SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Vefat

QHA - Kırım Haber Ajansı - Vefat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Vefat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ömrünü Türk dünyasına ve Türklüğe adayan bir fikir insanı Hüseyinzade Ali Turan Bey Haber

Ömrünü Türk dünyasına ve Türklüğe adayan bir fikir insanı Hüseyinzade Ali Turan Bey

Hüseyinzade Ali Turan Bey, 8 Mart 1864 tarihinde Azerbaycan'ın Salyan bölgesinde hayata gözlerini açtı. Ortaöğretimini tamamladıktan sonra yükseköğrenim için Petersburg'a gitti. Fizik-Matematik Fakültesinde eğitim alan Ali Turan Bey, 1890 yılında mezun olduktan sonra  İstanbul’a giderek Mekteb-i Tıbbiyye-i Askeriyyede eğitim almaya başladı. 1895 yılında mezun olan Ali Turan, Haydarpaşa Askerî Hastanesinde hekim olarak çalıştı. Ali Turan Bey, İttihat ve Terakki Cemiyetiyle bağlantısı olan bir şahsiyetti. 1897 yılındaki Türk-Yunan savaşında cepheye gitti fakat cemiyete yakınlığı nedeniyle 1903 yılında Azerbaycan’a dönmek zorunda kaldı.  Çalışmalarına memleketinde de devam eden Ali Turan Bey, Kaspi gazetesinde ilk yazısını yayımladı. Hayat gazetesinde Ahmet Ağaoğlu ile başyazarlık yaptı. Fakat bu gazete kapatılınca Füyûzât dergisini çıkarttı ve Müslüman-Türk coğrafyasındaki kültürel hayata hizmet etti. Kendisi "Füyûzatçılık” ekolünün de kurucusu oldu. TÜRKLÜĞE ADANMIŞ BİR ÖMÜR  Osmanlı Devleti’nde II. Meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra İttihatçılar tarafından davet edilerek İstanbul’a dönen Ali Turan Bey; Türk Ocağının ve Türk Yurdu dergisinin kurulmasında aktif rol aldı. Aynı zamanda Ali Turan, Ziya Gökalp tarafından sistemleştirilecek olan “Türkleşmek-İslâmlaşmak-Muasırlaşmak” düşüncesini de ortaya koyan önemli ideologlardandı. I.Dünya Savaşı yıllarında Avrupa ülkelerine gönderilen Turan Heyetinde yer alarak Türk dünyasının sorunlarını dünyaya duyurdu. 1926 yılında Bakü’de toplanan I. Milletlerarası Türkoloji Kongresi’ne katıldı. 1936’da İstanbul’da toplanan III. Türk Dil Kurultayı’nda aktif rol oynadı. TÜRK DÜNYASI İÇİN ESERLER ÜRETTİ Türklük bilincini ilk kez dedesinden alan Ali Bey, Petersburg’da eğitim gördüğü yıllarda Şarkiyat bölümü derslerine katıldı ve Türk dünyasının farklı bölgelerinden gelen arkadaşlarıyla konuşarak bu konudaki fikirlerini olgunlaştırdı. Bu önemli şahsiyet, hayatının ilerleyen yıllarındaki entelektüel faaliyetlerini de bu fikirler üzerine temellendirdi. Hüseyinzade Ali Turan Beyin eserleri arasında en önemli olan ise “Türkler Kimdir ve Kimlerden İbarettir” başlığını taşıyan makale serisidir. Bu makalelerde Ali Bey, “Türklük” kavramını döneminin bilimsel anlayışı doğrultusunda ele almıştır. Aynı zamanda; "Turan”, “Hal-i Vatan-Yurt Kaygusu”, “Hicrandan Şikayet”, “Terane-i Seher”, “İncizablarım” gibi şiirleri, "Siyaset-i Füruset” isimli uzun hikâyesi ve “Timur’un Hayali Karşısında” ismini taşıyan yarım kalmış hikâyesi bulunmaktadır. 76 yıllık ömrü boyunca Türk dünyasına ve Türkçülük mefkuresine hizmet etmiş olan bu önemli şahsiyet, 17 Mart 1940 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Naaşı ise Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Türk dünyasının ve Azerbaycan'ın büyük mütefekkiri Hüseyinzade Ali Turan Bey'i vefatının sene-i devriyesinde rahmetle anıyoruz.

