SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Belarus

QHA - Kırım Haber Ajansı - Belarus haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Belarus haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Letonya, Rusya ve Belarus sınırlarındaki kontrol noktalarını kısmen kapatma kararı aldı! Haber

Letonya, Rusya ve Belarus sınırlarındaki kontrol noktalarını kısmen kapatma kararı aldı!

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve yasa dışı göçmen hareketleri devam ederken Letonya hükûmeti yeni bir karar daha aldı. Sınır güvenliğini korumayı amaçlayan Letonya hükûmeti, 18 Mart 2025 tarihinde Letonya-Belarus sınır kapısı "Paternieki" ile Letonya-Rusya sınır kapıları "Terehova" ve "Grebneva'yı" kapatma kararı aldı.  2023 YILINDA KAPATILAN SINIRLAR KAPALI KALACAK Letonya medyası LSM'nin gündeme getirdiği habere göre bu üç sınır kapısından yalnızca otomobillerin geçişi sağlanacak. Karar, 19 Mart 2025 itibarıyla uygulamaya girecek. Yapılan açıklamada, 2023 yılında kapatılan Letonya-Belarus sınırındaki "Silene", Letonya-Rusya sınırındaki "Vientuli" ve "Pededze" sınır kapılarının kapalı kalmaya devam edeceği belirtildi. Letonya İçişleri Bakanı Rihards Kozlovskis ise daha önce yaptığı açıklamada, sınır kapılarının kapatılmasının önerildiğini duyurmuştu. Sınır muhafızları ise yasa dışı sınır geçişlerini önlemek için Paternieki sınır kapısının, 16 Mart 2025 tarihinde geçici süreliğine kapatıldığını bildirmişti. Bakan Kozlovskis, son dönemde göçmenlerin sınırdan yasa dışı olarak ülkeye geçişinin arttığını ifade etmişti.  Letonya-Belarus sınırında, 1 Ağustos 2021 ile 16 Mart 2025 tarihleri ​​arasında üçüncü ülke vatandaşlarının Letonya'ya yasa dışı giriş yapma girişimlerinden 28 bin 836 tanesinin engellendiği aktarıldı.

Ukrayna: Rusya, gelecek yıl bir NATO ülkesine saldırabilir Haber

Ukrayna: Rusya, gelecek yıl bir NATO ülkesine saldırabilir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), Ukrayna’ya gereken güvenlik garantileri verilmediği takdirde Rusya'nın gelecek yıl bir NATO ülkesine saldırabileceğini söyledi. The Kyiv Independent’ın 14 Şubat 2025 tarihli haberine göre Zelenskıy, Münih Güvenlik Konferansı öncesinde gazetecilere konuştu. Cumhurbaşkanı, Rusya'nın güvenlik garantileriyle caydırılmaması hâlinde gelecek yıl NATO ülkelerini hedef alabilecek büyük bir askerî gerilime hazırlandığını açıkladı.  Ukrayna lideri Zelenskıy, Rusya’nın gelecekte saldırabileceği ülke olarak özellikle Belarus’u işaret etti ve Kıyiv’ın "Rusların Belarus'a ne yapacağını açıkça anladığını" söyledi. “RUSYA 15 TÜMEN KONUŞLANDIRMAYI PLANLIYOR” Zelenskıy ayrıca, Rusya'nın başta Belarus olmak üzere toplam 100 bin ile 150 bin askerden oluşan 15 tümeni bunun için konuşlandırmayı planladığını söyledi. Rus güçlerinin Polonya ya da Baltık ülkelerine doğru kayabileceğini vurgulayan Zelenskıy, Kremlin'in artık NATO'yu hedef almaya başlayabileceğinin altını çizdi. “İstihbarat ve diğer kaynaklardan topladığım tüm bilgilere dayanarak, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in) önümüzdeki yıl NATO ülkelerine karşı savaşa hazırlandığını düşünüyorum” diyen Zelenskıy,  "Tanrı korusun, bu çılgın adamı durduracağız" dedi.

