SON DAKİKA
Hava Durumu

İhanet: Rusya, Ermenistan'la gizli anlaşma imzaladı!

Ermenistan ve Rusya'nın, Azerbaycan'ın olmadığı ve üçlü deklarasyonun bir parçası olmayan bir anlaşmaya imza attığı ortaya çıktı.

Haber Giriş Tarihi: 05.02.2023 13:21
Haber Güncellenme Tarihi: 05.02.2023 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İhanet: Rusya, Ermenistan'la gizli anlaşma imzaladı!

Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi'nin ardından Ermenistan, iki taraflı anlaşmalara uymama konusunda ısrarcı tavrını sürdürüyor. Ermenistan tarafının Rusya ile Azerbaycan’a kurduğu yeni tuzak ifşa edildi.

Ermenistan’ın önemli haber servislerinden Azatutyun, Karabağ'da bulunan sözde Rus Barış Gücü’nün görev ve yetkileri hakkında Ermenistan Başbakanı'na başvurdu. Yapılan başvuruda, sözde Rus Barış Gücü'nün Laçin koridorunu zorla açmaya yetkisinin olup olmadığı sorgulandı.

ERMENİSTAN İLE RUSYA'NIN İMZALADIĞI GİZLİ BELGE İLK DEFA ORTAYA ÇIKTI

Başvuru neticesinde Ermenistan hükumeti, haber servisine yaptığı açıklamada, "Dağlık Karabağ çatışma bölgesinde barışı koruma operasyonunun uygulanması için yetki" başlıklı belgeyi gönderdi.

Bu belgenin, 10 Kasım 2020 tarihinde Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan arasındaki üçlü deklarasyonun ardından 21 Kasım'da Ermenistan ve Rusya Savunma Bakanları tarafından imzalandığı ortaya çıktı.

Ermeni ve Rus yetkililerin bu anlaşmayı yaparken; Azerbaycan tarafına bilgi vermediği ve Azerbaycan'ın bu belgeyi imzalamadığı belirtildi.

SÖZDE RUS BARIŞ GÜCÜNÜN ERMENİLERE GÖRE SİLAH KULLANMA YETKİSİ VAR!

Rus ve Ermeni yetkililer tarafından yapılan anlaşmada, Karabağ'daki temas hattı boyunca ve Laçın koridoru boyunca konuşlandırılan sözde Rus Barış Gücü'nün her türlü ulaşımın güvenli hareketini, uluslararası insani yardımın engellenmeden ulaştırılmasını sağlaması, ateşkes rejimine uyumu izlemesi ve tepki vermesini garanti altına alıyor.

Ermeni yetkililerin paylaştığı belgede, "Rus Barış Gücünün görevlerini yapmalarına izin verilmeyen durumlarda, silahlı grup veya şahıslar tarafından kendilerine şiddet uygulandığında, sivil halkın yaşamı ve sağlığının tehdit edildiği durumlarda..”. ifadeleri ile Karabağ'daki Rus askerlerine silah kullanma yetkisi veriyor.

PAŞİNYAN, HUKUKSUZLUĞU SAVUNDU!

Başbakan Nikol Paşinyan, Ağustos 2022’de bu belgenin Azerbaycan tarafından imzalanmadığını açıklamıştı. Açıklama sırasında, "Bu yetkinin uygulanması için Ermenistan ve Rusya'nın imzaları yeterlidir. Aksi takdirde, bu yetkinin uluslararası düzeyde onaylanması veya barışı koruma görevlilerine daha geniş bir uluslararası görev yetkisi verecek önlemlerin alınması gerekir" dedi.

Paşinyan, Ocak 2023’te söz konusu belgenin 10 Kasım 2020 tarihli üçlü deklarasyonun devamı olduğunu ve Azerbaycan'ın imzası olmadan da geçerli olduğunu iddia etti. Paşinyan, "Azerbaycan'ın imzalamadığı doğru ancak bu belgenin hiçbir yerinde üç tarafın imzalaması halinde yürürlüğe gireceği yazmıyor" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.