SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO'dan Putin'e tepki: Bu bir barış önerisi değildir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile barış görüşmelerinin başlaması için açıkladığı ön şartlara tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2024 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2024 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO'dan Putin'e tepki: Bu bir barış önerisi değildir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsviçre'nin ev sahipliğinde 15-16 Haziran'da düzenlencek olan Ukrayna Barış Zirvesi öncesinde, Ukrayna'nın Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporijjya bölgelerinden çekilmesi ve NATO'ya katılmayacağına dair söz vermesi durumunda barış görüşmelerinin yapılabileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Putin'in Ukrayna toprak bütünlüğünü yok sayarak ileri sürdüğü ön koşullara yönelik, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den tepki geldi. Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından basına açıklamalarda bulunan Stoltenberg, "Ukrayna'nın kendi topraklarından kuvvetlerini çekmesi değil, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarından kuvvetlerini çekmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

"BU BİR BARIŞ ÖNERİSİ DEĞİLDİR"

Putin'in "Ukrayna'nın birliklerini Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporijjya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde Kıyiv ile müzakerelere başlayabilecekleri" yönündeki açıklamalara yanıt veren Jens Stoltenberg, bunun "iyi niyetle yapılmış bir teklif olmadığını" söyledi.

Stoltenberg, ateşkes şartlarına ilişkin, "Ukrayna'nın kendi topraklarından kuvvetlerini çekmesi değil, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarından kuvvetlerini çekmesi gerekiyor. Bu öneri aslında Rusya'nın daha fazla Ukrayna toprağını, Ukrayna'ya ait olmadığını iddia ettiği dört bölgeyi işgal etme hakkına sahip olması gerektiği anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, "Bu bir barış önerisi değildir. Bu daha fazla saldırganlık ve daha fazla işgal önerisidir. Bu da bir bakıma Rusya'nın amacının Ukrayna'yı kontrol etmek olduğunu göstermektedir ve bu savaşın başından beri Rusya'nın amacı bu olmuştur. Bu da uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. NATO müttefiklerinin Ukrayna'yı desteklemeye devam etmesinin nedeni de budur." şeklinde konuştu.

"DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ASKERİ GÜCÜYÜZ"

NATO müttefiklerine yönelik hibrit saldırı faaliyetlerinin de görüşüldüğünü aktaran Stoltenberg, bakanların bu doğrultuda "istihbarat paylaşımının arttırılması, denizaltı ve siber uzay dahil kritik altyapıların daha iyi korunması ve Rus istihbarat ajanlarına daha fazla kısıtlama getirilmesi" konularında mutabık kaldığını kaydetti.

Stoltenberg, "Son haftalarda Rusya tarafından sabotaj, siber saldırı ve diğer düşmanca eylemlerin arttığını gördük. Rusya'nın provokasyonlarına verdiğimiz karşılıkta sakin ve ölçülü olacağız. Aynı zamanda Rusya'nın eylemlerini kınayacak ve bedelini ödeteceğiz." açıklamasında bulundu.

Silahlı kuvvetlerin farklı kollarında 500 bin personelin hazır vaziyette olduğunu ifade eden Stoltenberg, "Açık ara farkla dünyanın en güçlü askeri gücüyüz. Dünyadaki askeri gücün yüzde 50'sini temsil ediyoruz ve elbette tüm müttefikleri savunabilecek kabiliyetlere sahibiz." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.