Baltık ülkeleri Rusya ve Belarus'un enerji sisteminden tamamen koptu Haber

Baltık ülkeleri Rusya ve Belarus'un enerji sisteminden tamamen koptu

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nden (SSCB) ayrılıp bağımsızlıklarını ilan ettikten 35 yıl sonra Estonya, Letonya ve Litvanya, 8 Şubat 2025 tarihinde Rusya ve Belarus'a uzanan elektrik hatlarını kapattı. Bu adımla beraber ülkeler, Avrupa Birliği'ndeki (AB) müttefikleriyle enerji ithalatı noktasında daha da yakınlaşacak. KESİNTİ PLANLANAN SAATTEN ÖNCE GERÇEKLEŞTİ Petrol ve doğal gaz ihracatçısı Rusya ile elektrik bağlarının koparılması, bölgede hem sembolik hem de jeopolitik bir öneme sahip. Estonya, Litvanya ve Letonya'yı Rusya ve Belarus'a bağlayan 16 hat vardı ve bunlar Baltık ülkelerinin enerji tedarikinde AB'ye yönelmesiyle beraber yıllar içinde bir bir devre dışı bırakılmıştı. Öte yandan bu bağlamdaki çalışmalar, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı olarak başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırıları sonrasında hız kazandı. Litvanya elektrik şebekesi operatörü Litgrid şirketi yerel saatle 07.43'te Kaliningrad ve Belarus hatlarının kesildiğini duyurdu. Litgrid Başkanı Rokas Masiulis, ilk olarak bir hattın, 10-15 dakika sonra ikinci hattın, 15 dakika sonra da üçüncü hattın kesildiğini söyledi. Yaklaşık yarım saat sonra ise Belarus ile bağlantı da kesildi. Masiulis, "Her şey planlandığı gibi, beklentiler doğrultusunda ilerledi. Ruslarla sürecin nasıl ilerleyeceğini içeren bir protokol imzaladık. Ruslar kesintiden birkaç dakika önce bizimle iletişime geçti ve hazır olduklarını söylediler" dedi. Masiulis, kesintinin planlanandan biraz daha erken gerçekleştiğini ancak Litvanya'nın buna hazırlıklı olduğunu söyledi. ELEKTRİK SİSTEMİ SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR Letonya da saat 08.00 itibarıyla Rus elektrik sistemine olan bağlantısını kesti. Estonya ise daha sonra  Rusya'nın kontrolündeki frekans bölgesinden elektrik sistemini ayırdı Estonya ile Rusya arasındaki yüksek gerilim hatlarında kesinti, Narva sınırında gerçekleşti. Estonya elektrik şebekesi operatörü Elering şirketi tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, sürecin üç Baltık ülkesinin Rusya ve Belarus'la ortak enerji sisteminden çıkma (BRELL) ve kıta Avrupası elektrik şebekesiyle senkronize olma planının bir parçası olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca Rus enerji sisteminden bağlantının kesilmesinin tüketicileri etkilemediği, sistemin istikrarlı bir şekilde çalışmaya devam ettiği kaydedildi. Üç Baltık ülkesi bu gelişme sonrasında, Finlandiya, İsveç ve Polonya ile olan enerji hatlarıyla ihtiyacının tamamını AB'den karşılayacak.

Ukrayna'dan Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan o isme tepki: Tek kişilik siyasi gösteri! Haber

Ukrayna'dan Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan o isme tepki: Tek kişilik siyasi gösteri!

Belarus'ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından dün resmî olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 86,82'sini Aleksandr Lukaşenko'nun aldığı kaydedildi. 1994 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Rus yanlısı Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko'ya Ukrayna tarafından tepki geldi. SEÇİMLER GAYRİMEŞRU ŞEKİLDE YAPILDI Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 26 Ocak 2025 tarihli cumhurbaşkanlığı seçimini gayrimeşru olarak tanımladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada; seçimlerin adil olmadığı ve tek kişilik bir siyasî gösteri yapıldığı aktarıldı. Açıklamada, "Belarus'ta seçmenleri herhangi bir alternatif seçenekten mahrum bırakan ve seçimleri tek kişilik bir siyasi gösteriye dönüştüren siyasi baskılar göz önüne alındığında, bu tür seçimleri adil, şeffaf ve demokratik olarak nitelendirmek zordur." ifadeleri kullanıldı.  Ayrıca seçim sonuçlarının seçim kampanyasından önce belirlendiğinin altı çizilen açıklamada, "Bu bir saçmalık." değerlendirmesinde bulunuldu. Belarus halkının beş yıl rehin tutulmasından daha iyi bir gelecek hak ettiği vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: Geleceği tek bir kişinin değil halkın belirleyeceği demokratik ve egemen bir Belarus'un, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında suç ortağı değil, bölgemizde uzun vadeli istikrarın bir unsuru olacağına inanıyoruz.

Belarus protestoları ile ünlenmişti, Rus saldırısında öldü! Haber

Belarus protestoları ile ünlenmişti, Rus saldırısında öldü!