Şehit Kırım Tatar askere "Ukrayna Kahramanı" ünvanı verildi Haber

Şehit Kırım Tatar askere "Ukrayna Kahramanı" ünvanı verildi

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv'de 13 Mart 2025 tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın katılımıyla Ukrayna'daki Müslüman topluluğunu bir araya getiren iftar programı düzenlendi. ???????? Ukrayna'nın bağımsızlığı için şehit olan Kırım Tatar asker "Ukrayna Kahramanı" ünvanıyla onurlandırıldı pic.twitter.com/p7KWaOJcNH — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 13, 2025 Cumhurbaşkanı Zelenskıy, iftar programında Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı için Rus işgal güçlerine karşı savaşırken Ocak 2025’te şehit düşen ve "Ukrayna Kahramanı" ünvanına layık görülen Kırım Tatar asker Dilaver'in eşine devlet nişanını takdim etti. KIRIM TATAR ASKER OCAK AYINDA ŞEHİT DÜŞTÜ Kırım Tatar asker Dilaver, Ocak 2025’te cephedeki çatışmalar esnasında yaşamını yitirmişti. Kahraman asker Dilaver ve ailesi, Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra Kırım'ı terk etti ve Ukrayna'nın ana karasına yerleşti. Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal girişiminin başlamasıyla Kırım Tatarı, orduya gönüllü olarak katıldı. Asker, Mart 2024'ten bu yana Harkiv ve Donetsk bölgelerindeki muharebe görevlerine katıldı. Toretsk civarında yürütülen çatışmalarda yer aldı. 2025 yılın ocak ayında grubu Pokrovsk yakınlarında yoğun bir topçu ateşinin hedefi oldu. Dilaver dört silah arkadaşını kurtardı, ancak kendisi aldığı ağır yaralar sonucu hayatını kaybetti. Şehit Kırım Tatar askerin hayatı hakkında bilgi veren Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar askerin Ukrayna ordusunda zorlu muharebe görevlerini başarıyla yerine getirdiğini ve yorulma bilmeden mücadele ettiğini aktarmıştı. KTMM Başkanı, Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesi nedeniyle kahraman askerin tam adı ve hayatı hakkında daha fazla bilgi vermeyeceğini belirtmişti.

İşgalcilerin zulmü: Kırım Tatarı Rüstem Virati Rus esaretinde can verdi Haber

İşgalcilerin zulmü: Kırım Tatarı Rüstem Virati Rus esaretinde can verdi

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Numan Çelebicihan Taburu Davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarı Rüstem Virati’nin Rus esaretinde hayatını kaybettiği öğrenildi. Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 12 Mart 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, Rus işgal güçleri tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Kırım Tatarı Rüstem Virati’nin Rus tutukevinde yaşamını yitirdiğini bildirdi. Merkez, işgalcilerin Kırım Tatarı Rüstem Virati’yi Herson bölgesindeki Novooleksiyivka kasabasında 16 Mart 2023 tarihinde alıkoyduğunu hatırlattı. İşgalciler yaptıkları açıklamada arama sırasında Kırım Tatarının evinde Numan Çelebicihan Taburu bayrağının bulunduğunu ileri sürdü. Aramadan sonra alıkonulan Virati darp edilerek işkence gördü ve daha sonra serbest bırakıldı. Ancak bir süre sonra Kırım Tatarı tekrar alıkonuldu. Merkez, “2 yıl boyunca Rüstem Virati esaret altında tutuldu, sağlığı giderek kötüleşti, hakları sürekli ihlal edildi. Bu durum en sonunda onun ölümüne yol açtı.” ifadelerini kullanarak Kırım Tatarlarının ölümünden terörist devlet Rusya’nın sorumlu olduğunu vurguladı. NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR? Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Bununla birlikte tabur resmî olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi öne sürerek, Kırım Tatar halkına karşı baskı uygulamaya başladı. EN AZ 46 KİŞİ ALIKONULUYOR Kırım Tatar Kaynak Merkezinin 20 Ağustos 2024 tarihinde yayımladığı raporda, işgalcilerin 2014 yılından bu yana sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde, 17’si işgal altındaki Kırım’dan, 24’ü işgal altındaki Herson bölgesinden olmak üzere toplamda en az 46 kişiyi alıkoyduğu kaydedildi. İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, bu hususta, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Romanya'daki Kırım Tatarlarının öncü isimlerinden tarihçi Ekrem Gafar yaşama veda etti Haber

