SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM toplantısına katıldı

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM'deki toplantıda Rusya'nın Kıyiv'de çocuk hastanesine gerçekleştirdiği saldırıyı anlattı. Bariyev ayrıca yerli halkların barış inşası için 4 aşamalı planını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM toplantısına katıldı

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Eskender Bariyev, 9 Temmuz 2024 tarihinde BM grup toplantısına katıldı.

Yerli halkların hakları ve barış müzakereleri, anlaşmalar ve mutabaktların konuşulduğu toplantıda Bariyev, Rusya'nın Kıyiv'de bulunan çocuk hastanesine yönelik saldırısından bahsetti. Toplantıda konuşan Bariyev, yerli halkın gelişiminin, etkili finansman ve barış inşası olmadan mümkün olmadığını ifade etti.

YERLİ HALKLAR İÇİN DÖRT AŞAMALI PLAN

Bariyev barış çabasının kapalı kapılar ardından yerli halkın temsil edilmediği yüksek siyasi düzeyde tartışıldığını ifade etti. Yerli halkların topraklarına ilişkin kararları onlar olmadan veremeyeceğini ifade eden Bariyev, dört aşamalı plan sundu. Bariyev, kurula sunduğu dört aşamalı süreci ise şu şekilde aktardı:

1) Yerli halkların barış inşasındaki katılımına ilişkin küresel bir araştırma yapın.
2) BM'yi, dünya hükûmetlerini ve diğer çok taraflı örgütleri "Yerli Halklar Arasında Barış İnşasının Uluslararası On Yılı"nı kabul etmeye çağırdım.
3) Müzakere sürecine yerli halkların temsilcilerini dahil edin.
4) Uluslararası Yerli Halklar Mahkemesi girişimini desteklemek önemlidir.

Bariyev, ayrıca yerli halkların barış inşası konusunda, tarihi İlk Küresel Yerli Halklar Barış İnşası Zirvesi'nde müzakereciler ve arabulucular olarak Küresel Barış İnşacılar Ağı'nın oluşturulmasını desteklemeye çağırdı.

İŞGALCİ RUSYA'NIN 8 TEMMUZ TARİHLİ HAVA SALDIRISI

8 Temmuz 2024 tarihinde Rusya tarafından Ukrayna topraklarına yönelik olarak füze saldırısı gerçekleştirildi. Saldırı sonucunda Kıyiv, Krıvıy Rig, Pokrovsk ve Dnipro şehirlerindeki altyapıda ve konutlarda ciddi hasarlar meydana geldi. Ayrıca İşgalci Rusya’nın gerçekleştirdiği füze saldırısında Kıyiv'in en büyük çocuk hastanesi olan, 20 binin üzerinde çocuğun tedavi gördüğü Ohmatdıt  Çocuk Hastanesi’nde ağır hasarlar oluştu. Hastanede tedavi gören çocukların diğer sağlık tesislerine tahliyesi gerçekleştirildi. Hastane çevresindeki enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) 9 Temmuz 2024 tarihli açıklamasında, toplamda 38 kişinin hayatını kaybettiğini, 190 savunmasız Ukraynalı sivilin ise yaralandığını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.