SON DAKİKA
Hava Durumu

Nariman Celal, AKPM’de Rusya’nın siyasî tutsaklara uyguladığı işkenceleri anlattı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde, işgal altındaki Ukrayna topraklarında Rus işgal güçleri tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının gördüğü işkenceler hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 22:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nariman Celal, AKPM’de Rusya’nın siyasî tutsaklara uyguladığı işkenceleri anlattı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) çalışmaları çerçevesinde düzenlenen “Ukraynalı savaş esirleri ve yasa dışı olarak alıkonulan sivillerin Rus esaretinden kurtarılması” konulu etkinlikte konuşma yaptı. KTMM Başkan Yardımcısı Celal, işgalci Rus güçlerinin, alıkoyduğu sivillere yönelik olarak uyguladığı fiziksel ve psikolojik işkenceleri anlattı.

Yakın zamada Rus esaretinden kurtulan Nariman Celal, savaş esirleri gibi Rus işgal güçleri tarafından siyasî güdümlü davalar çerçevesinde alıkonulan neredeyse herkesin aşağılayıcı muameleye, psikolojik, fiziksel şiddete ve işkenceye maruz bırakıldığına dikkat çekti. Kendi davasını örnek olarak anlatan KTMM Başkan Yardımcısı, şu ifadeleri kullandı:

“2021'de 3 Eylül'ü 4 Eylül'e bağlayan gece benim davam çerçevesinde 5 kişi alıkonuldu. Bunlardan dördü ağır fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz bırakıldı. Örneğin dostum Asan Ahtemov, şu an Rusya'nın Vladimir kentindeki cezaevinde tutuluyor. Asan Ahtemov darp edildi, kulaklarını elektriğe bağlayıp işkence yaptılar. Arabaya oturtup ıssız bir yere götürdüler ve onu öldürmekle tehdit ettiler. Verdikleri kağıtları imzalamak istemediğinde ise çocuklarını öldürmekle tehdit ettiler. Ona doğrudan şunu söylediler: 

‘Sen hapistesin ama çocukların okula gidiyor. Bir düşün, bir gün yolda karşıdan karşıya geçerken onlara aniden araba çarpabilir.’  Bundan sonra artık Asan gördüğü fiziksel ve psikolojik şiddete dayanamadı ve yalan ifadeyi imzalamayı kabul etti. Onun kuzeni Aziz Ahtemov da o sırada darp edilmişti ve ona “Asan’ı öldürdük seni de öldürürüz” dediklerinde işgalcilerin verdiği kağıtları imzalamak zorunda kaldı. Aziz’in anlattığına göre, sorgu sırasında Asan’ın çığlıklarını ve silah seslerini duydu, ondan sonra da Asan’ı öldürdüklerini söylediler. Aziz korktuğu için işgalcilerin istediğini yaptı.

Eldar Adamanov ve Şevket Useinov da işkence gördü ve daha sonra iddia makamının tanığı olarak mahkemeye çıktılar. Ancak mahkemede işkence gördüklerini bu yüzden yalan ifade vermek zorunda kaldıklarını itiraf ettiler. Hakimler ise bu ifadeyi görmezden geldi. Sadece sorgulamada verdikleri ifadelere göre hareket ettiler.”

SİYASΠTUTSAKLAR İÇİN AYRI GÖZALTI MERKEZİ AÇILDI

İşgal edilen Ukrayna topraklarında Rus işgal güçleri tarafından yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşlarının neredeyse tümünün işkenceye maruz bırakıldığını vurgulayan Celal, “Akmescit’te hatta siyasî güdümlü davalar çerçevesinde alıkonulan Ukrayna vatandaşları için ayrı bir gözaltı merkezi açıldı. 2 numaralı gözaltı merkezi. Neredeyse 6 ayımı orada geçirdim. Orası insanlara, insanlık dışı muamelenin uygulandığı yer. Bu yerde insanlar hem fiziksel hem psikolojik işkence görüyor. Her sabah ve her akşam eğilerek hücreden koridora koşuyorduk ve isimlerimizi söylüyorduk. O sırada bizi dövebilirlerdi. Ayrıca sürekli bizi Rusya milli marşını ezberleyip söylemeye zorluyorlardı. Böylece ilgili gözaltı merkezinde bulunan insanlara psikolojik işkence uygulanıyordu. Çünkü 2 numaralı gözaltı merkezinde tutulan herkes Ukrayna yanlısı tutumu savunduğu için hapsedilmişti.” dedi.

Celal, Akmescit’teki 2 numaralı gözaltı merkezinde 3. katın erişime kapalı olduğunu ve işgal altına alınan Herson ve Zaporijjya’da alıkonulan insanların orada ayrı tutulduğunu, bu insanların sürekli darp edildiğini ve işkencelere maruz bırakıldığını kaydetti.

Rus esaretinde bulunan Ukrayna vatandaşlarının en kısa zamanda serbest bırakılmasını dilediğini belirten KTMM Başkan Yardımcısı, “Ama bu bize ve size bağlıdır. Rusya’yı uluslararası hukuka uymaya zorlamalıyız. En azından esirlerimizi düzgün şartlarda alıkoyması, tıbbî bakım sağlaması, düzgün yemek vermesi ve kurallara göre esirlere muamele etmesi için zorlayabiliriz.” şeklinde konuştu.

İŞGALCİLER TIBBÎ YARDIM SAĞLAMAYARAK SİYASΠTUTSAKLARI YAVAŞ YAVAŞ ÖLDÜRÜYOR

İhtiyaç duydukları tıbbî bakım sağlanmadığı için sivil esirlerin esarette hayatını kaybettiğini vurgulayan Celal, “Şu an en az 3 siyasî tutsağın Rus hapsinde öldüğünü  biliyoruz. Bunlardan ikisi işgal altındaki Kırım’dan; Cemil Gafarov ve Kostyantın Şıring. Şu an sağlığı riskli durumda olan insanlar var. Bunlardan biri Tofik Abdülgaziyev. O çok ağır derecede hasta. Hatta Rus yasalarına göre bu hastalıklarla cezaevinde tutulmaması gerekiyor. Ancak Rus mahkemesi onun cezaevinde kalması yönünde karar veriyor ve o şu anda hapiste yavaş yavaş ölüyor. Eşiyle görüştüm, o artık kocasını hayatta görebileceğinden bile emin değil. Tüm bunlar Rus işgali altında yaşayan vatandaşların gerçekliğidir. Sizi, elinizdeki olanakları kullanarak Ukrayna’ya bu insanları esaretten kurtarmaya ve yardım etmeye çağırıyorum.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.