SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ekonomi

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ekonomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin 2024 yılında Türk cumhuriyetleriyle ihracatı ikiye katlandı Haber

Türkiye'nin 2024 yılında Türk cumhuriyetleriyle ihracatı ikiye katlandı

Türkiye Cumhuriyeti, 2024 yılında 2020'ye kıyasla; Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a yaptığı ihracatı iki katına çıkardı. Türkiye ile Türk cumhuriyetleri arasındaki ihracat miktarı 11,1 milyar doları aştı. 5 YILIN BÜYÜK REKORU: 2024 YILINDA TÜRK DÜNYASINA İHRACAT 11,1 MİLYAR DOLARI AŞTI Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeler ile hazırlanan, Anadolu Ajansının (AA) 19 Şubat 2025 tarihli haberine göre; Türkiye'nin 2020-2024 döneminde bu bölgeler ile yaptığı ihracat, düzenli olarak artış gösterdi. 2020'de 5,4 milyar dolar seviyesinde olan ihracat, 2021'de 7,2 milyar dolara, 2022'de 8 milyar dolara ve 2023'te 9,9 milyar dolara çıkarken; 2024 yılında ise 11,1 milyar dolar seviyesini aşarak rekor kırdı.  KAZAKİSTAN BİRİNCİ SIRADA  Türkiye, 2024 yılında söz konusu 5 ülke içerisinde en fazla ihracatı Kazakistan ile gerçekleştirdi. Kazakistan'a toplam 3,3 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Listenin ikinci sırasında ise 3,1 milyar dolar ile Azerbaycan yer alırken; sıralamayı 2,2 milyar dolarla Özbekistan, 1,4 milyar dolarla Kırgızistan ve 1,1 milyar dolarla Türkmenistan takip etti. İHRACATIN ÖNE ÇIKANLARI SANAYİ VE TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ 2024 yılında gerçekleştirilen ihracatlar fasıllarına göre incelendiğinde ise ilk sırada kazanlar, makineler, mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, aksam ve parçaları yer aldı. Türk cumhuriyetlerine bu alanda 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ardından 1,1 milyar dolarla elektrikli makine ve cihazlar, 593,6 milyon dolarla örme giyim eşyası ve aksesuarı, ihracatın en çok gerçekleştirildiği fasıllar arasında yer aldı.  Söz konusu 5 ülkeye kıymetli taş, metal ve mücevher eşyası ihracatı ise 2024'te 530,1 milyon doları, motorlu kara taşıtları ve bunların aksam, parça, aksesuarları ihracatı da 529,8 milyon doları buldu.

Putin'in dostları Rusya'ya yatırım yapmıyor Haber

Putin'in dostları Rusya'ya yatırım yapmıyor

Geçen yılın ilk üç çeyreğinde yabancı yatırımcılar Rus ekonomisinin reel sektöründen 44 milyar dolar daha doğrudan yatırım çekti ve Rus ekonomisindeki toplam yabancı yatırım hacmi son 15 yılın en düşük rakamı olan 235 milyar dolara geriledi. Rusya Merkez Bankası tarafından 7 Şubat 2025 tarihinde paylaşılan verilere göre Rusya, Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişiminin ilk yılında 138 milyar dolar, 2023 yılında ise yaklaşık 80 milyar dolar daha doğrudan yabancı yatırım kaybetti. Eleştirel ve muhalif bir yayın politikasına sahip olan "The Moscow Times" gazetesi tarafından gündeme taşınan haberde, Kremlin'in “dost” olarak nitelendirdiği ülkelerin Rusya için Batılı yatırımcıların yerini alacağı yönündeki umutlarının boşa çıktığı belirtildi. RUS EKONOMİSİNİN İZOLASYONU ARTIYOR Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS ülkelerinden yatırımcıları defalarca Rusya'ya yatırım yapmaya çağırdı ancak açıklanan Merkez Bankası istatistikleri “dost ülkelerden” herhangi bir sermaye girişinin olmadığını gösterdi. Alman Uluslararası Politika ve Güvenlik Politikaları Enstitüsü uzmanlarından Janis Kluge, bu durumun Rus ekonomisinin giderek yalnızlaştığını gösterdiğini kaydetti. Rus analistler, Ukrayna'ya karşı tam kapsamlı savaş başlamadan önce Rus ekonomisine yapılan doğrudan yatırımların dörtte üçünün Moskova'nın “dostane olmayan” olarak sınıflandırdığı ülkelerden geldiğini tahmin ediyor. Öte yandan Çin'in Rusya Federasyonu'ndaki doğrudan yatırımları yalnızca 3,3 milyar dolar seviyesinde olup, tüm yatırımların yüzde 0,7'sinden azdı. Hindistan'ın payı ise 613 milyon dolar dolaylarındaydı. Brezilya ve Güney Afrika'nın katkısı ise o kadar düşük seviyedeydi ki, Merkez Bankası istatistiklerine dahil edilmiyordu.

