SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rusya'nın savaş ekonomisi: Daha fazla vergi geliyor!

Rusya, Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2024 tarihinden bu yana yürüttüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarını finanse etmek için daha fazla vergi artışına hazırlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2024 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2024 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın savaş ekonomisi: Daha fazla vergi geliyor!

Rusya'nın 2025 bütçe taslağı açıklandı. Toplam harcamaların yaklaşık üçte birinin orduya ayrılmasını öngören taslak, bu açıdan bakıldığında Soğuk Savaş'tan bu yana en yüksek seviyede. Kabul edilmesi beklenen bütçede ilk kez savunma harcamalarının payı sosyal harcamaların iki katı olacak.

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak yürüttüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarını finanse etmek için vergileri daha da artırması gerektiğini söyleyen ekonomistlere göre, halihazırda açıklanan gelir artırıcı önlemler ülkenin şişen askerî harcamalarını finanse etmeye yetmeyecek.

RUS EKONOMİSİ ZORDA

Dünya çapında gazetelere ve uydu yayınlarına yolladığı haber raporları ile tanınan ve merkezi Londra'da bulunan Reuters haber ajansının gündeme taşıdığı habere göre, askerî harcamalardaki büyük artış Rusya ekonomisinde enflasyonist bir sıcaklık yaratıyor. Ülkede daiz oranları 2003'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve ruble ABD doları karşısında son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Batı yaptırımlarının Moskova'yı uluslararası tahvil piyasalarından fiilen men etmesi nedeniyle ise fon yaratma seçenekleri sınırlı.

Rus hükûmeti ise üçüncü yılına giren savaşı finanse etmek için vergileri çokran artırmaya başladı. Büyük bir vergi reformu ile 2025 yılında, GSYH'nin yüzde 1,7'si kadar ek gelir hedefleniyor. Tüm bunların yanında ekonomistler, bunun yeterli olmayacağını savunuyor.

Ayrıca, Rusya'nın ana ihraç malı olan petrol fiyatlarında beklenen düşüş de ülkenin mali durumuna gölge düşürüyor. Taslak bütçe, petrol fiyatının 2024'te varil başına ortalama 70 dolardan 2027'de 65,5 dolara düşerek devlet gelirlerini azaltacağını öngörüyor.

Alfa-Bank Başekonomisti Natalia Orlova söz konusu duruma ilişkin olarak, "Bu yapı bütçeyi büyük ölçüde petrol fiyatlarına bağımlı kılmaktadır. Bu da 2025'te olmasa bile önümüzdeki yıllarda ek gelirin nereden bulunacağı sorusunun yeniden gündeme geleceği anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov geçen yıl, harcamaları arttırmak için yer olmadığını söylemiş ve harcamaların kontrol altına alınmaması halinde yükün enflasyon ya da daha yüksek vergiler yoluyla Rus vatandaşları ve işletmelerine bineceği uyarısında bulunmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.