SON DAKİKA
Hava Durumu

#Jens Stoltenberg

QHA - Kırım Haber Ajansı - Jens Stoltenberg haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Jens Stoltenberg haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna konusundaki hatasını kabul etti Haber

Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna konusundaki hatasını kabul etti

Eski NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kremlin lideri Putin'in giderek daha saldırgan hale geldiğini gören NATO ülkelerinin; ılımlı yaklaşımın daha iyi olacağını düşünmesi ve Ukrayna'ya askerî destek sağlamamasının Rusya'nın tam ölçekli işgal girişimini kolaylaştırdığını kabul etti. "GÖRMEZDEN GELMİYORDUK" Almanya merkezli Spiegel dergisine verdiği röportajda, bunun tüm müttefikler için gelecekte bir ders olması gerektiğini belirterek, "Askeri gücümüze yatırım yapıyoruz, savaş başlatmak için değil, onu önlemek için. Aksi takdirde sadece Rusya değil, kimse bizi ciddiye almayacak." dedi. Eski NATO Genel Sekreteri bazı müttefiklerin Ukrayna'ya silah sağladığını ancak bunun yeterli olmadığını kaydederek, "Bunu kendimize itiraf etmeliyiz. O zaman daha ılımlı bir yaklaşımın daha iyi olduğunu düşündük. Ukrayna ordusunu güçlendirmek ve Rusya'nın işgalini önlemek için askeri ve mali yardımın aciliyetine dair anlayış çok eksikti. Bu bir hataydı." değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Stoltenberg, NATO ülkelerinin Kremlin lideri Putin'in giderek daha saldırgan hale geldiğini gördüklerini ve bu nedenle Kırım'ın işgalinden sonra savunmayı güçlendirdiklerini belirterek, "Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra ilk kez NATO'nun doğu kanadında savaş birlikleri konuşlandırdık. Yani görmezden gelmiyorduk." şeklinde konuştu.

Stoltenberg, Ukrayna'nın Kursk operasyonuna ilişkin ilk kez konuştu Haber

Stoltenberg, Ukrayna'nın Kursk operasyonuna ilişkin ilk kez konuştu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik operasyonuna ilişkin ilk kez konuştu. Almanya merkezli Welt am Sonntag gazetesine konuşan Stoltenberg, Kursk bölgesine yönelik operasyonun meşru olduğunu ifade ederek "Ukrayna'nın kendini savunma hakkı var ve uluslararası hukuka göre, bu hak sınırda sona ermiyor." dedi. Ayrıca Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'nın planları hakkında önceden bilgilendirilmediğini ve bunlarda bir rol oynamadığını söyledi. Kursk operasyonunun da tüm askerî operasyonlar gibi riskler taşıdığını ancak Ukrayna'nın kendi kararı olduğunu dile getiren Stoltenberg  "Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), operasyonun amacının sınır ötesinden gelecek Rus saldırılarını önlemek için bir tampon bölge oluşturmak olduğunu açıkça belirtti." ifadelerini kullandı. KURSK’TAKİ OPERASYON DEVAM EDİYOR Ukrayna tarafından Rusya’nın Kursk bölgesine 6 Ağustos 2024 tarihinde başlatılan beklenmedik sınır ötesi operasyon sonrası, bölgedeki çatışmalar devam ediyor. Kıyiv’de 27 ağustos'ta düzenlenen “Ukrayna 2024: Bağımsızlık” adlı forumunda konuşan Başkomutan Oleksandr Sırskıy, Kursk bölgesinde güvenlik bölgesi oluşturulurken Ukrayna ordusunun halihazırda bölgedeki 100 yerleşim yerini kontrol altına aldığını ve 594 Rus askerini esir aldığını açıklamıştı.

NATO-Ukrayna Konseyi toplandı: Ukrayna'ya destek sürecek! Haber

NATO-Ukrayna Konseyi toplandı: Ukrayna'ya destek sürecek!