Romanya'daki Kırım Tatarlarının öncü isimlerinden tarihçi Ekrem Gafar yaşama veda etti

Romanya'daki Kırım Tatarlarının öne çıkan isimlerinden ve en aktif mensuplarından biri olan vatansever tarihçi, Mehmet Niyazi Kültür Derneği Başkanı Yardımcısı Ekrem Gafar, 24 Şubat 2025 tarihinde, 76 yaşındayken hayatını kaybetti. "MECİDİYE'DEKİ TATAR TOPLUMUNUN RUHU VE TEMEL TAŞIYDI" Romanya'daki Kırım Tatarlarından ünlü Türkolog Prof. Dr. Tahsin Cemil, Ekrem Gafar hakkında yayımladığı taziye mesajında şu ifadeleri kullandı: "Sevgili dostum Ekrem Gafar’ın vefat haberi beni derinden üzdü. O, güvenilir, sadık ve ölçülü bir dosttu. Belki de benim gibi tarih öğretmeni olması, özellikle de Aralık 1989'dan sonra bizi birbirimize daha da yakınlaştırdı. Ekrem, Mecidiye'de Tatar toplumunun ruhu ve temel taşıydı. O, gerçek bir bağlayıcı unsurdu. Hiç tereddüt etmeden söyleyebilirim ki, Prof. Dr. Ekrem Gafar, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokratik Birliğinin (RMTTDB) Mecidiye şubesinin kurucusuydu. Zor ve belirsiz dönemlerde onunla güçlü ve verimli bir iş birliği yaptık. O zamanlar birçok kişi yaşananları tam olarak anlayamıyordu ancak Ekrem, Tatar toplumunun yenilenme ve ilerleme hareketine kendini adayanlardan birisiydi. Allah rahmet eylesin." Emel Kırım Vakfı, Ekrem Gafar hakkında yayımladığı taziye mesajında, "Romanya'daki Kırım Tatar toplumunun en aktif mensuplarından biri olan, öğretmen, vatansever aydınlarımızdan, Mehmet Niyazi Kültür Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ekrem Gafar (13.12.1949-24.02.2025) büyüğümüzün Hakk'a kavuştuğunu üzüntüyle öğrendik. Ekrem agamıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Hanımına, yakınlarına ve Dobruca'daki kardeşlerimize, soydaşlarımıza başsağlığı diliyoruz" ifadelerini kullandı. QHA olarak, Romanya'daki Kırım Tatarlarının önemli şahsiyetlerinden olan Ekrem Gafar'a Ulu Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

