dağların eteklerinden geliyor. Merhaba. Altaylar'dan mı diyeyim? Hazar Kıyısı'ndan mı diyeyim? Uçsuz uçaksız gider bozkırdan mı diyeyim? Merhaba. Selam Ankara'dan geliyorum ama sesi ta Tanrı Dağları'ndan Akdeniz'e bir kısrak başı uzanan bütün topraklarda yankılanıyor. Neyin selamı bu? Türk dünyasından kıymetli sanatçılarımızın kültürümüzün izleriyle sanata baharla; bahara sanatla selamı.” ifadeleriyle kullandı.
“BİR HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM”
Serginin açılış konuşmaları, Art Imperia Galeri Kurucu Üyesi ve serginin küratörü Nur Doğu Koçak tarafından yapıldı. Doğu Koçak, bu serginin hayalini uzun zamandır kurduğunu kaydederek, “Öncelikle söyleyeyim ki bu sergi benim için çok önemli. Yıllardan beri düşünü kurduğum Türk dünyasından önemli sanatçıları bir araya getirdi. Buradaki sanatçıların hepsi benim dostlarım. Onlarla birlikte böyle bir sergiyi oluşturmak benim için çok onur verici, çok güzel bir duygu.” dedi.
“TÜRK DÜNYASI KENETLENMEYE DEVAM EDECEK”
Kök Tuğ Kazak Kültür Derneği Başkanı Karagöz Ahmetova sözlerine, baharın tazeliğini, kültür dünyasını ve kültürel mirasını evrensel sanat diliyle buluşturan bu özel anlamlı serginin önemini vurgulayarak başladı. Ayrıca Karagöz konuşmasında, “Sanat, ortak duygularda birleştiren, kalpleri birbirine yaklaştıran çok özel bir güçtür. Bu sergide yer alan eserler de farklı coğrafyalardan sanatçıların aynı ilhamla, aynı duygularla bize seslendiğini gösteriyor. Zaman zaman gündem bizi zorlasa da biz kendi kültürümüzle, tarihimizle, ortak geçmişimizle kenetlenmeye devam edeceğiz, sürdüreceğiz. Biz şuna inanıyoruz: Ortak geçmişimiz ve geleceği olan umudumuz, bizi böyle güzel duygularda birleştiriyor ve biz bu duyguları paylaşmaya devam edeceğiz.” cümlelerine yer verdi.
“ANKARA’YI SANAT ALANINDA MARKALAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Başkanı Kaya ise, Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisinin kültür ve sanat alanında yapmış olduğu faaliyetlere vurgu yaptı. Bu bağlamda, “Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi olarak bizim bir amacımız var ki, o da Ankara'yı her kültür sanatı alanına markalaştırmak. Ankaralılar olarak dertlerimiz var. Hepimiz Ankara’ya kültürün başkenti diyoruz ama değiliz. Ama olmak için de çabalıyoruz. Bu konuda 100 bin madde yazdık. Bu 100 bin maddenin her birinde sinema, edebiyat, müzik, tiyatro, kültürel miras ve kültürel diplomasi alanlarında çıktılarımız var. Bu sergi de o çıktılardan birisi. Bizi ve Ankara’yı yalnız bırakmayın.” dedi.
“TURAN BİRLİĞİNE GİDEN YOLDA KÜLTÜR ÇOK ÖNEMLİ”
Art Imperia Galeri Kurucu Üyesi ve serginin küratörü Doğu Koçak, Kırım Haber Ajansı (QHA) mikrofonlarına serginin çıkış noktasını ve gelecek planlarını anlattı. Doğu Koçak cümlelerine, sanatın kendisi için bir yaşam biçimi olduğunu belirterek başladı. Öz köklerinin Kazakistan ile Kırgızistan arasında, Almatı ve Issık Göl arasından olduğunu bildiren Doğu Koçak, “Yıllardan beri bir misyonum olduğunu düşünmeye başladım. Bu misyon da Türk dünyasındaki sanatçılarla Türkiye'deki sanatçıları bir araya getirmekti. Çünkü kültürel birlik, Turan birliğine giden yolda birleşmemiz için çok önemli bir faktör. Kültür birliği, dil birliği olmadan yalnızca ticaretle, çeşitli ilişkilerle, ekonomik ilişkilerle bu işin yürüyeceğine inanmıyorum. Çünkü aslında bir halkız, hepimiz biriz. Gerçekten özümüz bir.” dedi.