1994 yılından bu yana Belarus'ta iktidarda olan diktatör Aleksandr Lukaşenko'nun 2020 yılında da devlet başkanlığı görevine gelmesine şiddetle karşı çıkan ve dünya basınında yankı uyandıran Belaruslu aktivist Mariya Zaytsava'nın hayatını kaybettiği öğrenildi. MİNSK PROTESTOLARINDA AĞIR YARALANMIŞTI Daha önce Minsk protestolarında polislerin müdahalesiyle ağır yaralanan ve sağır kalan eylemci, Özgür Avrupa Radyosu (RFE/RL) muhabiri tarafından çekilen ikonik fotoğraf ile ünlenmişti. Güvenlik güçleri o dönem 30 bin kişiye fiizksel güç uygulamıştı. UKRAYNA YABANCI LEJYONUNA KATILDI Fotoğrafı ile Minsk protestolarının sembolü olan Zaytsava, ülkesinden ayrıldıktan sonra Mayıs 2023'te Rus saldırıları nedeniyle Çekya'ya giden Ukraynalı sığınmacılara destek sağlamak için gönüllü oldu. Zaytsava, 24 Şubat 2022'de başlayan geniş çaplı Rus saldırılarına karşı Ukrayna Yabancı Lejyonuna katıldı.  Belarus'ta özgürlük mücadelesi veren ancak ülkesinden ayrılmak zorunda kalan Zaytsava, Rus saldırılarına karşı güçlü bir şekilde direniş gösterirken; 17 Ocak 2025 tarihinde Bahmut kenti yakınlarında yaşamını yitirdi. Belaruslu muhalefet lideri Svetlana Tihanovskaya, Zaytsava hakkında, "2020 Belarus protestoları sırasında ağır yaralandı, özgürlük için hayatını verdi. Devrimimizin bir simgesiydi" yorumunda bulundu.  HAYATI ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİYLE GEÇTİ Zaytsava 9 Ağustos 2020'deki protestoya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Barışçıl bir şekilde durup bağırıyorduk. Üzerimize su attıklarını hatırlıyorum, sonra bir patlama oldu ve ben yerde yatıyordum. Ondan sonra hiçbir şey hatırlamıyorum." demişti.

Putin Rusyası, Belarus'u fiilen ilhak etme sürecinin son aşamasında! Haber

Putin Rusyası, Belarus'u fiilen ilhak etme sürecinin son aşamasında!

Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW), Rusya'nın Belarus'u fiili olarak ilhak etme girişimlerinin ABD, NATO ve Ukrayna için stratejik riskler oluşturduğuna dikkat çekti. Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü, 15 Ocak 2025 tarihinde yayımladığı raporda; "Kremlin, Belarus'u fiilen ilhak etmek için on yıllardır devam eden stratejik çabanın son aşamasındadır. Bu çaba, Rusya'nın ABD ve NATO'ya karşı intikamcı jeopolitik hedeflerini gerçekleştirmek için askeri ve ekonomik yeteneklerini kalıcı olarak genişletecek" denildi. Uzmanlar, Belarus'un sadece bir Rusya müttefiki olmadığını, Kremlin'in bu ülkeyi Rusya'nın küresel nüfuzunu genişletme kabiliyetini artıran "stratejik bir destek kaynağına" dönüştürdüğünü belirtti. Rusya'nın Belarus üzerindeki emelleri hakkında yayımlanan raporda şunlar kaydedildi: "Kremlin, Belarus'taki son ama derinlemesine yerleşmiş kazanımlarını, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı uzun süren savaşının maliyetlerini dengelemek, Ukrayna'daki savaş sonrası Rusya'nın toparlanmasını hızlandırmak ve Rusya'nın kendi başına yapabileceğinden daha hızlı bir şekilde gelecekteki savaşlara hazırlanmasına yardımcı olmak için kullanacak. Politikacılar, Belarus'un sadece işgal edilmiş bir ülke değil aynı zamanda Rusya Federasyonu'nun fiili bir uzantısı olduğu bir gelecek için plan yapmaya başlamalıdır.” ISW’ye göre, Belarus'un ilhakını tamamlamak için Kremlin, Rusya Federasyonu yönetiminde bir devlet varlığı olarak resmileştirmeye çalışacak. Bu, Moskova'ya Belarus'un devlet yönetiminin çoğu ya da tamamı üzerinde kontrol sağlamasına imkan verecek. Ayrıca, özellikle Rus askerlerinin Belarus'ta kalıcı olarak konuşlanmasını sağlayacak. Kremlin'in ülkenin 9 milyonu aşan nüfusu ve NATO'nun doğu kanadındaki stratejik konumunu kendi çıkarları için kullanmayı planladığı kaydedilen raporda şu ifadelere yer verildi: Rusya'nın Belarus'u fiilen ilhak etme çabaları, tamamlanmamış olsa da ileri aşamadadır. Halihazırda ABD, NATO ve Ukrayna için güvenlik tehdidi oluşturacak aşamalara ulaşmıştır; ayrıca Belarus'un egemen bir devlet olarak varlığına yönelik tehdit oluşturuyor. Rusya'nın Batı'yı tehdit etmek için Belarus'ta kazanımlara ihtiyacı yok. 2020'den bu yana Rusya'nın Belarus'ta elde ettiği askeri, siyasi ve ekonomik entegrasyon başarıları, Batı için tehditler yaratmaktadır ve politikacılar bunun farkında olmalıdır. RUSYA UKRAYNA’YA SALDIRMAK İÇİN BELARUS’U KULLANDI Rusya, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısının başından beri Belarus'un topraklarını aktif olarak kullanıyor. Saldırının ilk aylarında Rus askerleri, Ukrayna'ya Belarus topraklarından da girdi. Rusya Federasyonu, Belarus topraklarından Ukrayna'ya birçok defa füze saldırıları düzenledi. Putin, Belarus topraklarını askerlerinin eğitim ve tedavisi, silah ve teknik ekipman sevkiyatı için kullanıyor. Bununla birlikte Rusya, Belarus birlikleriyle taktik nükleer silahların kullanımı da dahil olmak üzere ortak askeri tatbikat yürütüyor. Bu tatbikatlar, Ukrayna ve Polonya ile sınır komşusu olan Belarus topraklarında gerçekleştiriliyor.