ABD'deki Kırım Tatarlarının önde gelen ismi Ruşen Tabaru hayatını kaybetti Haber

ABD'deki Kırım Tatarlarının önde gelen ismi Ruşen Tabaru hayatını kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşayan Kırım Tatarlarının önde gelen ismi, Kırım Türkleri Amerikan Derneği eski Başkanı Ruşen Tabaru yaşamını yitirdi. Kırım Türkleri Amerikan Derneği (American Association of the Crimean Turks), merhumun vefatını, "Cemiyetimizin uzun seneler üyesi, sevilen sayılan eski Yönetim Kurulu Başkanımız Ruşen Tabaru Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Geride kalan acılı eşi Emine, oğulları Fahri ve Fuat, gelinleri Tulpana ve Seher, torunları Murat, Serkan, Aslı ve Koray'a ve tüm ailesine, sevenlerine, camiamıza başsağlığı diler, mevtaya Allah'tan rahmetler niyaz ederiz." sözleriyle duyurdu. Dernek, cenaze namazı ve defin işlemlerinin 30 Ocak 2025 tarihi Perşembe günü yapıldığı bilgisini paylaştı. KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ise "ABD’de Kırım Derneği eski Başkanı Ruşen Tabaru Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Eşi Emine, oğulları Fahri ve Fuat, torunları Murat, Serkan, Aslı ve Koray'a ve tüm ailesine, sevenlerine, camiamıza başsağlığı dilerim. Allah rahmet etsin" sözleriyle merhum Kırım Tatarı için taziye mesajı paylaştı. CENAZESİ KIRIM CAMİSİ'NDEN KALDIRILDI Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu tarafından yapılan açıklamada, Tabaru'nun cenazesinin Kırım Camisi'nden kalktığı bilgisi verildi. Kırım Haber Ajansı (QHA) olarak, ömrünü Kırım Tatar halkına hizmet etmeye ömrünü adayan, geride başarılı çalışmalar bırakan Ruşen Tabaru'ya Allah'tan rahmet; eşi Emine Hanım, çocukları Fahri ve Fuat ile torunları Murat, Serkan, Aslı ve Koray başta olmak üzere tüm sevenlerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. 

Kırım Tatar siyasi tutsak Memet Belalov’un babası vefat etti Haber

Kırım Tatar siyasi tutsak Memet Belalov’un babası vefat etti

Rus işgali altındaki Kırım'da işgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı dava çerçevesinde 18 yıl hapis cezasına mahkûm edilen Kırım Tatar siyasi tutsak Memet Belalov’un babası 15 Ocak 2025 tarihinde vefat etti. “Kırım Çocukluğu” Projesinin Koordinatörü ve insan hakları savunucusu, Kırım Tatar siyasi tutsak Seyran Saliyev’in eşi Mumine Saliyeva, bu sabah yaptığı açıklamada 65 yaşındaki Reşat Belalov’un kalp rahatsızlığı sonucu yaşamını yitirdiğini duyurdu.  Dün akşam hastaneye kaldırılan Reşat Bilalov'un bu sabah hayatını kaybettiğini belirten Saliyeva, “2 hafta önce 65 yaşını doldurdu. Kırım’daki en saygı duyulan büyüklerden biriydi. Mahkemeler, dualar, sevinçli ve hüzünlü olaylar, toplum olarak paylaştığımız hayatın her bölümünde o vardı.” ifadelerini kullandı. Reşat Belalov’un bugün Bahçesaray’da toprağa verileceği bildirildi. 6 KIRIM TATARI EKİM 2017’DE TUTUKLANMIŞTI Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim 2017 tarihinde işgalci kolluk kuvvetleri, Kırım Tatar aktivistlerin evlerinde arama düzenledi. Evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarının; Salaçık Kafe’nin sahibi Süleyman Asanov, evinde üçüncü kez arama yapılan aktivist Seyran Saliyev, sivil aktivist Timur İbragimov, Server Zekeryayev, Memet Belalov ve Ernest Ametov olduğu açıklandı. 6 Kırım Tatarı da evlerinde yapılan aramalardan sonra alıkonuldu. MUSTAFAYEV VE SMAİLOV İSE MART 2018’DEN BERİ ALIKONULUYOR İşgalciler tarafından, 21 Mayıs 2018 tarihinde Bahçesaray’da Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilatı aktivisti Server Mustafayev ve bir diğer Kırım Tatarı Edem Smailov’un evine aramalar yapıldı. Aramalardan sonra iki Kırım Tatarı alıkonuldu. RUS MAHKEMESİNİN KIRIM TATARLARI HAKKINDA ALDIĞI KARARLAR! Rus mahkemesi, Eylül 2020’de sözde “terör örgütünün faaliyetlerini organize” etmekle suçlanan Süleyman (Marlen) Asanov’u 19 yıl hapis cezasına, Memet Belalov’u 18 yıl hapis cezasına, Timur İbragimov’u da 17 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ayrıca, güya “terör örgütü faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Server Zekiryayev için 13, Server Mustafayev’i 14, Seyran Saliyev’i 16, Edem Smailov’u 13 yıl hapis cezasına mahkûm etti. ERNES AMETOV DAVASI 7 Kırım Tatarı ağır hapis cezalarına çarptırılırken Ernes Ametov hakkında beraat kararı alındı. Bu karar Rus mahkemelerinin Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde aldığı ilk beraat kararıydı. Ancak Temyiz Mahkemesi, 2022 yılının mart ayında Güney Bölge Askeri Mahkemesinin Ametov hakkında aldığı kararı gözden geçirerek davanın yeniden görülmesini istedi. Davayı yeniden gören mahkeme Aralık 2022’de Ernes Ametov’u 11 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ametov hakkındaki karar; suçlayıcı ifadeler, yalnızca gizli tanıklar, istihbarat görevlileri ve kimliği tespit edilemeyen görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda verildi.