Türkiye ve Azerbaycan ekonomik ortaklığını güçlendiriyor Haber

Türkiye ve Azerbaycan ekonomik ortaklığını güçlendiriyor

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayil Cabbarov, 29 Ocak 2025 tarihinde Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi. Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan Dışişleri, Ticaret, Ekonomi ve Ulaştırma Bakanları Üçlü Toplantısının ardından görüşen heyetler; ekonomik iş birliğinin öncelikli alanlarının yanı sıra çeşitli alanlarda ortaklığı artırma fırsatlarını değerlendirdi. Taraflar, iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkileri sayesinde ekonomik iş birliğinin her alanda geliştiğini vurguladı. Aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ekonomik ortaklığın güçlendirilmesi, ticaret hacminin artırılması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) desteklenmesi ve yatırımların teşvik edilmesi konuları ele alındı.  İKİ ÜLKE ARASINDAKİ PROJELER DEĞERLENDİRİLDİ Bakan Bolat, görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından belirlenen 15 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine ulaşma noktasında atılacak adımları ele aldıklarını ve Tercihli Ticaret Anlaşmasının genişletilmesine yönelik fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Ayrıca Bakan, açıklamasında hayata geçirilen Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) projesine ve Zengezur Bağlantısı’nda gelinen sürece de değindi. Görüşmede bu konuların değerlendirildiğini kaydeden Bolat, "Türkiye olarak, ülkemizin Türk dünyası ile Asya ile bağlantısını daha da güçlendirecek Zengezur Bağlantısının tamamlanmasına desteğimiz tamdır." ifadelerini kullandı. Bugünkü görüşmelerimizin son ayağında dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın Ekonomi Bakanı Sayın Mikayil Jabbarov ve heyeti ile Cumhurbaşkanlığı Külliyemizde bir araya geldik. Görüşmemizde, Cumhurbaşkanlarımız tarafından belirlenen 15 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine ulaşma… pic.twitter.com/niZYZXJXjk — Prof. Dr. Ömer Bolat (@omerbolatTR) January 29, 2025 AZERBAYCAN HEYETİ, TÜRKİYE ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANIYLA DA GÖRÜŞTÜ Azerbaycan'dan gelen heyet, aynı zamanda Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Bakan Bayraktar, yaptığı açıklamada Bakan Cabbarov ile doğal gaz başta olmak üzere devam eden enerji iş birliklerini ele aldıklarını kaydetti. Yeni projeler hakkında da görüşüldüğünü ekledi. Azerbaycan Ekonomi Bakanı Sayın Mikayıl Cabbarov ve beraberindeki heyeti Bakanlığımızda ağırladık. Dost ve kardeş ülkemiz Azerbaycan ile enerji alanındaki ilişkilerimizi yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Sayın Cabbarov ile doğal gaz başta olmak üzere devam eden enerji iş… pic.twitter.com/1UycG3A6ZM — Alparslan Bayraktar (@aBayraktar1) January 29, 2025

