Türkiye, Üç Deniz Girişimi'nin stratejik ortağı oldu
Türkiye'nin, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin altyapısını geliştirmeyi amaçlayan Üç Deniz Girişimi'ne (ÜDG) stratejik ortak olma başvurusu, Varşova'da gerçekleşen zirvede kabul edildi. ÜDG'nin 10. Zirvesi 28-29 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleşti.
ÜDG'ye herhangi bir statüyle başvuran ülkelerin başvurularının kabul edilmesi, katılımcı üyelerin oy birliğiyle mümkün oluyor. ÜDG'nin 11 Nisan 2024'te Vilnius'ta gerçekleşen 9. Zirvesi'nde, Türkiye Cumhuriyeti ve diğer bazı ülkeler Birleşik Krallık, Finlandiya, Karadağ, İspanya ve İsrail ile birlikte özel konuk statüsünde katılım göstermişti. Bu platform, Türkiye'nin enerji, ulaşım ve dijital altyapı alanında planladığı bağlantı projelerini ikili ilişkilerin ötesinde çok taraflı bir platformda ele almasına olanak tanıyor.
UKRAYNA'NIN YENİDEN YAPILANMASI GİRİŞİMİN AMAÇLARI ARASINDA
Böylelikle Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa'da enerji, ulaşım ve dijitalleşme konularındaki altyapı boşluklarını doldurmayı amaçlayan Baltık, Adriyatik ve Karadeniz ülkelerinin başlattığı girişimde önemli bir görev üstlenmiş oluyor. Bu girişim çerçevesinde, Ankara; öncelikli gündemini ekonomik büyüme, yeni altyapı yatırımları ve enerji güvenliğine vermiş durumda. Bu bağlamda, Ukrayna'nın yeniden yapılanması ve altyapının iyileştirilmesi de bu platformun başlıca gündem maddelerinden biri olacak.
ÜÇ DENİZ GİRİŞİMİ NEDİR?
Üç Deniz Girişimi (ÜDG), 2015 yılında Polonya ve Hırvatistan'ın öncülüğünde, Baltık Denizi, Adriyatik Denizi ve Karadeniz'i kapsayan, daha eski ve yetersiz enerji, dijital ve ulaşım altyapısına sahip Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin altyapılarını ve bağlantılarını güçlendirmeyi hedefleyen, yalnızca Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin "Katılımcı Üye" olarak katılabildiği uluslararası bir platform olarak oluşturuldu. ÜDG'ye üyelik üç şekilde oluyor.
ÜDG kapsamında AB ülkelerinden oluşan katılımcı üyeler şunlar:
Avusturya, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan
Finansman sağlayabilecek veya prestij katabilecek stratejik ortaklar:
AB Komisyonu, ABD, Almanya, Japonya, Türkiye
Ortak Katılımcılar:
Ukrayna, Moldova