SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya-Kuzey Kore ittifakında yeni seviye

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl sonra ziyaret ettiği Pyongyang'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Kapsamlı Stratejik Ortaklık anlaşması imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 10:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya-Kuzey Kore ittifakında yeni seviye

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 yıl aradan sonra Kuzey Kore’ye resmî ziyaret gerçekleştirdi. Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un tarafından Pyongyang Havalimanı'nda karşılandı.

RUSYA İLE KUZEY KORE ARASINDA KAPSAMLI STRATEJİK ORTAKLIK ANLAŞMASI

Putin'in 19 Haziran 2024 tarihinde Kuzey Kore'ye yaptığı ziyaret sırasında Rusya ile Kuzey Kore arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması imzalandı. Ayrıca, iki ülke hükûmetleri arasında sağlık, tıp eğitimi ve bilim alanı ile ilgili ve Tumannaya Nehri'nde sınır otomobil yolu köprüsünün inşasına ilişkin anlaşmalar imzalandı.

Jong-un ile Putin arasında gerçekleşen görüşme sonrasında düzenlenen toplantıda konuşan Putin, anlaşmanın "imzacı taraflardan birine yönelik bir saldırı durumunda karşılıklı yardım sağlanmasını içerdiğini" söyledi.

Kim Jong-un ise, Rusya'yı "en dürüst dost ve müttefik" olarak nitelendirirken, Putin'den "Kore halkının en sevgili dostu" olarak bahsetti.

KUZEY KORE'DEN RUS İŞGALİNE DESTEK

Kuzey Kore lideri ayrıca, Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna'nın anakarasına yönelik olarak yürüttüğü topyekûn saldırı ve işgal girişimini tümüyle desteklediğini ifade etti.

Putin, Pyongyang'ın Ukrayna konusundaki tutumunu "bağımsız politikasının bir başka kanıtı" şeklinde nitelendirdi.

Putin ayrıca Rusya'nın Kuzey Kore ile "askeri-teknik işbirliğini geliştirmeyi göz ardı etmediğini" söyledi.

KİM: RUSYA İLE "YENİ BİR İTTİFAK DÜZEYİ"

Kim Jong-un, Moskova ile imzalanan yeni anlaşma ile birlikte Kuzey Kore ve Rusya arasındaki ilişkinin "yeni bir ittifak seviyesine" yükseltildiğini kaydederek, her iki ülkenin karşı karşıya olduğu ya da olacağı "olaylara ya da savaşlara" Kuzey Kore'nin "tereddüt etmeden" yanıt vereceğini söyledi.

Kim, yanıtın ne olacağı ya da neyi "olay ya da savaş" olarak gördüğü konusunda ayrıntılı bilgi vermedi ancak anlaşmanın "tamamen barışçıl ve savunma amaçlı" olduğunu öne sürdü.

Kuzey Kore lideri, "Ülkelerimizin halihazırda karşı karşıya olduğu ya da gelecekte karşı karşıya kalacağı çeşitli olaylara ya da savaşlara ortak çabayla karşılık verme görevini yerine getirirken yorum farklılıkları ya da tereddüt olmayacak" dedi.

RUSYA UZUN SÜREDİR KUZEY KORE MENŞELİ SİLAHLARI CEPHEDE KULLANIYOR

Güney Kore Savunma Bakanı Shin Won-sik, 14 Haziran 2024 tarihinde gerçekleştirdiği açıklamada Kuzey Kore'nin Rusya'ya yaklaşık 5 milyon top mermisi taşıma kapasitesine sahip en az 10 bin deniz konteyneri gönderdiğini açıklamıştı.

Öte yandan bilindiği üzere, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı Kuzey Kore menşeli mühimmat kullandığı ortaya çıkmıştı. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Komitesi için hazırlanan bir raporda, işgalci Rus ordusunun 2 Ocak'ta Harkiv’e düzenlediği saldırıdan sonra bulunan füzenin enkazının Kuzey Kore'nin Hwasong-11 tipi balistik füzesine ait olduğu bilgisi yer almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.