Kazakistan ekonomisi büyümeye devam ediyor Haber

Kazakistan ekonomisi büyümeye devam ediyor

Kazakistan ekonomisi 2024 yılı boyunca petrol üretimi ve fiyatlarındaki düşüşe rağmen yüzde 4,8 büyüme gösterdi. Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Timur Süleymenov, 28 Ocak 2025 tarihinde yapılan genişletilmiş hükûmet toplantısında, ülkenin genel enflasyonunun yüzde 8,6’ya düştüğünü ve 2023’teki zirveye göre 2,5 kat daha düşük olduğunu bildirdi. Ayrıca ülkede gıda enflasyonu yüzde 5,5, gıda dışı enflasyon ise yüzde 8,3 olarak kaydedildi. KONUT VE HİZMET TARİFELERİ ARTTI, YATIRIMLAR DAHA FAZLA Konut ve kamu hizmetleri tarifeleri yüzde 21,1 oranında arttı. Bu artış, 600 milyar tenge (yaklaşık 1,1 milyar ABD doları) yatırım çekerek ekonomik büyümeye katkı sağladı. Jeopolitik gerginlikler ve yabancı para birimlerine olan talebin artmasıyla birlikte tenge döviz kuru yüzde ise 15,5 oranında değer kaybetti. Kazakistan Merkez Bankası (NBK), bu durumu dengelemek amacıyla döviz müdahaleleri ve yarı kamu sektöründen döviz kazançlarının yüzde 50’sinin zorunlu satışı gibi önlemler aldı. ALTIN VE DÖVİZ REZERVLERİ ARTTI Kazakistan’ın altın ve döviz rezervleri 2024 yılı itibariyle yüzde 27,4 oranında artarak 45,8 milyar dolara ulaştı. Bu, ülkenin 7,4 aylık ithalatını karşılama kapasitesini sağladı. Ayrıca, Ulusal Fon’un varlıkları 58,8 milyar dolara çıktı. Öte yandan Kazakistan Merkez Bankası, dijital tengeyi kullanmaya yönelik pilot projeler başlattı. Bu projeler, sübvansiyonların şeffaflığını artırmayı ve kredi takibini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ayrıca, yeni kurulan Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi, 1,5 milyar tenge (yaklaşık 2,8 milyon ABD doları) değerinde dolandırıcılık faaliyetlerini engelledi.

Rus şirketleri, savaş ekonomisini kaldıramıyor: 2025'te iflaslar artabilir! Haber

Rus şirketleri, savaş ekonomisini kaldıramıyor: 2025'te iflaslar artabilir!

Rus şirketlerin 2025 yılında art arda iflas etmesi bekleniyor. Reuters Haber Ajansının 27 Ocak 2025 tarihli haberine göre; Kremlin hükûmetine danışmanlık yapan önde gelen düşünce kuruluşu Tsentr Makraekonomicheskogo Analiza (TsMAKP), 2025 yılında şirket iflaslarının dalga dalga yayılmasını öngördü. İlgili rapora göre, riskli düzeyde borcu olan Rus şirketlerin toplam gelirleri içindeki payının 2024 yılında iki katına çıkması ve 2025 yılında ise iflas etmelerine neden olabilir. Aynı zamanda raporda, savaş ekonomisinin getirdiği yüklerin endişe verici olduğu belirtildi. Bu kapsamda, yüksek enflasyon ve yavaşlayan büyümenin boyutları vurgulanıyor. FAİZ ORANLARI TARİHTEKİ EN YÜKSEK SEVİYEDE Bununla birlikte Rusya Merkez Bankasının, 2024 yılında yüzde 9,5'a ulaşan ve hükûmet ile bankanın tahminlerini aşan enflasyonla mücadele etmek amacıyla gösterge faiz oranını yüzde 21'e yükselttiği biliniyor. Bu oran, 2000'li yılların başından bu yana en yüksek seviye olarak kaydediliyor. RUS ŞİRKETLERİ SAVAŞIN ETKİLERİNDEN ŞİKAYETÇİ Öte yandan; birçok Rus şirketinin, borçlanma maliyetlerini artıran yüksek faiz oranlarından şikayetçi olduğu bildiriliyor. İlgili habere göre; Rusya'nın en büyük mobil operatörü MTS, 2024’ün kasım ayında üçüncü çeyrek net kârındaki yüzde 88,8'lik düşüşten artan faiz giderlerini sorumlu tuttu. Aynı şekilde Rus devletine ait tekel şirket Rusya Demiryollarının (JSCo RZD) faiz ödeme maliyetlerinde 4 milyar dolarlık bir artışla karşı karşıya olduğu biliniyor. ŞİRKETLER KARŞI ÖDEME ALAMIYOR! TsMAKP araştırmacıları ilgili raporda ayrıca, tedarik edilen mal ve hizmetler için karşı taraflarından ödeme alamayan firmaların payındaki artışa da dikkat çekti.  Öyle ki 2021-2023 döneminde bu oran toplam gelirin yaklaşık yüzde 20'si iken, 2024'ün üçüncü çeyreğinde yüzde 37'ye yükseldi. Bununla birlikte TsMAKP araştırmacıları; birçok firmanın yüksek faiz oranları nedeniyle bankalara nakit yatırmayı ya da cazip faiz sunan risksiz tahvil satın almayı tercih ettiğini ve tedarikçilere ödeme yapmadığını belirttiler.