"Türkistan topraklarında ruhumun ait olduğu yeri buluyorum. Çünkü benim ruhum hep orada.” diyen Doğu Koçak, resimlerinde de Türk mitolojisini, şamanizmi ve Türk dünyasının ruhunu işlemeyi sevdiğini söyledi.
BİR SONRAKİ DURAK ÖZBEKİSTAN
Doğu Koçak “Aslına bakarsanız hepimizin gönlünden ortak Türk birliği geçiyor. Umarım bunu çok daha büyük böyle festivaller hâline getirebiliriz.” dedi ve "Sanatla Gelen Bahar" sergisini kültürel birlik yolunda atılan bir ilk adım olarak nitelendirdi. Ayrıca Doğu Koçak, projeyi genişletmek için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Bu bağlamda gelecek mayıs ayıda Özbekistan’da “Heritage Turkuaz” kapsamında bir sergi açacaklarını bildirdi.
“DERNEĞİMİZ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK”
"Sanatla Gelen Bahar" isimli serginin iş birliği ortaklarından biri olan Kök Tuğ Kazak Kültür Derneğinin Başkanı Karagöz Ahmetova, serginin oluşum sürecini ve dernek faaliyetlerini QHA ile paylaştı. Serginin Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi bünyesindeki çalışmalar sonucu ortaya çıktığını belirten Karagöz Ahmetova, "Ankara Kent Konseyinin Kültür Sanat Meclisi yönetim kurulundayım. Orada kültürel diplomasi çalışma grubundan sorumluyum. Kök Tuğ Kazak Kültür Derneği de Konsey’in birleşenlerinden biri. Nevruz bu yıl Ramazan'a denk geldiği için böyle bir sergi fikri doğdu ve bu ay içinde gerçekleştirmeye karar verdik." dedi.
Kök Tuğ Kazak Kültür Derneğinin amacının Kazakistan kültürünü tanıtmak olduğunu dile getiren Karagöz Ahmetova, gelecekte de Türk dünyası alanında çalışmalar gerçekleştirmeyi istediklerini dile getirdi.
"BİZ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ"
"Sanatla Gelen Bahar" isimli sergiye katkı sağlayan Ankara Kent Konseyi Kültürel Demokrasi Çalışma Grubu üyelerinden Fulya Kırımoğlu, etkinlikteki amaçlarını ve kültüre verdikleri önemi QHA’ya anlattı. Kırımoğlu, kültürün bir toplumun geçmişi ve geleceği olduğuna dikkat çekti ve “Çalışma grubu olarak gelecek kuşaklara Birleşmiş Milletlerin (BM) 17 maddesini, onların geleceklerinden ödün vermeden aktarmaya çalışıyoruz. Kültür de bu maddelerden biri. Her ülkenin kendine has örf ve adetleri, yaşama biçimi var. Kültür kendi bizim birikimimiz, yaşantımız, geçmişimiz ve de geleceğimizdir. Bunu yaşatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"SERGİ TANIDIK DUYGULARI UYANDIRIYOR"
QHA’ya konuşan Ankara Kent Konseyi Diplomasi Meclisi bünyesindeki Kültürel Diplomasi Çalışma Grubu üyesi Betül Serpil Aykam, serginin insan ruhunu doyuran bir etkinlik olduğunu söyledi. Türk boylarının kültürel mirasını sanatta görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Aykam, özellikle şaman kökenli eserlerin kendisine tanıdık duygular yaşattığını vurgulayarak, "Genetik ve kültürel kökenlerimize bu kadar yakın çalışmaları görmek ruhumu doyurdu. Aynı uzlaşı noktasından baktığımızı görmek çok anlamlıydı." cümlelerini sarf etti.
TÜRK DÜNYASINDAN SANATÇILAR QHA’YA KONUŞTU
Kazak ressam Zamira Zeren, “Kopuz Çalan Kadın” isimli tablosu hakkında konuştu. Zeren, "Bugün burada, tarihimin ruhunu yansıtan bir eserle karşınızdayım. 'Kopuz Çalan Kadın' tablomda, Kazak kadınının gücünü, zarafetini ve müziğin birleştirici gücünü anlatıyorum." dedi.
