SON DAKİKA
Hava Durumu

Letonya, Belarus sınırında sıkı kontrolü 2024'e kadar uzattı

Letonya, Wagner tehlikesine karşı Belarus sınırını sıkı bir şekilde kontrol etme kararı aldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2023 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2023 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Letonya, Belarus sınırında sıkı kontrolü 2024'e kadar uzattı

Belarus'ta faaliyet yürütmeye başlayan Rus paralı asker şirketi Wagner tehlikesi Baltık ülkelerine sıçradı. Polonya başta olmak üzere Litvanya, Letonya, Estonya gibi ülkeler tehlike oluşturan Wagner birliklerine karşı savunma hattı oluştumaya çalışıyor. 

Herhangi olağanüstü bir durumda kapılarını tamamen kapatacağını dile getiren Letonya hükumeti, sınırlarını sıkı bir şekilde kontrol edecek. Buna göre sıkı sınır kontrol politikasının, 11 Ağustos 2023'te başlayıp Şubat 2024'te sona ereceği öğrenildi.

BALTIK ÜLKELERİ, RUS TEHLİKESİNE KARŞI TETİKTE

Letonya hükumetinden yapılan açıklamada, "Devlet sınırının dokunulmazlığının sağlanması ve ulusal güvenliğe yönelik tehditlerin önlenmesi amacıyla gereken emir verilmiştir. Letonya-Belarus sınırında yasa dışı geçişlerin sayısı artmış olup böyle bir akışın önlenmesi gereği dikkate alınmıştır" ifadesi kullanıldı. Bu kapsamda, Letonya'nın 173 kilometrelik bir sınır duvarı inşa ettiği ve bu duvarın 2024 yılında tamamlanacağı ifade edildi. Aynı tehlikeyle yüz yüze gelen Polonya, Belarus sınırına  5.5 metre yüksekliğinde, 186 kilometrelik duvar inşa ederken Litvanya sınırını dikenli tellerle kaplı 5 metre yüksekliğinde bir beton duvarla çevreledi.

Ayrıca Belarus'tan yasa dışı yollarla Ocak 2021'den bu yana 14 bin kişinin Letonya'ya giriş yaptığı belirtildi. Letonya'nın yalnızca 110'dan fazlası çocuk olmak üzere 282 kişinin sınırdan geçmesine izin verdiği öğrenildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.