Ukrayna'da 2024 yılında öne çıkan gelişmeler neler oldu? Haber

Ukrayna'da 2024 yılında öne çıkan gelişmeler neler oldu?

Rusya'nın Kırım’ı işgal ederek Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş yaklaşık 11 yıldır devam ediyor. Uluslararası toplumun, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğini ihlâl ederek Kırım'ı işgal etmesine yeterince tepki göstermemesi işgalci Putin’in iştahını kabarttı ve 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya, Ukrayna’ya karşı topyekûn işgal girişimini başlattı. Yaklaşık 3 yıldır Ukrayna ordusu, potansiyel açısından kendisinden kat kat daha büyük bir düşmana karşı mücadele ediyor. Rusya’nın haksız savaşı; on binlerce kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine, Ukrayna kentlerinin yerle bir olmasına ve ağır ekonomik hasarlara yol açtı. Ukrayna’nın direnmesini, mücadele göstermesini beklemeyen Rusya Federasyonu, bu kez kritik altyapıyı hedef aldı. Ukrayna’nın enerji sistemini yok etmeye çalışan işgalci devlet, hava saldırılarını sıklaştırdı. Uluslararası hukuku birçok kez ihlal etti ve çok defa insanlık dışı eylemler gerçekleştirdi. Ukrayna, Rusya’nın tüm saldırgan eylemlerine rağmen mücadelesine devam etti. Bu mücadele sürecinde yaşanan birkaç nokta, 2024 yılında iz bıraktı. Kırım Haber Ajansı (QHA), bu olayları sizin için derledi. UKRAYNA ORDUSUNUN ÜST DÜZEY KOMUTA KADEMESİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER 2024 yılının başında Ukrayna ordusunun üst düzey yönetimi değiştirildi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 8 Şubat’ta Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy'ı görevden alarak yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüten Oleksandr Sırskıy'ı atadı. Ayrıca Tümgeneral Anatoliy Bargılevıç, Ukrayna Genelkurmay Başkanı görevine getirildi.   Yeni Ukrayna Başkomutanı Oleksandır Sırskıy kimdir?   UKRAYNA, DOĞAL GAZ BAĞIMSIZLIĞI KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM ATTI Ukrayna'nın doğal gaz ve petrol şirketi Naftogaz’ın eski Başkanı Oleksiy Çernışov, mart ayında Ukrayna'nın ilk kez sadece kendi doğal gazını kullanarak kışı geçirdiği duyurdu. Bunun tarihi bir olay olduğunu ve birkaç yıl öncesine kadar inanılmaz gibi göründüğünü belirten Çernışov, "Biz bunu yaptık ve gelecekte Ukrayna'nın enerji bağımsızlığı eğilimini desteklemeyi planlıyoruz" açıklamasını yaptı. Ukrayna ilk kez sadece kendi doğal gazını kullanarak kışı geçirdi UKRAYNA CUMHURBAŞKANI ZELENSKIY TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 8 Mart 2024'te Türkiye’yi ziyaret etti. Ukrayna için inşa edilen korvetleri inceleyen Zelenskıy, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkiler, Ukrayna’ya verilen destek ve ayrıca Kırım Tatar siyasi tutsaklar dahil Rusya tarafından esir tutulan Ukrayna vatandaşlarının Rus esaretinden kurtarılması konuları ele alındı. Zelenskıy, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek veren Türkiye'ye teşekkür etti UKRAYNA'DA 1944 KIRIM TATAR SOYKIRIMI KURBANLARI ANITI AÇILDI 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anıtı, 11 Eylül 2024 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’deki Barış Parkı’nda açıldı. Tören, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ve Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun katılımıyla gerçekleşti. İLK UKRAYNA BARIŞ ZİRVESİ YAPILDI İsviçre'nin ev sahipliğinde 15-16 