Bu sergide Türk kültüründen sanatçılarla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Zamira Zeren, organizasyona emeği geçenlere teşekkür ederek sanatseverleri sergiyi ziyaret etmeye davet etti.
Kuzey Kafkas kökenli olduğunu belirten ressam Yıldız Evren, eserlerinde kültürel köklerine de vurgu yaptığını kaydetti. "Atlar, hem Türk kültüründe hem Çerkezlerde, Kuzey Kafkasya halklarında çok önemli bir yere sahip. Onlar bizim kalbimizde her zaman var.Şu an binemiyoruz, göremiyoruz ama bizim hikâyelerimizde, mitolojimizde, atalarımızda hep at figürü ve atın asaleti vardır." cümlelerini kullanan Evren, bu sergiyle ve baharın bereketiyle tüm güzelliklerin artmasını dileyerek sözlerini sonlandırdı.
Sergi sanatçılarından ressam Ayla Aksoyoğlu, eserlerine ve ilham kaynaklarına dair bilgi verdi. Anadolu'nun binlerce yıllık kültürel mirasından ilham aldığını belirten Aksoyoğlu, ilhamının Anadolu’dan aldığını kaydetti. Sergide yer alan çalışmasının, 10 bin yıllık Anadolu geçmişini anlatan büyük koleksiyonunun bir parçası olduğunu ifade eden Aksoyoğlu, Göbekli Tepe, Hittit kabartmaları, Urartu ve Karkamış gibi uygarlıklardan figürler taşıyan bir eseri sanatseverlerle buluşturduğunu aktardı.
Tataristan kökenli ressam Alsu Saygılı, "Sanatla Gelen Bahar" isimli sergide seramik pano üzerine çalıştığı eserini ziyaretçilerle buluşturdu. Sanatının temel ilham kaynağının doğup büyüdüğü topraklar olduğunu vurgulayan Saygılı, “İlham olan şeyler, memleketim. İlham veren şeyler, ilk önce doğa, memleketim. Uzak olduğum için özlüyorum. Tataristan’ın kültürünü ve doğasını tablolarıma yansıtıyorum. Burada Türkiye’de Tatarların varlığını görünce doğru bir yolda olduğumu hissettim.” dedi.
Açılışı yapılan sergiyi bir sanatçı gözüyle değerlendiren ressam Memik Kibarkaya konuşmasında, "Sanat insanı insan yapan bir güçtür. Virüsleri temizler gibi ruhu arındırır. Burada da ruhsal olarak kendini ispat etmiş eserler var. Çünkü duygulanırsan ve kendini verirsen ortaya sanat çıkar. Bu bakımdan sergi çok güzel olmuş. Türk dünyasının Türkiye’de gelmesi çok iyi bir şey. Keşke biz de diğer Türk devletlerine gitsek ve sergiler açsak. Sanat bizi birleştiriyor. Sanatın en büyük özelliklerinden biri de budur.” ifadelerine yer verdi.
Türkiye'nin başkenti Ankara'da Türk dünyasının renklerini bir araya getiren sergi, 26 Nisan tarihine kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
QHA - Kırım Haber Ajansı
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Türk dünyasının renkleri Ankara'da buluştu: 'Sanatla Gelen Bahar' isimli sergi açıldı
Türk dünyasından sanatçıları bir araya getiren “Sanatla Gelen Bahar” sergisi, 19 Nisan 2025 tarihinde Ankara Kent Konseyi Sergi Salonu’nda sanatseverlerle buluştu. “Türk Dünyasının Kültürel Zenginliği Sanatla Buluşuyor” temasıyla düzenlenen sergiye çok sayıda sanatsever ilgi gösterdi.
Türk dünyasından ressamları buluşturan “Sanatla Gelen Bahar” isimli serginin açılışı 19 Nisan 2025 tarihinde saat 14.00’da Ankara Kent Konseyi Sergi Salonu’nda gerçekleşti. “Türk Dünyasının Kültürel Zenginliği Sanatla Buluşuyor” temasıyla düzenlenen sergi; Ankara Kent Konseyi, Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi, Kök Tuğ Kazak Kültür Derneği ve Art Imperia iş birliğiyle hayata geçti. Sergiye; Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Başkanı Alper Kaya, Art Imperia Galeri Kurucu Üyesi ve serginin küratörü Nur Doğu Koçak, Kök Tuğ Kazak Kültür Derneği Başkanı ve Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi İlge Karagöz Ahmetova ve çok sayıda ziyaretçi katılım sağladı.
