SON DAKİKA
Hava Durumu

#Estonya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Estonya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Estonya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna, Estonya ve Litvanya ile güvenlik anlaşması imzaladı Haber

Ukrayna, Estonya ve Litvanya ile güvenlik anlaşması imzaladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 27 Haziran 2024 tarihinde Brüksel’de Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile ikili güvenlik anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre Litvanya, Ukrayna'ya yıllık olarak gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 0,25 oranında güvenlik ve savunma desteği sağlamaya çalışacak. Litvanya, bu kapsamda Ukrayna'ya kara, hava, deniz, uzay ve siber elektromanyetik alanlarda güvenlik ve modern askerî teçhizat alanında destek sağlayacak. Litvanya, Ukrayna'nın askerî ve sanayi kompleksinin geliştirilmesi için gerekli finansman kaynaklarını belirlemek amacıyla Ukrayna ile birlikte çalışacak, insanî yardım sağlayacak ve Ukrayna’nın yeniden inşasına katılacak. ESTONYA’DAN BU YIL UKRAYNA’YA 100 MİLYON AVRO  Estonya da bu yıl Ukrayna'ya 100 milyon avronun üzerinde savunma yardımı sağlayacak ve belgenin on yıllık geçerlilik süresi boyunca kapsamlı desteğini sürdürecek. Estonya hükûmeti, 2024-2027 döneminde yıllık GSYİH'nin en az yüzde 0,25'ini askerî desteğe ayıracak. Anlaşma aynı zamanda silah ve askerî teçhizat tedariki, eğitim, BT (Bileşim Teknolojileri) koalisyonunun faaliyetleri ve Ukrayna’ya destek sağlamak amacıyla kurulan diğer koalisyonlar çerçevesinde iş birliğinin yanı sıra savunma sanayi kompleksi alanındaki iş birliğinin de derinleştirilmesi konularını öngörüyor. UKRAYNA İÇİN GÜVENLİK GARANTİLERİ Temmuz 2023’te düzenlenen NATO Zirvesi'nde G7 ülkeleri Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin bir deklarasyon imzaladı. Daha sonra ilgili deklarasyona birkaç düzine AB ve NATO üyesi ülke de katıldı. Deklarasyon, imzacı ülke ile Ukrayna arasında ikili bir anlaşmanın imzalanmasını öngörüyor. 20 ÜLKE İLE ANLAŞMA İMZALANDI Ukrayna, deklarasyonun hükümlerini uygulamak için Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, Danimarka, Kanada, İtalya, Hollanda, Finlandiya, Letonya, İspanya, Belçika, Portekiz, İsveç, İzlanda, Norveç, Japonya, ABD, AB, Estonya ve Litvanya olmak üzere toplamda 20 ikili güvenlik anlaşması imzaladı.

Rusya ile Estonya arasında sınır krizi Haber

Rusya ile Estonya arasında sınır krizi

Rus sınır muhafızları, 22 Mayıs’ı 23 Mayıs’a bağlayan gece Narva Nehri üzerinde Estonya sularına yerleştirilen ve nakliye rotasını işaretlemek için kullanılan 20’ye yakın şamandırayı kaldırdı. Estonya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan şamandıraların kaldırılması ve derhal iade edilmesi konusunda açıklama talep etti. Estonya Dışişleri Bakanlığı, 24 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Rusya'nın iki ülke arasında sınırı belirleyen ışıklı şamandıraları tek taraflı olarak kaldırdığını duyurdu. Rusya’nın provokatif eylemlere devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Rusya'nın gecenin karanlığında gerçekleştirdiği bu eylem, Rusya'nın komşularıyla olan sınırları ve en son Litvanya ve Finlandiya ile olan ilişkileri de dahil olmak üzere daha geniş provokatif davranış biçimiyle örtüşüyor. Bu eylemleri provokatif bir sınır olayı olarak değerlendiriyoruz. Bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu sınır temsilcilerimiz ve diplomatik kanallar aracılığıyla Rusya Federasyonu'na ileteceğiz, şamandıraların kaldırılması ve derhal iade edilmesi konusunda açıklama talep edeceğiz. Estonya, Rusya'nın Avrupa çapındaki kötü niyetli faaliyetlerine karşı koymaya devam ederken müttefik ve ortaklarıyla yakın temas halindedir." denildi. AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TEPKİ Konuyu değerlendiren Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Estonya ve diğer üye ülkelerle iş birliği ve dayanışma içinde başından beri durumu yakından izlediğini belirterek, "Bu sınır olayı, Rusya'nın Baltık Denizi bölgesindeki deniz ve kara sınırları da dahil olmak üzere daha geniş kapsamlı provokatif davranışının bir parçası. Bu tür eylemler kabul edilemez. AB, Rusya'dan şamandıraların kaldırılması ve derhal iade edilmesi konusunda bir açıklama bekliyor." ifadelerine yer verdi. RUSYA’DAN BALTIK DENİZİ’NDE SINIRLARI DEĞİŞTİRME GİRİŞİMİ Daha önce Rusya, Baltık Denizi'ndeki karasularını Litvanya ve Finlandiya sınırı yakınlarında genişletmeyi planladığı belirtilmişti. Rusya Savunma Bakanlığının, Rusya'nın Finlandiya Körfezi'nin doğusunda ve Kaliningrad bölgesindeki Baltiysk ve Zelenogradsk kentleri yakınlarındaki deniz sınırının değiştirilmesine ilişkin bir yasa tasarısı hazırladığını aktarılarak, bu eylemlerin Moskova'nın Baltık Denizi'nde Litvanya ve Finlandiya ile olan deniz sınırlarını tek taraflı olarak değiştirmeye hazırlandığına işaret ettiği dikkat çekildi.