Haziran’da Ukrayna Barış Zirvesi gerçekleşti. Zirve, 90'dan fazla ülke ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşirken, Zirve sonunda oluşturulan ortak bildiri ise 80 ülke ve 4 kuruluş tarafından onaylandı. Nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve esir değişimi gibi üç temanın öne çıktığı bildiride Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğünde yer alan "toprak bütünlüğü ve egemenliği saygının" Ukrayna'da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için bir temel teşkil edeceği belirtildi. Ukrayna Barış Zirvesi'nin sonuç bildirisi yayımlandı: Ortak karar ne oldu? AVRUPA BİRLİĞİ, UKRAYNA İLE TAM ÜYELİK MÜZAKERELERİNİ BAŞLATTI Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ve Moldova ile tam üyelik müzakerelerine 25 Haziran’da resmen başladı. AB üyesi 27 ülkenin dışişleri bakanları, 25 Haziran günü öğleden sonra Ukrayna ve Moldova ile ilk kez müzakere masasına oturdu. Bu AB tarihinde de ilkleri barındıran bir gelişme oldu. AB, ilk kez bir ülke ile başvuru tarihinden 2 yıl gibi kısa bir süre sonra müzakere masasına oturdu. Ayrıca AB, ilk kez fiilen savaştaki bir ülke ile tam üyelik görüşmesi yapmaya başladı. NARİMAN CELAL, ANKARA BÜYÜKELÇİSİ OLARAK ATANDI Rus işgali altındaki Kırım'da 2021 yılında kurmaca suçlamalar çerçevesinde alıkonulan ve 2024 yılı haziran ayında Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takası sonucu özgürlüğüne kavuşan  Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi olarak atandı. Atama kararı bizzat Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından 20 Aralık 2024 tarihinde duyuruldu. AB’DEN DONDURULAN RUS VARLIKLARIYLA İLGİLİ KARAR AB Konseyi, haziran ayında dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'ya devredilmesini onayladı. Gelirin büyük bir kısmı, Ukrayna savunması için ayrıldı. Yapılan açıklamalarda; dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen yıllık gelirin 2,5 ile 3 milyar avro civarında olması beklendiği kaydedildi. Savunmaya ayrılan gelirden geri kalanların ise Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılacağını belirtildi. İLK F-16 UÇAKLARI UKRAYNA’YA TESLİM EDİLDİ Uzun bir bekleyişin ardından Ukrayna’ya F-16 uçaklarının ilk teslimatı, temmuz ayında yapıldı. NATO ülkeleri Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'in Ukrayna’ya göndereceği 80 adet F-16 için yapılan anlaşma 2023 yılında sağlanmıştı. UKRAYNA, RUSYA’YI SAVAŞ GEMİLERİNİ KIRIM’DAN ÇEKMEYE ZORLADI Ukrayna tarafından geliştirilen Magura V5 insansız su üstü deniz araçları (İDA), 18 ayda Rusya’ya ait 18 savaş gemisini vurdu. Ukrayna’nın İDA’ları karşında çaresiz kalan Rusya Karadeniz Filosu, 2024 yılında Kırım’dan çekilmek zorunda kaldı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Sözcüsü Dmıtro Pletençuk (Dmytro Pletenchuk), temmuz ayında Rusya Karadeniz Filosu’na ait son devriye gemisinin işgal altındaki Kırım’ı terk ettiğini duyurdu. Ukrayna, Rusya Karadeniz Filosu'nu nasıl etkisiz hale getirdi? UKRAYNA, 27 ÜLKEYLE GÜVENLİK ANLAŞMASI İMZALADI Ukrayna, Temmuz 2023’te Vilnius'ta imzalanan G7 ortak deklarasyonu kapsamında 2024 yılında 27 ülkeyle güvenlik iş birliği anlaşmasını imzaladı. İlk güvenlik anlaşması, ocak ayında Ukrayna ile Birleşik Krallık arasında kabul edildi. Daha sonra G7 üye ülkeleri, AB ve G7 ortak deklarasyonuna katılan 19 ülke ile de anlaşmalara imza atıldı. KURSK BÖLGESİNE