NATO-Ukrayna Konseyi, Ukraynalı sivillere ve Ukrayna'nın altyapısına yönelik son ağır Rus hava saldırılarının ardından, Ukrayna'nın talebi üzerine 28 Ağustos 2024 Çarşamba günü toplandı. Müttefikler, Rusya'nın ayrım gözetmeyen saldırılarını şiddetle kınadı ve Ukrayna'nın savunmasını daha da güçlendirme taahhütlerini yeniden teyit etti. "UKRAYNA'YA İHTİYAÇ DUYDUĞU TEÇHİZAT VE MÜHİMMATI SAĞLAMAYA DEVAM ETMELİYİZ" NATO'nun resmî internet sayfasında yer alan bilgilere göre, toplantıya başkanlık eden NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg. “Ukrayna her gün Rus füzelerini engelleyerek sayısız hayat kurtarmaya devam ediyor. Ancak Ukrayna'nın savunmasını sürdürebilmesi için daha fazla tedarik ve destek gerekmektedir." şeklinde konuştu. "Rusya'nın son saldırısının ardından müttefikler bugün Ukrayna'ya askeri yardımlarını arttırdıklarını bir kez daha teyit ettiler." diyen Jens Stoltenberg, "Ukrayna'ya Rusya'nın işgaline karşı kendisini savunabilmesi için ihtiyaç duyduğu teçhizat ve mühimmatı sağlamaya devam etmeliyiz. Bu, Ukrayna'nın savaşta kalabilmesi için hayati önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı. Rusya'nın topyekûn saldırı ve işgal girişimini başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana müttefikler Ukrayna'nın savunmasına eşi benzeri görülmemiş katkılarda bulundular. Temmuz ayındaki NATO Zirvesi'nde çok sayıda müttefik, Ukrayna'ya daha fazla Patriot bataryası da dahil olmak üzere ilave stratejik hava savunma sistemleri göndereceklerini açıkladı ve müttefikler önümüzdeki yıl içinde birlikte en az 40 milyar avro güvenlik yardımı sağlama konusunda anlaştı. Müttefikler ayrıca Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımı ve eğitimin koordine edilmesi ve bu görevleri eylül ayında faaliyete geçecek olan yeni bir NATO komutanlığının üstlenmesi konusunda da mutabık kaldılar.  Ukrayna'nın talebi üzerine, büyükelçiler düzeyinde gerçekleşen toplantıya, Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov da video bağlantısı aracılığıyla katıldı. Umerov toplantıda, müttefik ülkelere mevcut güvenlik durumu ve öncelikli kabiliyet ihtiyaçları hakkında bilgi verdi. NATO-Ukrayna Konseyi Temmuz 2023'teki NATO Zirvesi'nde oluşturuldu ve NATO ile Ukrayna arasında ortak istişareler, karar alma ve faaliyetler için bir forum görevi görüyor. Konsey toplantılarına NATO üyesi ülkelerin büyükelçileri ve Ukraynalı yetkililer katılmakta.

NATO'dan Putin'e tepki: Bu bir barış önerisi değildir Haber

NATO'dan Putin'e tepki: Bu bir barış önerisi değildir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsviçre'nin ev sahipliğinde 15-16 Haziran'da düzenlencek olan Ukrayna Barış Zirvesi öncesinde, Ukrayna'nın Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporijjya bölgelerinden çekilmesi ve NATO'ya katılmayacağına dair söz vermesi durumunda barış görüşmelerinin yapılabileceği yönünde açıklamalarda bulundu. Putin'in Ukrayna toprak bütünlüğünü yok sayarak ileri sürdüğü ön koşullara yönelik, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den tepki geldi. Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen Savunma Bakanları Toplantısı'nın ardından basına açıklamalarda bulunan Stoltenberg, "Ukrayna'nın kendi topraklarından kuvvetlerini çekmesi değil, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarından kuvvetlerini çekmesi gerekiyor." ifadesini kullandı. "BU BİR BARIŞ ÖNERİSİ DEĞİLDİR" Putin'in "Ukrayna'nın birliklerini Lugansk, Donetsk, Herson ve Zaporijjya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde Kıyiv ile müzakerelere başlayabilecekleri" yönündeki açıklamalara yanıt veren Jens Stoltenberg, bunun "iyi niyetle yapılmış bir teklif olmadığını" söyledi. Stoltenberg, ateşkes şartlarına ilişkin, "Ukrayna'nın kendi topraklarından kuvvetlerini çekmesi değil, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarından kuvvetlerini çekmesi gerekiyor. Bu öneri aslında Rusya'nın daha fazla Ukrayna toprağını, Ukrayna'ya ait olmadığını iddia ettiği dört bölgeyi işgal etme hakkına sahip olması gerektiği anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu. Stoltenberg, "Bu bir barış önerisi değildir. Bu daha fazla saldırganlık ve daha fazla işgal önerisidir. Bu da bir bakıma Rusya'nın amacının Ukrayna'yı kontrol etmek olduğunu göstermektedir ve bu savaşın başından beri Rusya'nın amacı bu olmuştur. Bu da uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. NATO müttefiklerinin Ukrayna'yı desteklemeye devam etmesinin nedeni de budur." şeklinde konuştu. "DÜNYANIN EN GÜÇLÜ ASKERİ GÜCÜYÜZ" NATO müttefiklerine yönelik hibrit saldırı faaliyetlerinin de görüşüldüğünü aktaran Stoltenberg, bakanların bu doğrultuda "istihbarat paylaşımının arttırılması, denizaltı ve siber uzay dahil kritik altyapıların daha iyi korunması ve Rus istihbarat ajanlarına daha fazla kısıtlama getirilmesi" konularında mutabık kaldığını kaydetti. Stoltenberg, "Son haftalarda Rusya tarafından sabotaj, siber saldırı ve diğer düşmanca eylemlerin arttığını gördük. Rusya'nın provokasyonlarına verdiğimiz karşılıkta sakin ve ölçülü olacağız. Aynı zamanda Rusya'nın eylemlerini kınayacak ve bedelini ödeteceğiz." açıklamasında bulundu. Silahlı kuvvetlerin farklı kollarında 500 bin personelin hazır vaziyette olduğunu ifade eden Stoltenberg, "Açık ara farkla dünyanın en güçlü askeri gücüyüz. Dünyadaki askeri gücün yüzde 50'sini temsil ediyoruz ve elbette tüm müttefikleri savunabilecek kabiliyetlere sahibiz." ifadelerini kullandı.