Estonya’dan kritik karar: Dondurulan Rus varlıkları Ukrayna için kullanılacak Haber

Estonya’dan kritik karar: Dondurulan Rus varlıkları Ukrayna için kullanılacak

Estonya Parlamentosu (Riigikogu), 15 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla Rus saldırganlığın Ukrayna'ya verdiği zararı telafi etmek için Rus vatandaşlarına ait dondurulan varlıklarının kullanılmasına izin veren bir yasayı kabul etti. Yasa için 65 milletvekili “evet", 3 milletvekili “hayır” oyu kullandı. ESTONYA ÖNCÜ BİR ROL OYNUYOR Anayasa Komitesi başkanı Hendrik Johannes Terras, dondurulan Rus varlıkların kullanımına ilişkin yasal bir düzenleme oluşturmak, birçok müttefik ülke ve uluslararası kuruluşun üzerinde çalıştığı karmaşık bir görev olduğunu ve Estonya’nın bu konuda öncü bir rol oynadığını kaydetti. Terras, “Rusya saldırgan bir ülkedir, savaştan kaynaklanan zararların tazmini Ukrayna ve müttefiklerinin omuzlarına yüklenemez. Zarar vermekten Rusya sorumludur ve bu sorumluluğu da taşımalıdır.” şeklinde konuştu. Hükûmet tarafından hazırlanan yasa, uluslararası hukukun en ciddi ihlallerinin yol açtığı zararlardan dolayı saldırgan devletin mali sorumluluğu üstlenmesini sağlamak için bir iç mekanizma yaratıyor. Yasa, Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği zararın tazmin edilmesi için, yaptırımlar altında dondurulan gerçek ve tüzel kişilerin varlıklarının avans ödemesi olarak kullanılmasına izin veriyor. Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ise, konuya ilişkin olarak, "Avrupa'nın izleyebileceği bir emsal oluşturma yolunda büyük bir adım attık." dedi. AB BÜYÜKELÇİLERİ KARAR ALDI Avrupa Birliği (AB) büyükelçileri, 8 Mayıs 2024 tarihinde Rusya merkez bankasının AB'de dondurulan varlıklarından elde edilen kârların Ukrayna'nın savunması için kullanılmasına karar vermişti.

Estonya: Rusya 10 yıl içinde Batı ülkelerine saldırabilir Haber

Estonya: Rusya 10 yıl içinde Batı ülkelerine saldırabilir

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı başlatılan işgal girişiminin ikinci yılı dolmak üzereyken Rusya, gözünü Batı'ya çevirdi. Batı'nın yaptırımlarına karşı tehdit unsuru haline gelen Vladimir Putin idaresindeki Rusya'nın bir sonraki hamlesi Batılı ülkeler olabilir. "RUSYA SON 10 YIL İÇİNDE BATI ÜLKELERİNE SALDIRABİLİR" Estonya Dış İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kaupo Rosin, Rusya'nın 10 yıl içerisinde Batılı ülkelerle savaşmaya hazırlandığını ifade etti. Rosin bu kapsamda, Avrupa ülkelerinin olası Rus saldırısına savunmaya hazırlıklı olmaları için çağrıda bulundu. Estonya'nın ulusal güvenlik tehlikesine dikkat çeken Rosin gazetecilere verdiği demeçte, "Rusya uzun vadeli bir çatışma yolunu seçti. Ve Kremlin muhtemelen önümüzdeki on yıl içinde NATO ile olası bir çatışmayı bekliyor" dedi. Rosin, Rus askerlerinin halihazırda Ukrayna'da konuşlandığını bu yüzden Avrupa ülkelerine uzun vadede saldırabileceğini söyledi. Rosin konuşmasında, "Hazırlıklı olmazsak, askeri bir Rus saldırısı olasılığı, herhangi bir hazırlık yapılmamasına göre çok daha yüksek olacaktır" ifadesine yer verdi. Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı işgal etmesinin ardından Baltık ülkeleri askeri harcamalarını yüzde 2'ye çıkarmış, NATO ise üye sayısını artırmıştı. Bu kapsamda son NATO üyesi ülke, Rusya'ya sınır kapılarını kapatan Finlandiya oldu.