SINIR ÖTESİ OPERASYON DÜZENLENDİ Ukrayna, 6 Ağustos 2024 tarihinde Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik sınır ötesi bir operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyonun amacının düşman topraklarında bir tampon bölge oluşturmak olduğu açıklanırken; aynı zamanda bölgede, bölge çevresinde ve sınırda bulunan Rus askerî tehditlerinin temizlenmesi, Rus işgalci birliklerin Ukrayna’ya yönelik bombardıman ve saldırılarının imkânsız hale getirilmesi amaçlandı. Yıl boyunca Kursk bölgesindeki hareketlilik devam ederken, ekim ayında Kuzey Koreli askerlerin Kursk’ta konuşlandırılması gündeme geldi. Savaş alanında kayıplar veren, insan gücü temin etmede sıkıntı yaşayan Rusya’nın ilk olarak 3 bin Kuzey Koreli askeri Kursk bölgesinde konuşlandırdığı ve askerî eğitim-donatım sağladığı kaydedildi. ???? Ukrayna ordusunun Rusya'nın Kursk bölgesindeki sınır ötesi operasyonu devam ediyor. ???? Kursk bölgesinde yer alan 74 yerleşim yeri, Ukrayna'nın kontrolünde pic.twitter.com/3goGHDQBR1 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 14, 2024 KUZEY KORE ASKERLERİ KURSK BÖLGESİNDE GÖRÜLDÜ Ekim ayında gündeme gelen ve dünya çapında endişe yaratan Kuzey Kore askerlerinin Kursk bölgesinde bulunması konusu, hala daha gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Rus yetkililer, Kuzey Kore askerlerinin Rusya’da bulunmasını haziran ayında iki ülke arasında imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasının bir parçası olarak gördü. Ayrıca yetkililer, imzalanan anlaşmayı "Kuzeydoğu Asya'da istikrar sağlayıcı"  ve "Avrasya'da yeni bir güvenlik sisteminin inşasının temeli" olarak değerlendirdi. Ukrayna istihbarat servisi, Kuzey Kore birliklerinin Rusya’da olduğunu bölgede çekilen uydu görüntüleri ile kanıtlayarak tüm gerçekleri ortaya serdi. Rusya, kendi kayıplarının ardından Ukrayna’ya karşı savaşması için cepheye gönderdiği Kuzey Kore birlikleri içinde de kayıplar vermeye başladı. Kendilerine durmaları için yapılan çağrılara uymayan müttefikler, hem Kuzey Korelilerin bölgede var olduğunu gizlemeye hem de cephede verdiği kayıpların izini silmeye çalışıyor. Rusya’nın bu amaçla Kuzey Koreli askerlere sahte kimlik dağıttığı tespit edildi. Yabancı ülkelerden aldığı desteği saklamaya çalışan Rusya; bunu Kuzey Korelilerin eğitim sırasında yüzlerini göstermesini yasaklayarak, varlıklarına ilişkin her türlü video kanıtı silmeye çalışarak ve savaşta öldürülen askerlerin yüzlerini yakarak da gerçekleştiriyor. Kursk bölgesinin bin kilometrekaresi Ukrayna'nın kontrolünde ZELENSKIY, UKRAYNA'NIN ZAFER PLANI'NI AÇIKLADI 2024 yılında Rusya saldırgan eylemlerini artırarak devam ettirir ve uluslararası hukuku ihlal ederken Ukrayna, zafere nasıl ulaşacağına odaklandı. Bulunduğu tüm uluslararası örgütlerde adaletli bir barışın sağlanması ve Ukrayna’ya desteklerin devam ettirilmesi gerektiğine  dikkat çeken Zelenskıy, ekim ayında üzerinde büyük bir titizlikle çalıştığı Zafer Planı’nı dünyaya duyurdu. 