NATO Ukrayna'ya yıl içinde en az 40 milyar avro destek verecek Haber

NATO Ukrayna'ya yıl içinde en az 40 milyar avro destek verecek

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (NATO) 13 Haziran 2024 tarihli Savunma Bakanları Toplantısı'nın birinci oturumunda Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya destek konusunda yeni bir karar alındı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika'nın başkenti Brüksel'de tertip edilen toplantının ilk oturumunun ardından basın açıklaması gerçekleştirdi. 2024 YILI İÇİNDE UKRAYNA'YA EN AZ 40 MİLYAR AVRO TEDARİK EDİLECEK Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin tamamının Ukrayna'ya askerî destek sağladığına dikkat çekerek, yeni bir plan üzerinde durduklarını kaydetti. Stoltenberg basına verdiği demeçte, müttefik ülkelerin Ukrayna'ya, yıl içinde asgarî 40 milyar avro destek sağlamayı önerdiğini söyledi. Söz konusu desteği Ukrayna'nın ihtiyacı olduğu müddetçe sağlayacaklarını da ifadelerine ekleyen Stoltenberg, ana meselenin Ukrayna'nın desteklenmesi olduğunu vurguladı. Stoltenberg, "14 Haziran'da bakanların, Ukrayna'ya yönelik NATO güvenlik yardımı ve eğitim planı üzerinde anlaşmaya varmalarını bekliyorum." ifadelerini kullandı.  NATO-UKRAYNA ORTAK ANALİZ, EĞİTİM VE ÖĞRETİM MERKEZİ KURULACAK Ayrıca Stoltenberg, NATO-Ukrayna inovasyon iş birliği programının da onaylandığını ve bu kapsamda NATO ülkelerinin Polonya'da NATO-Ukrayna Ortak Analiz, Eğitim ve Öğretim Merkezi (JATEC) kurulmasına hazırlandığını kaydetti.

F-16 savaş uçağı Ukrayna'ya ne zaman tahsis edilecek? Haber

F-16 savaş uçağı Ukrayna'ya ne zaman tahsis edilecek?

Rusya'nın topyekûn işgal girişimi başlatmasının ardından Ukrayna'ya destek veren Batılı ülkeler, Rus saldırısı altındaki ülkenin F-16 savaş uçağı talebine olumlu yanıt verdi. Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı tedarik etmeyi amaçlayan ülkeler ilk olarak Ukraynalı pilotlara eğitim veriyor.  UKRAYNA'YA F-16 NE ZAMAN TEDARİK EDİLECEK? Ülkeler, pilotların eğitimini tamamladıktan sonra F-16 tedarikinin gerçekleşebileceğine yönelik taahhütte bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD merkezli Radyo Liberty'e verdiği demeçte, tedarikin ne zaman sağlanacağı konusunda net bir tarihin olmadığını belirtti. Ukraynalı pilotların iyi bir eğitim almasının önemine vurgu yapan Stoltenberg, "Bu yüzden, tam olarak ne zaman hazır olacağımızı veya müttefiklerimizin F-16'ları gönderip teslim etmeye ne zaman hazır olacağını askeri uzmanları dinlememiz gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar erken olursa o kadar iyi" ifadelerini kullandı.  Ayrıca Stoltenberg, Ukrayna'nın 2 yıldır sivilleri hedef alan Rusya'ya karşı F-16 savaş uçağı kullanmasının meşru olduğunu ifade etti. ABD'DE EĞİTİM ALAN UKRAYNLI PİLOTLAR EĞİTİMİNİ BU YAZ TAMAMLAYACAK ABD Arizona Ulusal Muhafız Sözcüsü Erin Hannigan, 21 Şubat 2024 tarihli açıklamasında, iki grup halindeki Ukraynalı pilotların eğitiminin devam ettiğini ancak bu sürecin mayıs ve ağustos ayında biteceğini bildirmişti. Ekim 2023'te eğitime başlayan 4 Ukraynalı pilot mayıs ayında, Ocak 2024'te İngilizce eğitime başlayan 4 Ukraynalı pilotun ise süreci ağustosta tamamlayacağını dile getirmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.