SON DAKİKA
Hava Durumu

#Li̇tvanya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Li̇tvanya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Li̇tvanya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Litvanya’dan savaşa hazırlık: Sivillerin tahliye planları yapılıyor Haber

Litvanya’dan savaşa hazırlık: Sivillerin tahliye planları yapılıyor

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekûn işgal girişiminin ardından bölge ülkeleri güvenlik tedbirleri almaya devam ediyor.  Litvanya'nın, Rusya'nın müttefiki Belarus ve ağır silahlarla donatılmış Rus toprağı Kaliningrand ile sınırı bulunuyor. Litvanya, Rusya'nın yayılmacı politikaları neticesinde yaşanabilecek yeni çatışma alanları bakımından ilk olarak tehdit altında kalacak ülkelerden biri konumunda. Litvanya devlet televizyonu LRT'nin 25 Temmuz 2024 tarihli haberinde, Litvanya'da çeşitli bakanlıklar ve kurumlar tarafından askerî bir çatışma durumunda sivillerin toplu tahliyesine yönelik planlar hazırlandığı belirtildi. Litvanya İçişleri Bakanlığı, 24  Temmuz 2024 tarihinde çeşitli bakanlıklar ve kurumlar arasında yapılan toplantıda, planın hazırlanmasında sorumluluk paylaşımı konusunda mutabakata varıldığını duyurdu. Litvanya İçişleri Bakanlığı, temmuz ayının başında ülkenin belediyelerine tahliye konsepti hakkında bilgi vermiş ve altı hafta içinde uygulanması için kapasitelerini ve ihtiyaçlarını değerlendirmelerini istemişti. Ayrıca bakanlık, belediyelerin nüfusun dörtte birini başka yere taşımaya hazır olunmasını hedeflediğini; engellilere, hamile kadınlara ve küçük çocuklu ailelere öncelik verilmesi gerektiğini açıklamıştı. Litvanya İçişleri Bakanı Agne Bilotaite planların uluslararası transferleri de kapsayacağını ve konunun komşu ülkelerle görüşüldüğünü söylemişti.

Litvanya'ya kaçan Rus asker: Kanlı savaşa katılmak istemedim Haber

Litvanya'ya kaçan Rus asker: Kanlı savaşa katılmak istemedim

İşgalci Rus ordusu safında Ukrayna'ya karşı savaşmak istemeyen askerlerin firar furyasına bir yenisi daha eklendi. Rus ordusunda teğmen olarak görev yapan Ivan Korolev, bunu daha fazla sürdürmek istemediğini belirterek 10 Ağustos 2023'te Litvanya'ya kaçtı ve ülkede sığınma talebinde bulundu. Litvanya'nın Vilnius kentinde gözaltına alınan Korolev, Birleşik Krallık merkezli haber servisi BBC'ye konuştu. Litvanya'ya kaçan Rus asker: Kanlı savaşa katılmak istemedimhttps://t.co/MVXOzKFdo5 pic.twitter.com/HqyQa0YX21 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 12, 2023 "KANLI SAVAŞA KATILMAK İSTEMEDİM" İşgalci Rus ordusunda Doğu Askeri Bölgesi Ortak Stratejik Komutanlığına ait 59313-39 askeri birliğinde görev yaptığını dile getiren Korolev, “3 Ağustos'ta, devletimin başlattığı kanlı savaşa katılmak istemediğim için Rusya Federasyonu'ndan ayrılmaya karar verdim. Siyasi sığınma talebinde bulunduğum Litvanya Cumhuriyeti'ndeyim” dedi. Korolev, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı işgal girişimi kapsamında Ukrayna topraklarında hiç savaşmadığını, Rusya topraklarında bulunan bir birlikte görev yaptığını anlattı. Korolev’e göre görev yaptığı birlik, Ukrayna’nın farklı bölgelerinde savaşan Rus birliklerine mühimmat tedarik etmekle sorumluydu.  BBC'nin aktardığına göre Litvanya'daki göç merkezinde bulunan Korolev, sığınma talebinin incelenmesini bekliyor.

Letonya, Belarus sınırında sıkı kontrolü 2024'e kadar uzattı Haber

Letonya, Belarus sınırında sıkı kontrolü 2024'e kadar uzattı

Belarus'ta faaliyet yürütmeye başlayan Rus paralı asker şirketi Wagner tehlikesi Baltık ülkelerine sıçradı. Polonya başta olmak üzere Litvanya, Letonya, Estonya gibi ülkeler tehlike oluşturan Wagner birliklerine karşı savunma hattı oluştumaya çalışıyor.  Herhangi olağanüstü bir durumda kapılarını tamamen kapatacağını dile getiren Letonya hükumeti, sınırlarını sıkı bir şekilde kontrol edecek. Buna göre sıkı sınır kontrol politikasının, 11 Ağustos 2023'te başlayıp Şubat 2024'te sona ereceği öğrenildi. BALTIK ÜLKELERİ, RUS TEHLİKESİNE KARŞI TETİKTE Letonya hükumetinden yapılan açıklamada, "Devlet sınırının dokunulmazlığının sağlanması ve ulusal güvenliğe yönelik tehditlerin önlenmesi amacıyla gereken emir verilmiştir. Letonya-Belarus sınırında yasa dışı geçişlerin sayısı artmış olup böyle bir akışın önlenmesi gereği dikkate alınmıştır" ifadesi kullanıldı. Bu kapsamda, Letonya'nın 173 kilometrelik bir sınır duvarı inşa ettiği ve bu duvarın 2024 yılında tamamlanacağı ifade edildi. Aynı tehlikeyle yüz yüze gelen Polonya, Belarus sınırına  5.5 metre yüksekliğinde, 186 kilometrelik duvar inşa ederken Litvanya sınırını dikenli tellerle kaplı 5 metre yüksekliğinde bir beton duvarla çevreledi. Ayrıca Belarus'tan yasa dışı yollarla Ocak 2021'den bu yana 14 bin kişinin Letonya'ya giriş yaptığı belirtildi. Letonya'nın yalnızca 110'dan fazlası çocuk olmak üzere 282 kişinin sınırdan geçmesine izin verdiği öğrenildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.