5 madde ve 3 gizli ekten oluşan Zafer Planı’nda jeopolitik, askerî, ekonomik ve güvenlik konularına odaklanıldı. Plan’da en çok gündem olan madde ise NATO’ya üyelik daveti oldu. Cumhurbaşkanı Zelenskıy başta olmak üzere tüm Ukrayna devlet yetkilileri, bulundukları her uluslararası ortamda ülkelerinin NATO’ya davet edilmesi konusunda çağrıda bulundu. Ukrayna'nın Zafer Planı nedir? NATO’YA ÜYELİK ÇAĞRISI GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ NATO liderleri, Ukrayna’nın bir gün İttifak’a katılacağı vurgusunu  ilk kez 2008’deki Bükreş Zirvesi’nde yaptı. Ancak savaşın başladığı 2022 yılından bu yana şiddetlenerek artan üyelik taleplerine rağmen Ukrayna'ya üyelik konusunda bir davet henüz yapılmadı. Tüm NATO üyeleri de bu konu üzerinde aynı görüşe sahip değil. İttifak içerisinde Ukrayna'nın NATO üyeliğinin savaşı tırmandıracağı yönünde de bir görüş bulunuyor. Çoğu ittifak üyesi, Ukrayna'nın olası bir üyeliğinin ittifak üyelerini doğrudan savaşın tarafı haline getirmesi durumunu göz önünde bulunduruyor ve bu yükün altına girmekten kaçınıyor. UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI'NIN GELECEĞİ NE OLACAK? GÖZLER TRUMP'TA Dünyanın gözleri, 5 Kasım 2024 tarihinde gerçekleşen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanlık Seçiminden galip çıkarak 47. Seçilmiş Başkan olan Donald Trump’ta. Savaşı bitirmek üzerine iddialı sözleri olan ve kendisi başkan olsaydı savaşın hiç çıkmamış olacağını savunan Trump; 20 Ocak 2025 tarihinde resmî olarak başkanlık görevine başlayacak. Uluslararası alanda, Trump’ın Ukrayna konusundaki tavrının NATO’daki dengeleri etkileme potansiyeli taşıdığı düşünülüyor. Başkanlık döneminde beraber yol alacağı ekibini belirlemesinin ardından Trump, devam eden korkunç savaşı bitirmek için bir plan üzerine çalıştıklarını duyurdu. Aralık ayında hazırlanan planda ilerleme kaydettiklerini açıklayan Trump; Avrupa’ya da Ukrayna’da barışın sağlanması, desteklenmesi ve korunması konusunda çağrıda bulundu. ABD seçiminin gölgesinde Ukrayna-Rusya Savaşı: Trump döneminde barış mümkün olacak mı? Trump’ın Ukrayna’ya Desteği Biden Yönetiminde Olduğu Gibi Devam Edebilir ATACMS VE STORM SHADOW FÜZELERİNİN RUSYA’YA KARŞI KULLANILMASI İÇİN İZİN VERİLDİ ABD’de Başkanı Joe Biden, koltuğunu Trump’a devretmeden önce Ukrayna'ya sağladığı uzun menzilli ATACMS balistik füzelerini Rusya'ya karşı kullanması için izin verdi. Ukrayna uzun zamandır Batı tarafından sağlanan silahların Rusya üzerinde kullanılmaması şartının kaldırılması için çağrı  yapıyordu. ABD’nin verdiği izin, Birleşik Krallık ve Fransa’yı da harekete geçirdi. İki ülke, Ukrayna’ya Rusya’ya karşı SCALP/Storm Shadow füzelerini kullanması için izin verdi. Ayrıca 2024 yılı içerisinde; Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya, Kanada gibi ülkeler Ukrayna’ya Rusya toprakları içindeki askerî hedeflere karşı kendi verdikleri silahları kullanma izni verdi. Ukrayna ilk kez ATACMS füzeleriyle Rusya'yı vurdu! SAVAŞTA BİNİNCİ GÜN GERİDE KALIRKEN, UKRAYNA’YA DESTEK DEVAM EDİYOR 2024 yılında, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişiminin 1000. Günü 19 Kasım’da geride bırakıldı. Ülkesinin özgürlüğünü sağlamak uğruna canını kahramanca feda eden Ukraynalılar, Ukrayna halkının direncinin ve gücünün sembolü olan anma mumları yakılarak anıldı.  Bininci yıla giden süreçte Ukrayna; 2022 ve 2023 yılında da olduğu gibi 2024 yılında da müttefiklerinden destek aldı. Başta ABD olmak üzere Birleşik Krallık, Polonya, Fransa, Avrupa Birliği, Danimarka ve Finlandiya  gibi Artan Rus saldırganlığına karşı Ukrayna safında yer alan müttefikler, desteklerini sürdürmeye devam etti. Büyükelçi Bodnar, Ukrayna'daki savaşın 1000 gününü QHA’ya değerlendirdi Başkonsolos Nedilskıy, savaşın 1000. gününde Ukrayna'nın vatan mücadelesini anlattı