Farklı Türk coğrafyalarında 35 sanatçının katılımıyla gerçekleşen sergide; Türk dünyasının zengin kültürel kodları, doğa ve bahar temalarıyla harmanlanan eserler Türk dünyasından ezgiler eşliğinde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
“TÜRK DÜNYASININ BAHARA SELAMI”
Serginin sunuculuğunu Ankara Kent Konseyi Diplomasi Meclisi Üyesi, hikâye anlatıcısı, eğitimci ve yazar Hilâl Koçyiğit üstlendi. Koçyiğit konuşmasında, “Ses Tanrı’ya varan dağların eteklerinden geliyor. Merhaba. Altaylar'dan mı diyeyim? Hazar Kıyısı'ndan mı diyeyim? Uçsuz uçaksız gider bozkırdan mı diyeyim? Merhaba. Selam Ankara'dan geliyorum ama sesi ta Tanrı Dağları'ndan Akdeniz'e bir kısrak başı uzanan bütün topraklarda yankılanıyor. Neyin selamı bu? Türk dünyasından kıymetli sanatçılarımızın kültürümüzün izleriyle sanata baharla; bahara sanatla selamı.” ifadeleriyle kullandı.
“BİR HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM”
Serginin açılış konuşmaları, Art Imperia Galeri Kurucu Üyesi ve serginin küratörü Nur Doğu Koçak tarafından yapıldı. Doğu Koçak, bu serginin hayalini uzun zamandır kurduğunu kaydederek, “Öncelikle söyleyeyim ki bu sergi benim için çok önemli. Yıllardan beri düşünü kurduğum Türk dünyasından önemli sanatçıları bir araya getirdi. Buradaki sanatçıların hepsi benim dostlarım. Onlarla birlikte böyle bir sergiyi oluşturmak benim için çok onur verici, çok güzel bir duygu.” dedi.
“TÜRK DÜNYASI KENETLENMEYE DEVAM EDECEK”
Kök Tuğ Kazak Kültür Derneği Başkanı Karagöz Ahmetova sözlerine, baharın tazeliğini, kültür dünyasını ve kültürel mirasını evrensel sanat diliyle buluşturan bu özel anlamlı serginin önemini vurgulayarak başladı. Ayrıca Karagöz konuşmasında, “Sanat, ortak duygularda birleştiren, kalpleri birbirine yaklaştıran çok özel bir güçtür. Bu sergide yer alan eserler de farklı coğrafyalardan sanatçıların aynı ilhamla, aynı duygularla bize seslendiğini gösteriyor. Zaman zaman gündem bizi zorlasa da biz kendi kültürümüzle, tarihimizle, ortak geçmişimizle kenetlenmeye devam edeceğiz, sürdüreceğiz. Biz şuna inanıyoruz: Ortak geçmişimiz ve geleceği olan umudumuz, bizi böyle güzel duygularda birleştiriyor ve biz bu duyguları paylaşmaya devam edeceğiz.” cümlelerine yer verdi.
“ANKARA’YI SANAT ALANINDA MARKALAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi Başkanı Kaya ise, Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisinin kültür ve sanat alanında yapmış olduğu faaliyetlere vurgu yaptı. Bu bağlamda, “Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi olarak bizim bir amacımız var ki, o da Ankara'yı her kültür sanatı alanına markalaştırmak. Ankaralılar olarak dertlerimiz var. Hepimiz Ankara’ya kültürün başkenti diyoruz ama değiliz. Ama olmak için de çabalıyoruz. Bu konuda 100 bin madde yazdık. Bu 100 bin maddenin her birinde sinema, edebiyat, müzik, tiyatro, kültürel miras ve kültürel diplomasi alanlarında çıktılarımız var. Bu sergi de o çıktılardan birisi. Bizi ve Ankara’yı yalnız bırakmayın.” dedi.
