SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ruble

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ruble haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ruble haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rus bankalarından Merkez Bankasına acil çağrı: Rublemiz yuan karşısında eriyor! Haber

Rus bankalarından Merkez Bankasına acil çağrı: Rublemiz yuan karşısında eriyor!

Rusya'nın sahip olduğu yuan likiditesindeki sıkışıklık, Rus rublesinin Çin para birimi olan yuan karşısında nisan ayından bu yana en düşük seviyeye düşmesine ve yuan swap oranlarının üç haneli rakamlara ulaşmasına neden oldu. Rusya’nın büyük bankaları, Merkez Bankasına yuan likidite sıkışıklığıyla başa çıkması için acil çağrıda bulundu. Rusya Maliye Bakanlığının forex müdahalelerine ilişkin planlarının, Rusya Merkez Bankasının günlük yuan satışlarının önümüzdeki ay 200 milyon dolara eşdeğer bir düşüş göstereceğini ima etmesinin ardından ruble, 4 Eylül'de Moskova Borsası'nda (MOEX) yuan karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti. Rusya Merkez bankası geçtiğimiz ayda günde 7.3 milyar dolar değerinde yuan satışı gerçekleştiriyordu.  ROSNEFT’İN TAHVİL YERLEŞTİRMESİ LİKİDİTEYİ SIKIŞTIRDI Yuan likiditesindeki bu keskin düşüş, petrol devi Rosneft şirketinin 15 milyar yuanlık tahvil yerleştirmesiyle de tetiklendi. Bu büyük işlem, piyasadan likidite çekti. Sberbank CEO'su German Gref, “Yuan cinsinden kredi veremiyoruz çünkü döviz pozisyonlarımızı karşılayacak bir şeyimiz yok.” diyerek, Merkez Bankasının piyasada daha aktif bir rol oynaması gerektiğini vurguladı. YUAN, MOEX’TE EN ÇOK İŞLEM GÖREN YABANCI PARA BİRİMİ Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik olarak 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girşimi sonrasında gelen Batı yaptırımları, dolar ve avroyla yapılan borsa işlemlerini durdurduğundan dolayı, yuan MOEX’te en çok işlem gören yabancı para birimi haline geldi. Bankalar, müşterileri için yuan bazlı ürünler geliştirmeye başladı. Yuan likiditesi, Merkez Bankası tarafından günlük satışlar, bir günlük yuan swapları ve ihracatçı şirketlerin döviz satışları yoluyla sağlanıyor. Ancak Rusya’daki Çin bankaları, ikincil Batı yaptırımlarından korktuğu için döviz işlemlerinden kaçınıyor. ÇİNLİ BANKALAR RUSYA İLE İŞLEM YAPMAKTAN ÇEKİNİYOR Eylül başında bankalar, Merkez Bankasından bir günlük swaplar aracılığıyla rekor düzeyde 35 milyar yuan topladı. VTB Bank CEO’su Andrei Kostin, “Merkez Bankası bir şeyler yapabilir. Umarım likidite teklifini artırma ihtiyacını anlarlar.” dedi ve ihracatçıların daha fazla yuan satışı yapması gerektiğini de ekledi.  Ayrıca, Çin bankalarının Rusya ile yapılan ticaret ödemelerinde yaşadığı gecikmeler, Çinli bankaların Rusya ile işlem yapmaktan çekinmesine neden oldu. ABD'nin ikincil yaptırımlar tehdidinin ardından bu sorunlar, ağustos ayında milyarlarca yuanın beklemede kalmasına yol açtı. Rusya ve Çin, karşılıklı ödemeler için ortak bir sistem tartışmalarına devam ediyor ancak henüz bir ilerleme kaydedilmiş değil.

Rusya Merkez Bankası olağanüstü toplanacak Haber

Rusya Merkez Bankası olağanüstü toplanacak

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılar, ülke (Rusya) ekonomisine büyük darbe vurdu. Rusya, ekonomisindeki kötü gidişatın önüne geçmek için çeşitli kararlar aldığını açıklıyor. Rusya Merkez Bankası 10 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla mali piyasalardaki dalgalanmaları azaltmak için yıl sonuna kadar iç piyasada döviz alımını durdurma kararı almıştı.  RUSYA MERKEZ BANKASINDAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI Rusya Merkez Bankasından bugün yapılan açıklamada ise rublede yaşanan değer kaybı nedeniyle yarın faiz oranına ilişkin olağanüstü toplantı gerçekleştirileceği duyuruldu. Uzmanlar, Rusya Merkez Bankasının söz konusu toplantıda yüzde 8.5 seviyesindeki faiz oranının artırılacağını öngörüyor. Dolar/ruble paritesi bugün 23 Mart 2022’den bu yana ilk defa 100 seviyesini aştı. Bankanın açıklamasının ardından tekrar 99.6 seviyesine geriledi. YAPTIRIMLAR RUSYA’NIN EKONOMİSİNE DARBE VURDU Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’ya ağır yaptırım kararları almıştı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ocak ayında yayımladığı raporda, 2022 yılında Rus ekonomisinin yüzde 2.2 oranında daraldığı tespitinde bulunmuştu. RUSYA'NIN DOĞAL GAZ ÜRETİMİ AZALDI Rusya’ya yönelik yaptırımlar, ülkenin doğal gaz üretimini de azalttı. Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre doğal gaz üretimi, haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 12.5 azalarak 34.6 milyar metreküpe düştü. Rusya’nın bütçe kurallarına göre petrol  ve doğal gaz gelirleri azalınca Ulusal Refah Fonu’ndan döviz satışı yapılırken, gelirler artınca döviz alımı yapılıyor. Ruble ile ilgili alınan kararlar,  Rusya’nın yaptırımlar nedeniyle ekonomik açıdan yıprandığını gösteriyor.

Ruble değer kaybediyor: Rusya, döviz alımını durdurdu! Haber

Ruble değer kaybediyor: Rusya, döviz alımını durdurdu!

Rusya Merkez Bankası, bugün itibarıyla aldığı kararla, mali piyasalardaki dalgalanmaları azaltmak için yıl sonuna kadar iç piyasada döviz alımını durdurma kararı aldı. Rusya Merkez Bankasından yapılan açıklamada, 10 Ağustos'tan yıl sonuna kadar iç piyasada bütçe kuralları gereği, döviz alımlarının durdurulacağı belirtildi. Rusya Merkez Bankası aldığı bu kararla mali piyasalardaki dalgalanmayı azaltmayı hedeflediğini ileri sürdü. YAPTIRIMLAR RUSYA’NIN EKONOMİSİNE DARBE VURDU Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya topyekun başlattığı işgal girişiminin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’ya ağır yaptırım kararları almıştı. Uluslararası Para Fonu (IMF) ocak ayında yayımladığı raporda, 2022 yılında Rus ekonomisinin yüzde 2.2 oranında daraldığı tespitinde bulunmuştu. RUSYA'NIN DOĞAL GAZ ÜRETİMİ AZALDI Rusya’ya yönelik yaptırımlar, ülkenin doğal gaz üretimini de azalttı. Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre, doğal gaz üretimi, haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 12.5 azalarak 34.6 milyar metreküpe düştü. Rusya’nın bütçe kurallarına göre, petrol  ve doğal gaz gelirleri azalınca Ulusal Refah Fonu’ndan döviz satışı yapılırken, gelirler artınca döviz alımı yapılıyor. Ruble ile ilgili alınan kararlar,  Rusya’nın yaptırımlar tarafından ekonomik anlamda yıprandığını gösteriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.