Zelenskıy: Lukaşenko, "Füzeleri Putin fırlattı" deyip benden özür diledi Haber

Zelenskıy: Lukaşenko, "Füzeleri Putin fırlattı" deyip benden özür diledi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD'li yayıncı Lex Fridman ile yapılan kapsamlı röportajda Ukrayna'da devam eden savaş hakkında dikkat çeken demeçler verdi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından 5 Ocak 2025 tarihinde yayımlanan röportajda Ukrayna lideri Zelenskıy, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekun savaşın ilk günleri hakkındaki soruya yanıt verdi. BELARUS DİKTATÖRÜ, UKRAYNA CUMHURBAŞKANINDAN ÖZÜR DİLEDİ Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarının başladığı anları anlattı. Sabah 4'te füze saldırılarıyla sarsıldıklarını belirten Zelenskıy, "Çocuklarım uyuyordu ama eşim uyanıktı. Saldırılar vardı: Füze saldırıları. Onları duyduk" ifadelerini kullandı. Zelenskıy, işgal girişiminin ilk günlerinden sonra Belarus diktatörü Aleksandr Lukaşenko ile telefonda konuştuğunu bildirdi. “BEN YAPMADIM; FÜZELERİ PUTİN FIRLATTI” Gerçekleşen konuşmanın ayrıntılarına değinen Zelenskıy, Lukaşenko’nun kendisinden özür dilediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: 'Ben yapmadım. Füzeler benim topraklarımdan fırlatıldı ve onları fırlatan Putin'di’ dedi. Bunlar onun sözleri... Şahitlerim var. ‘Özür dilerim’ dedi. ‘Ama inan bana, bunu yapan ben değilim. Yetkili ben değilim. Ona bunu yapmamasını söyledim. Bu benim emrim olmadan yapıldı’ dedi. Ona inandığımı söyledim. Ona, ‘Sen de bir katilsin, sadece söylüyorum’ dedim. O ise bana ‘Ruslarla savaşılamayacağını anlamalısınız’ dedi. Ona dedim ki, ‘Bu bir savaş. Füzeler, sizin topraklarınızdan Belarus'tan geldi. Buna nasıl izin verdiniz?’ Öte yandan Kremlin hükûmeti yanlısı basın kuruluşu RBC News’in 6 Ocak 2025 tarihli haberine göre; Lukaşenko’nun Basın Sözcüsü, Zelenskıy ve Lukaşenko arasında geçen telefon görüşmesini doğrulamakla birlikte; Lukaşenko'nun özür dilemediğini öne sürdü. BELARUS VE RUSYA’NIN YAKIN İLİŞKİLERİ Belarus, 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rusya Federasyonu ile yakın bağlarını sürdürdü. 1994'ten bu yana Belarus'un lideri olan Lukaşenko, uzun zamandır Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın müttefiki olarak biliniyor. Öyle ki Belarus, 2022 yılının başlarında 30 bin kadar Rus askerinin yanı sıra silah ve zırhlı araçlara ev sahipliği yaptı. Rus kuvvetleri, Belarus'un Ukrayna sınırına yığınak yaptı ve sonunda başkent Kıyiv bölgesine kuzeyden saldırmaya başladı.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.