“TURAN BİRLİĞİNE GİDEN YOLDA KÜLTÜR ÇOK ÖNEMLİ”
Art Imperia Galeri Kurucu Üyesi ve serginin küratörü Doğu Koçak, Kırım Haber Ajansı (QHA) mikrofonlarına serginin çıkış noktasını ve gelecek planlarını anlattı. Doğu Koçak cümlelerine, sanatın kendisi için bir yaşam biçimi olduğunu belirterek başladı. Öz köklerinin Kazakistan ile Kırgızistan arasında, Almatı ve Issık Göl arasından olduğunu bildiren Doğu Koçak, “Yıllardan beri bir misyonum olduğunu düşünmeye başladım. Bu misyon da Türk dünyasındaki sanatçılarla Türkiye'deki sanatçıları bir araya getirmekti. Çünkü kültürel birlik, Turan birliğine giden yolda birleşmemiz için çok önemli bir faktör. Kültür birliği, dil birliği olmadan yalnızca ticaretle, çeşitli ilişkilerle, ekonomik ilişkilerle bu işin yürüyeceğine inanmıyorum. Çünkü aslında bir halkız, hepimiz biriz. Gerçekten özümüz bir.” dedi.
"Türkistan topraklarında ruhumun ait olduğu yeri buluyorum. Çünkü benim ruhum hep orada.” diyen Doğu Koçak, resimlerinde de Türk mitolojisini, şamanizmi ve Türk dünyasının ruhunu işlemeyi sevdiğini söyledi.
BİR SONRAKİ DURAK ÖZBEKİSTAN
Doğu Koçak “Aslına bakarsanız hepimizin gönlünden ortak Türk birliği geçiyor. Umarım bunu çok daha büyük böyle festivaller hâline getirebiliriz.” dedi ve "Sanatla Gelen Bahar" sergisini kültürel birlik yolunda atılan bir ilk adım olarak nitelendirdi. Ayrıca Doğu Koçak, projeyi genişletmek için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Bu bağlamda gelecek mayıs ayıda Özbekistan’da “Heritage Turkuaz” kapsamında bir sergi açacaklarını bildirdi.
“DERNEĞİMİZ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK”
"Sanatla Gelen Bahar" isimli serginin iş birliği ortaklarından biri olan Kök Tuğ Kazak Kültür Derneğinin Başkanı Karagöz Ahmetova, serginin oluşum sürecini ve dernek faaliyetlerini QHA ile paylaştı. Serginin Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi bünyesindeki çalışmalar sonucu ortaya çıktığını belirten Karagöz Ahmetova, "Ankara Kent Konseyinin Kültür Sanat Meclisi yönetim kurulundayım. Orada kültürel diplomasi çalışma grubundan sorumluyum. Kök Tuğ Kazak Kültür Derneği de Konsey’in birleşenlerinden biri. Nevruz bu yıl Ramazan'a denk geldiği için böyle bir sergi fikri doğdu ve bu ay içinde gerçekleştirmeye karar verdik." dedi.
Kök Tuğ Kazak Kültür Derneğinin amacının Kazakistan kültürünü tanıtmak olduğunu dile getiren Karagöz Ahmetova, gelecekte de Türk dünyası alanında çalışmalar gerçekleştirmeyi istediklerini dile getirdi.
"BİZ KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ"
"Sanatla Gelen Bahar" isimli sergiye katkı sağlayan Ankara Kent Konseyi Kültürel Demokrasi Çalışma Grubu üyelerinden Fulya Kırımoğlu, etkinlikteki amaçlarını ve kültüre verdikleri önemi QHA’ya anlattı. Kırımoğlu, kültürün bir toplumun geçmişi ve geleceği olduğuna dikkat çekti ve “Çalışma grubu olarak gelecek kuşaklara Birleşmiş Milletlerin (BM) 17 maddesini, onların geleceklerinden ödün vermeden aktarmaya çalışıyoruz. Kültür de bu maddelerden biri. Her ülkenin kendine has örf ve adetleri, yaşama biçimi var. Kültür kendi bizim birikimimiz, yaşantımız, geçmişimiz ve de geleceğimizdir. Bunu yaşatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
"SERGİ TANIDIK DUYGULARI UYANDIRIYOR"
QHA’ya konuşan Ankara Kent Konseyi Diplomasi Meclisi bünyesindeki Kültürel Diplomasi Çalışma Grubu üyesi Betül Serpil Aykam, serginin insan ruhunu doyuran bir etkinlik olduğunu söyledi. Türk boylarının kültürel mirasını sanatta görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Aykam, özellikle şaman kökenli eserlerin kendisine tanıdık duygular yaşattığını vurgulayarak, "Genetik ve kültürel kökenlerimize bu kadar yakın çalışmaları görmek ruhumu doyurdu. Aynı uzlaşı noktasından baktığımızı görmek çok anlamlıydı." cümlelerini sarf etti.