Millî şair Mehmet Emin Yurdakul, 81 yıl önce dünyaya veda etti Haber

Millî şair Mehmet Emin Yurdakul, 81 yıl önce dünyaya veda etti

Türk Millî Edebiyat akımının öncü şairlerinden, "Millî şair", "Türk şairi" gibi mahlaslarla tanınan aynı zamanda siyasetçi kimliği taşıyan Mehmet Emin Yurdakul, 14 Ocak 1944'te hayata veda etti. Ünlü şair Mehmet Emin Yurdakul, bugün vefatının 81. yılında rahmet ve minnetle yad ediliyor. MEHMET EMİN YURDAKUL 13 Mayıs 1869’da İstanbul Beşiktaş’ta doğan Yurdakul'un babası Zekeriya köyü halkından balıkçı Sâlih Reis, annesi Bulgaristan göçmenlerinden Körükçü Mehmed Ağa’nın kızı Emine Hanım’dır. Mehmet Emin Yurdakul, Sıbyan mektebinden sonra Beşiktaş Askerî Rüştiyesine girdi. Ardından bir süre Mülkiye İdâdîsine devam ettiyse de 1887’de bu okuldan ayrıldı. Maaşsız kâtip olarak Sadâret Dairesi Evrak Kaleminde çalışmaya başlayan şair, 1889’da Mekteb-i Hukuka kaydoldu; iki yıl kadar sonra buradan da ayrılmak zorunda kaldı. Bu tarihten itibaren edebiyat ve şiirle daha yakından ilgilendi. 1892’de, ruh asaletinin soy asaletinden üstün olduğunu anlattığı "Fazilet ve Asalet" adlı kitabı dolayısıyla Sadrazam Cevat Paşa’nın tavsiyesi üzerine Rüsûmat İdaresine önce memur, ardından evrak müdürü olarak tayin edildi. 1897 Osmanlı-Yunan Muharebesi sırasında aralarında “Anadolu’dan Bir Ses yahut Cenge Giderken” adlı şiirin de bulunduğu, hece vezni ve sade bir Türkçe ile şiirler yazmaya başladı. Millî duyguları herkesin kolayca anlayabileceği bir dille ifade ettiği şiirleri devrin edebiyat çevrelerinde büyük ilgi gördü. 1898’de bu şiirlerini Recâizâde Mahmud Ekrem, Abdülhak Hâmid (Tarhan), Şemseddin Sâmi, Rıza Tevfik (Bölükbaşı), Fazlı Necib’in takrizleri ve saray ressamı Zonaro’nun resimleriyle birlikte Türkçe Şiirler adıyla kitap halinde yayımladı. 1907’de İttihat ve Terakkî Cemiyeti’ne girdi, aynı yıl Erzurum Rüsûmat nâzırlığına tayin edildi. 1908’de II. Meşrutiyet’in ilânından sonra görevi Trabzon’a alındı. 31 Mart olayının ardından Bahriye Nezâreti Müsteşarlığına getirildi; Ekim 1909’da Hicaz Valisi oldu. Mekke Emîri Şerîf Hüseyin’le anlaşmazlığa düşünce Mayıs 1910'da görevi Sivas Valiliğine nakledildi. Ocak 1911'de ise sağlık sebepleri yüzünden bir süre sonra istifa edip İstanbul’a döndü. Resmî kuruluşu bir yıl sonra gerçekleşen, ancak fiilen Temmuz 1911’de kurulan Türk Ocağı derneğinin geçici idare heyeti başkanlığına seçildi. Ağustos 1911’de Erzurum Vali Vekilliğine getirildi ve ertesi yıl emekliye ayrıldı. 1913’te Musul’dan mebus seçildi. 17 Aralık 1914’te “Türklerin ilk büyük millî şairi” tanıtımıyla Türk Ocağı tarafından adına büyük bir tören düzenlendi. Çanakkale Savaşları sırasında kurulan İstanbul Hey’et-i Edebiyyesi ile birlikte savaş alanına gitti ve askerin mâneviyatını yükselten konuşmalar yaptı. Mütarekenin ardından İstanbul’un işgali üzerine Nisan 1921'de bazı arkadaşlarıyla birlikte Ankara’ya gitti. Millî Mücadele devam ederken halka ve orduya moral verici konuşmalar yapmak için Mehmed Âkif (Ersoy) ve Sâmih Rifat’la birlikte Anadolu’ya gönderildi. Cumhuriyet’in ilânı üzerine Şarkîkarahisar (1923) ve Şebinkarahisar’dan (1927) mebus seçildi. 