Baltık ülkeleri, Rusya ve Belarus sınırında kademeli bir savunma hattı oluşturacak Haber

Baltık ülkeleri, Rusya ve Belarus sınırında kademeli bir savunma hattı oluşturacak

Baltık ülkeleri, işgalci Rusya'nın saldırı tehditlerine karşı koyma anlamında bugün önemli bir adım attı. Estonya, Letonya ve Litvanya savunma bakanları, 19 Ocak 2024 tarihinde Letonya'nın başkenti Riga'da Baltık devletlerinin gelecek yıllarda sınırlarında çeşitli savunma tesislerinden oluşan bir savunma bölgesi kurmasını öngören bir anlaşmaya imza attı. SAVUNMA TESİSLERİ, BALTIK BÖLGESİNDE ASKERİ ÇATIŞMAYI ÖNLEYECEK Anlaşmaya ilişkin açıklama yapan Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, "Baltık savunma bölgesi, gereken güvenlik durumundan kaynaklanan, dikkatlice düşünülmüş bir projedir. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, teçhizat, mühimmat ve insan gücünün yanı sıra, sınırda koruma sağlamak için fiziksel savunma tesislerine de ihtiyacımız olduğunu gösterdi" açıklamasını yaptı. Estonya Savunma Bakanı, kurulacak olan savunma tesislerinin, Baltık bölgesinde askeri bir çatışmayı önlemek için önem arz ettiğini vurguladı. UKRAYNA'YA SAVUNMA DESTEĞİ GÖRÜŞÜLDÜ Savunma bakanları ayrıca, silah sisteminin hem barış hem de savaş zamanında ortak kullanımına yönelik bir çerçeve oluşturmayı amaçlayan HIMARS çok namlulu atış sistemlerine yönelik bir iyi niyet anlaşması da imzaladı. Ayrıca savunma bakanları Ukrayna'ya verilen destekle ilgili konuları da görüştü. NATO: SİVİLLER, 20 YIL İÇİNDE RUSYA İLE SAVAŞA HAZIRLANMALI Üst düzey NATO yetkilisi Amiral Rob Bauer, sivillerin önümüzdeki 20 yıl içinde Rusya ile topyekûn bir savaşa hazırlanmaları gerektiği uyarısında bulundu. Bauer, silahlı kuvvetler savaşın patlak vermesi için hazırlanırken, sivil vatandaşların da yaşamlarında toptan değişiklik gerektirecek bir çatışmaya hazır olmaları gerektiğini söyledi. NATO Amirali, silahlı kuvvetlerin savaş ihtimaline karşı hazırlıklı olduğunu vurguladı.

Litvanya: Rusya'nın Baltık ülkelerine yönelik provokasyonları hiçbir işe yaramıyor Haber

Litvanya: Rusya'nın Baltık ülkelerine yönelik provokasyonları hiçbir işe yaramıyor