TÜRK DÜNYASINDAN SANATÇILAR QHA’YA KONUŞTU
Kazak ressam Zamira Zeren, “Kopuz Çalan Kadın” isimli tablosu hakkında konuştu. Zeren, "Bugün burada, tarihimin ruhunu yansıtan bir eserle karşınızdayım. 'Kopuz Çalan Kadın' tablomda, Kazak kadınının gücünü, zarafetini ve müziğin birleştirici gücünü anlatıyorum." dedi.
Bu sergide Türk kültüründen sanatçılarla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Zamira Zeren, organizasyona emeği geçenlere teşekkür ederek sanatseverleri sergiyi ziyaret etmeye davet etti.
Kuzey Kafkas kökenli olduğunu belirten ressam Yıldız Evren, eserlerinde kültürel köklerine de vurgu yaptığını kaydetti. "Atlar, hem Türk kültüründe hem Çerkezlerde, Kuzey Kafkasya halklarında çok önemli bir yere sahip. Onlar bizim kalbimizde her zaman var. Şu an binemiyoruz, göremiyoruz ama bizim hikâyelerimizde, mitolojimizde, atalarımızda hep at figürü ve atın asaleti vardır." cümlelerini kullanan Evren, bu sergiyle ve baharın bereketiyle tüm güzelliklerin artmasını dileyerek sözlerini sonlandırdı.
Sergi sanatçılarından ressam Ayla Aksoyoğlu, eserlerine ve ilham kaynaklarına dair bilgi verdi. Anadolu'nun binlerce yıllık kültürel mirasından ilham aldığını belirten Aksoyoğlu, ilhamının Anadolu’dan aldığını kaydetti. Sergide yer alan çalışmasının, 10 bin yıllık Anadolu geçmişini anlatan büyük koleksiyonunun bir parçası olduğunu ifade eden Aksoyoğlu, Göbekli Tepe, Hittit kabartmaları, Urartu ve Karkamış gibi uygarlıklardan figürler taşıyan bir eseri sanatseverlerle buluşturduğunu aktardı.
Tataristan kökenli ressam Alsu Saygılı, "Sanatla Gelen Bahar" isimli sergide seramik pano üzerine çalıştığı eserini ziyaretçilerle buluşturdu. Sanatının temel ilham kaynağının doğup büyüdüğü topraklar olduğunu vurgulayan Saygılı, “İlham olan şeyler, memleketim. İlham veren şeyler, ilk önce doğa, memleketim. Uzak olduğum için özlüyorum. Tataristan’ın kültürünü ve doğasını tablolarıma yansıtıyorum. Burada Türkiye’de Tatarların varlığını görünce doğru bir yolda olduğumu hissettim.” dedi.
Açılışı yapılan sergiyi bir sanatçı gözüyle değerlendiren ressam Memik Kibarkaya konuşmasında, "Sanat insanı insan yapan bir güçtür. Virüsleri temizler gibi ruhu arındırır. Burada da ruhsal olarak kendini ispat etmiş eserler var. Çünkü duygulanırsan ve kendini verirsen ortaya sanat çıkar. Bu bakımdan sergi çok güzel olmuş. Türk dünyasının Türkiye’de gelmesi çok iyi bir şey. Keşke biz de diğer Türk devletlerine gitsek ve sergiler açsak. Sanat bizi birleştiriyor. Sanatın en büyük özelliklerinden biri de budur.” ifadelerine yer verdi.
Türkiye'nin başkenti Ankara'da Türk dünyasının renklerini bir araya getiren sergi, 26 Nisan tarihine kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.
Son Haberler