SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus bankalarından Merkez Bankasına acil çağrı: Rublemiz yuan karşısında eriyor!

Rus bankaları, Rusya'nın sahip olduğu Çin yuanı likiditesindeki sıkışıklık nedeniyle, Merkez Bankasına çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus bankalarından Merkez Bankasına acil çağrı: Rublemiz yuan karşısında eriyor!

Rusya'nın sahip olduğu yuan likiditesindeki sıkışıklık, Rus rublesinin Çin para birimi olan yuan karşısında nisan ayından bu yana en düşük seviyeye düşmesine ve yuan swap oranlarının üç haneli rakamlara ulaşmasına neden oldu. Rusya’nın büyük bankaları, Merkez Bankasına yuan likidite sıkışıklığıyla başa çıkması için acil çağrıda bulundu.

Rusya Maliye Bakanlığının forex müdahalelerine ilişkin planlarının, Rusya Merkez Bankasının günlük yuan satışlarının önümüzdeki ay 200 milyon dolara eşdeğer bir düşüş göstereceğini ima etmesinin ardından ruble, 4 Eylül'de Moskova Borsası'nda (MOEX) yuan karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti. Rusya Merkez bankası geçtiğimiz ayda günde 7.3 milyar dolar değerinde yuan satışı gerçekleştiriyordu. 

ROSNEFT’İN TAHVİL YERLEŞTİRMESİ LİKİDİTEYİ SIKIŞTIRDI

Yuan likiditesindeki bu keskin düşüş, petrol devi Rosneft şirketinin 15 milyar yuanlık tahvil yerleştirmesiyle de tetiklendi. Bu büyük işlem, piyasadan likidite çekti. Sberbank CEO'su German Gref, “Yuan cinsinden kredi veremiyoruz çünkü döviz pozisyonlarımızı karşılayacak bir şeyimiz yok.” diyerek, Merkez Bankasının piyasada daha aktif bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.

YUAN, MOEX’TE EN ÇOK İŞLEM GÖREN YABANCI PARA BİRİMİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girşimi sonrasında gelen Batı yaptırımları, dolar ve avroyla yapılan borsa işlemlerini durdurduğundan dolayı, yuan MOEX’te en çok işlem gören yabancı para birimi haline geldi. Bankalar, müşterileri için yuan bazlı ürünler geliştirmeye başladı. Yuan likiditesi, Merkez Bankası tarafından günlük satışlar, bir günlük yuan swapları ve ihracatçı şirketlerin döviz satışları yoluyla sağlanıyor. Ancak Rusya’daki Çin bankaları, ikincil Batı yaptırımlarından korktuğu için döviz işlemlerinden kaçınıyor.

ÇİNLİ BANKALAR RUSYA İLE İŞLEM YAPMAKTAN ÇEKİNİYOR

Eylül başında bankalar, Merkez Bankasından bir günlük swaplar aracılığıyla rekor düzeyde 35 milyar yuan topladı. VTB Bank CEO’su Andrei Kostin, “Merkez Bankası bir şeyler yapabilir. Umarım likidite teklifini artırma ihtiyacını anlarlar.” dedi ve ihracatçıların daha fazla yuan satışı yapması gerektiğini de ekledi. 

Ayrıca, Çin bankalarının Rusya ile yapılan ticaret ödemelerinde yaşadığı gecikmeler, Çinli bankaların Rusya ile işlem yapmaktan çekinmesine neden oldu. ABD'nin ikincil yaptırımlar tehdidinin ardından bu sorunlar, ağustos ayında milyarlarca yuanın beklemede kalmasına yol açtı. Rusya ve Çin, karşılıklı ödemeler için ortak bir sistem tartışmalarına devam ediyor ancak henüz bir ilerleme kaydedilmiş değil.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.