1930’da kurulan Serbest Cumhuriyet Fırkasına katıldı. Daha sonra Urfa (1932) ve İstanbul’dan (1943) milletvekili seçildi. 14 Ocak 1944’te vefat etti ve Zincirlikuyu Asrî Mezarlığına defnedildi. Türk Edebiyatı tarihinde daha çok Millî Edebiyat akımına yol açtığı kaydedilen “Anadolu’dan Bir Ses yahut Cenge Giderken” adlı şiiriyle tanınan Mehmet Emin, aslında bir halk çocuğu olup edebî zevkini küçük yaşta babasından dinlediği halk hikâyelerinden edinmiştir. Nitekim, “Ben İstanbul lehçesini anamdan, babamdan, sonra Anadolu lehçesini karımdan öğrendim; onun saf ve asil ruhunun kaynaklarından Türklük aşkının kevserini içtim” demiştir. Mehmet Emin’in yetişmesinde etkili olan diğer bir isim Cemâleddîn-i Efgānî’dir. İslâm âlemini yok etmeye çalışan Batı emperyalizmine karşı mücadele eden Efgānî, gezip dolaştığı ülkelerde aynı zamanda milliyetçilik şuurunun uyanmasına da yardım ediyordu. Mehmet Emin’in şiirleri Türk edebiyatında milliyetçilik hareketinin bir nevi başlangıcı olarak kabul edilir. Yazmış olduğu şiirler gerek halkın zevk anlayışına hitap etmesi, gerekse halk hayatının bazı sahnelerini onların anlayabileceği bir dil ve üslûpla ifade etmesi dolayısıyla sade Türkçe ve hece vezniyle yazılmış şiirde öncü kabul edilmektedir. Mehmet Emin, Balkan savaşları yıllarında kaleme alınan "Ey Türk Uyan!" adlı kitabındaki şiirlerinde Türklerin Altaylardan Anadolu’ya gelişlerini, gerçekleştirdikleri fetihleri ve yerleştikleri ülkelere medeniyet tohumları ektiklerini söyler. Edebiyatı ve özellikle şiiri “Güzellik için olmakla birlikte iyilik içindir de” şeklinde tarif eden Mehmet Emin, aynı yıllarda faaliyet gösteren Edebiyât-ı Cedîde şairlerinden farklı olarak sanatın gayesinin güzellik yanında millî fayda temin etmek olduğunu belirtmiştir. Onun amacı bir şair olarak şöhret kazanmak değil içinden geldiği halkın dertlerini ve acılarını dile getirmek, bunlara bir çare bulmaktır. Hayatının sonuna kadar edebiyatta halkçılık ve milliyetçilik prensibine bağlı kalan Mehmet Emin Yurdakul, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonraki yıllarda ortaya çıkan memleketçi edebiyatın oluşmasına da ön ayak olmuştur. CENGE GİDERKEN Ben bir Türk'üm; dinim, cinsim uludur; Sinem, özüm ateş ile doludur. İnsan olan vatanının kuludur. Türk evladı evde durmaz giderim. Bu topraklar ecdadımın ocağı; Evim, köyüm hep bu yerin bucağı; İşte vatan, işte Tanrı kucağı. Ata yurdun, evlat bozmaz, giderim. Tanrım şahit, duracağım sözümde; Milletimin sevgileri özümde; Vatanımdan başka şey yok gözümde. Yâr yatağın düşman almaz, giderim. Ak gömlekle gözyaşımı silerim; Kara taşla bıçağımı bilerim; Vatanım için yücelikler dilerim. Bu dünyada kimse kalmaz, giderim.

