SON DAKİKA
Hava Durumu

Ermenistan’dan Zengezur açıklaması!

Ermenistan, Zengezur koridorunun kontrol ve güvenliğinin üçüncü bir ülke veya özel şirketler tarafından sağlanmasını istemiyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ermenistan’dan Zengezur açıklaması!

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Xavier Bettel ile görüşmesinin ardından basın açıklamasında bulundu. Mirzoyan’a Azerbaycan'ı Sünik bölgesi üzerinden Nahçıvan'a bağlayacak Zengezur koridorunun güvenliğini sivil şirketlere devredilmesine dair soru yöneltildi.

Mirzoyan, "Bir geçidin oluşturulması ve bunun kontrolünün herhangi bir tarafa devredilmesi konusunda herhangi bir tartışma yoktur. Biz Ermenistan için üçüncü güçlerin mevcudiyeti veya üçüncü güçler tarafından kontrolün sağlanmasının ihtimal dışı olduğunu ve bunun Ermenistan için kabul edilemez olduğunu söyledik. Bu duruşumuz değişmedi. Konu, insanlar arasındaki güven duygusunun bir miktar daha artırılması için, görüşülecek seçeneklerden birisi olarak, sadece, iki ülke tarafından da yetkilendirilmiş bir özel şirketin, yolculara veya yüklere nezaret etmesinden ibarettir. İlerİde açılacağı farz edilen ulaştırma yolu üzerinde, buradaki örnekte tren yolu boyunca, ne üçüncü devlet ne de özel şirketin konuşlandırılması bizim için hiçbir zaman kabul edilebilir olmadı, hâlen de öyle." şeklinde cevap verdi.

Azerbaycan'la yürütülen barış anlaşması taslak metninde 16 madde bulunduğunu, 13 maddede tam, 3 maddede ise kısmi anlaşmaya varıldığını söyleyen Mirzoyan, üzerinde anlaşılan maddeleri içeren bir barış anlaşması imzalamayı teklif ettiklerini yineledi.

TARTIŞMALI ZENGEZUR KORİDORU

Zengezur Koridoru, Azerbaycan'ın 2020 yılında kazandığı İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından uluslararası kamuoyunda tartışılmaya başladı. Türkiye ve Azerbaycan'ı kara yoluyla birleştirecek olan koridor, potansiyel olarak önem arz ediyor. Ekonomik, politik ve jeostratejik olarak dikkatleri üzerine çeken Zengezur bölgesinde kurulacak olan koridor, başta Ermenistan ve Rusya Federasyonu tarafından tepkiyle karşılanıyor. 

Zengezur, Azerbaycan’ın Bolşevikler tarafından Ermenistan’a verilen stratejik bir toprağı olarak bilinmektedir. 1920’den itibaren Azerbaycan ile Nahçıvan’ı birbirinden ayıran Zengezur, oluşturulan yeni koridor ile kara bağlantısını yeniden kuracak. Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla birlikte uzun yıllardır izole durumda kalan Nahçıvan, ana kara ile bağlantısını tekrar sağlayacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.