Çin ekonomisi çöküyor: Altın ve döviz krizi başladı! Haber

Çin ekonomisi çöküyor: Altın ve döviz krizi başladı!

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Ankara Çin'in ekonomik büyümesindeki duraklama, döviz ve altın rezervleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Ülkedeki ekonomik kriz, dünya ekonomisini sarsan gelişmeler arasında önemli bir yer tutuyor. Ekim ayında Çin'in döviz rezervleri ve altın alımları ile ilgili açıklanan veriler, Çin ekonomisinin ne denli zor bir döneme girdiğini gözler önüne seriyor. DÖVİZ REZERVLERİ GİDEREK DÜŞÜYOR Çin Devlet Döviz Takas İdaresi, Ekim 2024'e ait döviz rezervi verilerini açıkladı. İdarenin 8 Kasım 2024 tarihli raporuna göre, ülkenin döviz rezervleri ekim ayında bir önceki aya göre 55,3 milyar dolar azalarak 3 trilyon 261 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, yüzde 1,67'lik bir azalma anlamına geliyor. Ekim ayında ABD doları endeksinin yükselmesine rağmen küresel finansal varlıkların fiyatlarının düştüğü, döviz rezervlerindeki azalmanın hem takas işlemleri hem de varlık fiyatlarındaki değişimlerin bileşik etkisinden kaynaklandığı vurgulandı. Çin'in döviz rezervleri son 11 aydır 3,2 trilyon dolar seviyesinin altında kalmadı ancak bu istikrarın son bulması, ülkenin döviz krizine doğru gittiğini gösteriyor. ALTIN REZERVLERİNE DE BASKI VAR Çin'in altın rezervleri, Ekim 2024 sonunda 72,8 milyon altın troy ons olarak sabit kaldı. Çin Merkez Bankası verilerine göre, altın rezervlerinin değeri, Eylül sonunda 191,47 milyar dolar iken, ekim ayında 199,06 milyar dolara yükseldi. Ancak, Çin yönetiminin 2020'de başlayan, pandemi sonrası duraklayan ekonomisini toparlama çabaları, altın alımlarını sürdürebilmesine engel oldu. Ülke, son 18 aydır altın alım politikasını gerçekleştirmenin giderek daha zor hale geldiğini ifade ediyor. ÇİN ALTIN ALIMLARINA DEVAM EDEMEYEBİLİR Dünya Altın Konseyinin raporuna göre, Çin 2023'ün ilk çeyreğinde altın alımında lider ülke oldu. Ancak sonrasında yaşanan ekonomik durgunluk ve yüksek altın fiyatları, Çin'in altın alım kapasitesini olumsuz etkiledi. Uzmanlar, Çin'in ekonomik zorluklar nedeniyle artık altın alımlarını sürdüremediğini ve bu durumun ülkenin döviz ve altın rezervlerinde daha fazla azalmaya yol açabileceğini belirtiyor. Çin'in, uzun süredir altın alımı yapamadığı belirtiliyor. DÖVİZ REZERVLERİ ARTIŞ GÖSTERDİ AMA... Çin Merkez Bankasının açıkladığı verilere göre, Mayıs 2024 sonu itibarıyla Çin'in döviz rezervleri 3,232 trilyon dolar seviyesine yükselmişti. Bu, bir önceki aya göre yüzde 0,97'lik bir artışa işaret ediyordu. Ancak uzmanlar, Çin'deki döviz artışlarının uzun sürmeyeceği ve önümüzdeki dönemde Çin'in elindeki altınları eritmeye başlayacağına dair uyarılarda bulunuyor. Çin, son yıllarda altın alımlarını artırarak küresel altın talebinin büyük bir kısmını karşılamıştı. Bununla birlikte artık ekonomisinin duraklaması ve döviz rezervlerinin azalması, Çin'i zor bir döneme sokmuş gibi görünüyor. ÇİN EKONOMİSİNE YÖNELİK ENDİŞELER ARTARKEN... Çin'in döviz ve altın rezervlerindeki gerileme, ülkenin dış ticaretinde yaşanan daralma ve iç talepteki zayıflama ile birleşerek ekonomik zorlukları derinleştiriyor. Çin yönetimi, 2020 pandemi sonrası büyüme oranlarını toparlamak için çeşitli politikalar denemiş olsa da, ekonomik toparlanmanın hızlanması için atılması gereken adımlar bir türlü hayata geçirilemiyor. Ekonomik durgunluk, Çin'in dünya ekonomisindeki yerini sarsma riski taşıyor. SONUÇ: ALTIN VE DÖVİZ KRİZİ ÇİN'İ SIKIŞTIRIYOR Çin'in altın ve döviz rezervlerindeki azalma, yalnızca Çin ekonomisi için değil, dünya finansal sistemi için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Çin'in döviz ve altın krizine nasıl bir çözüm getireceği merak ediliyor. Uzmanlar, bu durumun daha geniş bir finansal krize yol açma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Çin'in altın alım kapasitesinin azalması ve döviz rezervlerindeki düşüş, önümüzdeki dönemde küresel ekonomik denklemleri etkileyebilir.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.