SON DAKİKA
Hava Durumu

KKTC'nin "iki devletli çözüm" kararlılığı karşısında Rum basını işi yokuşa sürüyor

Lefkoşa merkezli Rumların Haravgi gazetesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kişisel temsilcisi olarak atadığı Maria Angela Holguin Cuellar'ı “zor bir görevin beklediği” yorumunu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 08.01.2024 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 08.01.2024 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KKTC'nin "iki devletli çözüm" kararlılığı karşısında Rum basını işi yokuşa sürüyor

Lefkoşa merkezli Yunanca yayımlanan Haravgi gazetesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in kişisel temsilcisi olarak atadığı Maria Angela Holguin Cuellar’ı zor bir görevin beklediği değerlendirmesinde bulundu. Rum basını, böylelikle 2024 yılında bu konu üzerinde bir gelişme olabileceğine olumlu bakmayarak daha baştan uzlaşı taraftarı olmadıklarını göstermiş oldu. 

Gazete, 7 Ocak’taki haberinde; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin “iki devletli çözüm” kararlılığını taraflar arasında görüş ayrılıklarının bir sebebi olarak değerlendirdi. İki devletli çözüme sıcak bakmayan Rum tarafı, federal çözüme yaklaşacak adımlar atılması gerektiğini iddia etti. 

KKTC'NİN TAVRI NET: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Rum tarafının federal çözüm diretmesine karşı "iki devletli" çözümü kabul etmeleri gerektiğini her defasında vurguluyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,  daha önce Avrupa Birliği (AB)'nin federal çözüm önerisine de tepki göstererek, iki devletli çözümü yeniden gündeme getirmişti. 

"HER 6 AYDA BİR, KIBRIS İÇİN FEDERAL BİR ÇÖZÜM ADINA MASAYA OTURMAMIZI İSTİYORLAR"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ABD merkezli basın servisi Politico'ya 10 Aralık 2023'te konuya ilişkin açıklamada bulundu. Kıbrıs Adası'nın güneyi ile kuzeyinin birleşemeyeceğini hatırlatan Tatar, "AB yıllardır aynı şeyi yapıyor, hiçbir şey değişmiyor. Federal anlaşma planları 50 yıl boyunca tartışıldı ama hiçbir şey başarılamadı. Birleşmiş Milletler de Avrupalılar da bunun farkında. Ama her 6 ayda bir, Kıbrıs için federal bir çözüm adına masaya oturmamızı istiyorlar" ifadelerini kullanmıştı. 

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES, ŞAHSİ KIBRIS TEMSİLCİSİNİ ATADI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres 5 Ocak 2024'te 2010 ile 2018 yılları arasında Kolombiya Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Maria Angela Holguin Cuellar'ın Kıbrıs Kişisel Temsilcisi olarak atandığını duyurmuştu.

Genel Sekreter, Cuellar’den, ileriye yönelik ortak zemin araması ve Kıbrıs meselesi hakkında kendisine tavsiyelerde bulunması için kendisi adına iyi niyet görevi üstlenmesini istemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.