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı topyekun saldırı başlatan Vladimir Putin idaresindeki Rusya, Baltık ülkelerine yönelik tehditvari demeçler veriyor. Bu hususta bir demeç veren Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Rusya'nın bütün gücünü ve motivasyonunu Ukrayna'ya verdiğini ve bu sebeple Baltık ülkelerindeki provokasyonlarının yetersiz kaldığını belirtti. "RUSYA HİÇBİR PROVOKASYONU TAM ANLAMIYLA GERÇEKLEŞTİREMİYOR" Litvanya radyosu Ziniu Radijas'a demeç veren Anusauskas konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "Rusya'nın bölgemizdeki hazırlıklarına gelince, herkes Rusya'nın tüm potansiyel kara kuvvetlerini Ukrayna'ya göndererek cepheye taşıdığının farkında" ifadelerini kullandı. Füze, taktik nükleer silah ve insansız hava araçlarını bu konuda örnek gösteren Anusauskas, "Bu uzaktan kumanda edilen araçlar sayesinde kara kuvvetleri potansiyelini tam olarak kullanamıyor. Bu araçlarla hiçbir provokasyonu tam anlamıyla gerçekleştiremiyor" dedi. LİTVANYA'DAN UKRAYNA'YA ASKERÎ YARDIM PAKETİ Litvanya, Rus saldırganlığı ile karşı karşıya olan Ukrayna'ya destek vermeye devam ediyor. Litvanya Savunma Bakanlığı, son askeri yardım paketini 20 Aralık 2023 tarihinde açıkladı: "Ukrayna'ya sarsılmaz desteğimizi sürdürüyoruz; temel saha servis ekipmanlarının ve onbinlerce kuru gıda paketinin bir sevkiyatı daha bugün Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ulaştı. Kış aylarında bu tür yardımların öneminin bilincinde olarak Ukrayna'ya yardım etme kararlılığımızı sürdürüyoruz." "UKRAYNA'NIN ZORLU MÜCADELESİNİ KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN MÜMKÜN OLAN HER ŞEYİ YAPIYORUZ" Öte yandan Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, "Ukrayna'nın acımasız bir saldırgana karşı verdiği zorlu mücadeleyi kolaylaştırmak için mümkün olan her şeyi yapmaya devam ediyoruz. Destek paketlerimizin her biri zafere doğru atılmış ek bir adımdır" dedi. Litvanya, askerî teçhizat ve mühimmat desteğinin yanı sıra Ukraynalı askerlere aktif olarak eğitim veriyor, yaralı Ukraynalı askerlerin tedavi ve rehabilitasyonunu sağlıyor ve Ukrayna'yı desteklemek için uluslararası fonlara kaynak ayırıyor.

Estonya, Ukrayna'ya 1.2 milyar avro sağlayacak Haber

Estonya, Ukrayna'ya 1.2 milyar avro sağlayacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Baltık ülkelerine düzenlediği resmî ziyaret kapsamında bugün Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis ile Tallinn'de bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi. ESTONYA 17 PAKET SAVUNMA DESTEĞİ SAĞLADI Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy basın açıklamasında Estonya’nın halihazırda 17 paket savunma desteği sağladığını belirtti. Estonya’nın bu tutumunun örnek teşkil ettiğini söyleyen Zelenskıy, “Topçu ve koalisyon mermilerimizin tedarikinde tüm Avrupa'nın işbirliği yapmasını teklif ederek liderliğinizi gösterdiniz. Ayrıca Ukrayna'ya yönelik mali destek konusunda kapsamlı ve uzun vadeli bir yaklaşım benimsemiş olmanızı ve ülkemiz için 4 yıllık bir yardım hacmi belirlemiş olmanızı da takdir ediyoruz" açıklamasını yaptı. ESTONYA'DA RUS VARLIKLARINA İLİŞKİN BİR YASA HAZIRLANIYOR Zelenskıy, şu anda Estonya'da Rus varlıklarına ilişkin bir yasanın hazırlanmakta olduğunu ifade etti. "Ukrayna bu yasanın etkinliği için minnettar olacaktır. Estonya'nın Ukrayna'nın direncini korumaya yönelik tüm unsurlarda bizi desteklemesi çok önemlidir. Her şeyde düşmanı yenebiliriz ve yeneceğiz" dedi. ESTONYA 2027 YILINA KADAR 1,2 MİLYAR AVRO SAĞLAYACAK Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis basın açıklamasında  "Özgürlük mücadelesinde bir aradayız, çünkü Rusya Ukrayna'ya saldırarak genel olarak tüm demokratik ülkelere saldırmış oluyor. Dolayısıyla bu savaş alışılacak bir şey değil. Kendi kendine çözülmeyecek. Çözüm, saldırganın gitmesi olmalıdır. Bu da tüm demokratik dünyanın çabasını gerektirir" şeklinde konuştu. Ayrıca Rusya’nın siyasi olarak da izole edilmesi gerektiğine dikkat çeken Karis, Ukrayna’ya sağlanan maddi yardımlara ilişkin “AB içerisinde Ukrayna'ya halihazırda 85 milyar avro destek sağladık. Bu destek devam ettirilmelidir. Estonya'nın bu savaşın başlangıcından 2027'ye kadar olan uzun vadeli katkısı 1.2 milyar avro olacaktır" ifadelerini kullandı. ZELENSKIY LİTVANYA'DA: UKRAYNA'YA SAĞLANAN TAVİZSİZ DESTEK İÇİN MİNNETTARIZ Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 10 Ocak’ta Litvanya'ya çalışma ziyareti gerçekleştirmişti. Zelenskıy, dün yaptığı açıklamada Estonya, Letonya ve Litvanya’nın Ukrayna’nın güvenilir dostları ve kararlı ortakları olduğunu belirterek, Baltık ülkelerine gerçekleştireceği çalışma ziyaretine Litvanya’nın başkenti Vilnius’tan başladığını duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.