SON DAKİKA
Hava Durumu

Skandal Kırım açıklamasının ardından Baltık ülkeleri, Çin büyükelçilerini çağırdı!

Çin’in Paris Büyükelçisi Lou Shaye’nin skandal Kırım demecinin ardından Letonya, Litvanya ve Estonya dışişleri bakanlıkları, ülkedeki Çin büyükelçilerini çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2023 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2023 12:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Skandal Kırım açıklamasının ardından Baltık ülkeleri, Çin büyükelçilerini çağırdı!

Çin’in Paris Büyükelçisi Lou Shaye’nin hem Kırım'a hem de eski Sovyet ülkelerine yönelik egemenlik anlayışını tartışmaya açan demecinin ardından Letonya, Litvanya ve Estonya, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ülkelerindeki büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Çin’in Paris Büyükelçisi Lou Shaye’nin Kırım'ın Rus toprağı olduğuna dair sözlerinin, Avrupa ülkelerinin, Çin’e barış konusunda güvenmemeleri için önemli bir sebep olduğunu ifade etti. Litvanyalı Bakan Gabrielius, “Baltık ülkelerinin Ukrayna'da arabuluculuk yapması için Çin'e neden güvenmediğini hâlâ merak edenler varsa, o zaman Çin Büyükelçisi Kırım'ın Rusya olduğunu ve ülkelerimizin sınırlarının yasal dayanağı olmadığını iddia etmesini görsün” dedi.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkeviç, Çin'in Paris Büyükelçisinin açıklamasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu kaydetti. Rinkeviç, "Çin tarafından bir açıklama ve bu ifadenin tamamen reddedilmesini bekliyoruz" dedi.

ÇİN BÜYÜKELÇİSİNDEN SKANDAL KIRIM DEMECİ!

Çin'in Paris Büyükelçisi Lou Shaye, Fransız LCI televizyon kanalında Kırım'ı “Rus toprağı” olarak nitelendirdi ve Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra egemenliğini tekrar kazanan ülkelerin egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı konusunun tartışmaya açık olduğunu ileri sürdü.

Katıldığı programda sunucunun Kırım'ı Ukrayna olarak görüp görmediği sorusuna yanıt veren Büyükelçi, "Sorunu nasıl algıladığınıza bağlı" şeklinde yuvarlak bir yanıt verdi. Bunun ardından Shaye, Kırım'ın "baştan beri Rus toprağı" olduğunu öne sürdü. Ancak, bu konuda ayrıntılı bir açıklama yapmadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.