SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Kemal Karpat kabri başında anıldı

Dünyaca ünlü tarihçi, Kırım Tatar kökenli Prof. Dr. Kemal Haşim Karpat, vefatının yıldönümünde kabri başında dualarla anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2023 22:59
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2023 23:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Prof. Dr. Kemal Karpat kabri başında anıldı

Dünya çapında tanınan tarihçilerimizden, Kırım Tatar kökenli Prof. Dr. Kemal Karpat'ın vefatının yıl dönümü kaydediliyor. Çalışmaları ve eserleriyle her zaman hatırlanan Prof. Dr. Karpat, 20 Şubat 2019'da hayatını kaybetmişti.

Osmanlı ve Balkan tarihi alanında çalışmalarıyla bilinen Karpat, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Wisconsin eyaletinde bulunan Madison şehrinde vefat ettikten sonra vasiyeti üzerine Türkiye'ye defnedildi.

PROF. DR. KEMAL KARPAT, KABRİ BAŞINDA ANILDI

Prof. Dr. Kemal Karpat, bugün, vefatının dördüncü yıl dönümü vesilesiyle Fatih Camii Haziresi'ndeki kabri başında anıldı. Sevenlerinin ve öğrencilerinin katılımıyla İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma etkinliğinde, Kur'an-ı Kerim okundu ve dua edildi.

KIRIM’DAN DOBRUCA’YA, TÜRKİYE’DEN ABD’YE KIRIM TATARI TARİHÇİ KEMAL KARPAT’IN HAYATI

Romanya’nın Dobruca bölgesinde Babadağ kasabasında doğdu. Ailesi, Kırım’dan Dobruca’ya, oradan da Anadolu’ya göçen Kırım Tatar asıllı idi. Karpat’ın çocukluğu, doğduğu Kuzey Dobruca’da geçti.
Prof. Dr. Kemal Karpat, ailesi İstanbul’a taşınınca gençlik yıllarını geçirdiği bu şehirde üniversiteye başladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Washington ve New York üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı.

Romanya’daki tarih ihtisasının ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katılan Karpat, akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington üniversitelerinde başladı.
Karpat; Harvard, Princeton, Colombia, ODTÜ, Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi pek çok seçkin üniversitede ders verdi. Bir dönem Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde de görev aldı.



Kemal Karpat, 1970-1988 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığı’nı yürüttü, Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumu’nun başkanlıklarını yaptı. Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneği’nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı’nın bölüm başkanlığı görevini yaptı.
Türk Tarih Kurumu onur üyesi olan Karpat, bilimsel çalışmaları dolayısıyla Romanya bağımsızlık madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödülendirildi. Karpat, Romanya Ovidius Üniversitesi ve Rusya Çuvaş Milli Üniversitesi onur doktorası, Rusya Kazan Bilimler Akademisi Onursal üyeliği, Wisconsin Üniversitesi Hilldale Ödülü ve Türk Bilimler Akademisi Ödülü’ne layık görüldü.

Kendisi de bir Kırım Tatarı olan Karpat, Türk siyasi tarihi, sosyoloji ve ideolojileri başta pek çok konuda eserler verdi. Dünyanın pek çok önemli üniversitesinde dersler vererek, öğrenci yetiştirdi. Türkiye’deki Kırım Tatar diasporasının değerli simalarından Prof. Hakan Kırımlı’nın da hocasıydı.

20 Şubat 2019'da vefat eden Ünlü Kırım Tatar tarihçi Kemal Karpat için 25 Şubat 2019 tarihinde İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlük Binası’nda cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Prof. Dr. Kemal Karpat, Fatih Camii haziresine defnedildi.

ESERLERİ

Tarihçi Kemal Karpat, 20 ülkede yayımlanan 100’ü aşkın makaleye ve çok sayıda kitaba imza attı. Eserlerinden bazıları şunlardır:

Türk Demokrasi Tarihi (1967), Gecekondu Üzerine (1973), Türkiye’de Toplumsal Dönüşüm (1976), Osmanlı ve Dünya (2000), Osmanlı’da Hoşgörü (Yayına hazırlama, 2000), Ortadoğu’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk (2001), Osmanlı Modernleşmesi (2002), Türkiye ve Orta Asya (2003), Osmanlı Nüfusu 1830-1914(2003), Balkanlar’da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk (2004), İslâm’ın Siyasallaşması (2004), Osmanlı Geçmişi ve Bugünün Türkiye’si, Çağdaş Türk Edebiyatında Sosyal Konular, Osmanlı’da Değişim Modernleşme ve Ulusçuluk (2005), Türkiye’de Siyasal Sistemin Evrimi 1876-1980 (2005).

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.