KTMM Başkanı Refat Çubarov'dan Arsen Alçikov için taziye mesajı Haber

KTMM Başkanı Refat Çubarov'dan Arsen Alçikov için taziye mesajı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, hayatını kaybeden Kırım Tatar Milli Hareketi emektarı Arsen Alçikov için taziye mesajı paylaştı. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, bu sabah yayımladığı taziye mesajında, “Kırım Tatar Milli Hareketi emektarı, SSCB dönemi siyasi tutsağı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Arsen Alçikov, Rus işgali altındaki Kırım’da 12 Ocak 2025 tarihinde hayata gözlerini yumdu” açıklamasını yaptı. Arsen Alçikov’un hayatını Kırım Tatar halkının vatana dönüş mücadelesine adadığına dikkat çeken Refat Çubarov şunları kaydetti: Kırım Tatar halkının anavatanına dönüş ve Kırım Tatar özerkliğinin yeniden sağlanması için yıllardır verdiği mücadele boyunca, Arsen Alçikov milli hareketin en aktif üyelerinden birisiydi. SSCB'nin dağılması ve bağımsız Ukrayna devletinin kurulmasıyla aynı zamana denk gelen Kırım Tatar halkının toplu olarak anavatanına dönüş yıllarında Arsen Ağa Alçikov, Kırım Tatar milli hareketine katılan binlerce genç için en saygı uyandıran akıl hocalarından biri oldu. Arsen Alçikov, 2014 yılında gerçekleşen Kırım’ın Rus işgalinden sonra da halkına ve anavatanına sadık kaldı. Merhum Kırım Tatarının cenaze namazı, bugün (13 Ocak 2025) saat 12.00'de Kırım'ın Akmescit bölgesindeki Mazanka yakınlardaki Krasnovka köyünde kılınacak. Ardından Arsen Alçikov dualarla toprağa verilecek. KIRIM TATARLARININ VATANA DÖNÜŞ MÜCADELESİNİN ÖNDERLERİNDEN BİRİSİYDİ Arsen Alçikov, 1941 yılında Kırım'ın Aluşta kentinin Yukarı Şuma köyünde dünyaya geldi. Sovyet diktatörü katil Josef Stalin'in ortaya koyduğu 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı sırasında henüz 3 yaşındaydı. Özbekistan'da sürgünde büyüyen Alçikov, inşaat teknisyeni olarak çalıştı. Genç yaşında Kırım Tatarlarının vatanlarına dönüşü için çalışan milli hareket içine katıldı. Bu nedenle Sovyetlerin zulmüne uğradı ve hapis yattı. 1967'de Taşkent'te Kırım Tatar halkının mücadelesine destek için yapılan eylemlere katıldığı için 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İlerleyen yıllarda halkının ana vatanı Kırım'a dönmesinin yolunu açan kişiler arasında yer aldı. Kırım Tatarlarının kitlesel olarak gittikleri sürgün yerlerinden vatanlarına dönmesi uğruna her türlü zorluğu göze alarak çalıştı. Vatan Kırım'a döndükten sonra da Kırım Tatar milli hareketinin önde gelen simaları arasında oldu.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.