SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin ile Belarus güvenlik alanında ortak bildiri yayımladı

İşgalci Rusya'nın en büyük müttefiki konumunda olan Çin ve Belarus, bölgedeki güvenlik, ticaret ve diğer konularda ortak iş birliğini güçlendirme bildirgesi yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2024 02:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin ile Belarus güvenlik alanında ortak bildiri yayımladı

Çin, Rusya ve Belarus ile ilişkilerini en yüksek seviyeye çıkarıyor. Çin Başbakanı önce Moskova'yı ardından da 23 Ağustos 2024 tarihinde Minsk'i ziyaret etti. 

Li Qiang ve Roman Golovchenko'nun görüşmesinin ardından yayınlanan ortak açıklamaya göre, Çin ile Belarus ticaret, güvenlik, enerji ve finans alanlarında iş birliğini artırmak için yeni bir anlaşmaya vardı. İki ülke başbakanları, ülkeleri arasında önemli bir ortak deklarasyon yayımlandı.

2030'A KADAR BELİRLENEN İŞ BİRLİĞİ ALANLARI

Açıklanan ortak deklarasyona göre, iki ülke 2030 yılına kadar iş birliği alanlarını belirledi. Çin ve Belarus, Hizmet Ticaret ve Yatırım Anlaşması'nın bir an önce yürürlüğe girmesi için adımlar atacak. Deklarasyonda, sanayi zinciri ve tedarik zinciri iş birliğinin güçlendirilmesi ve ticaretin serbestleştirilmesi vurgulandı. Ayrıca, makine, biyoteknoloji, bulut bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri ile tarım gibi birçok alanda iş birliği artırılacak.

GUANGDONG-HONG KONG-MAKAO BÜYÜK KÖRFEZ BÖLGESİ İLE DERİNLEŞEN İLİŞKİLER

Belarus, "Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi" ile iş birliğini derinleştirmeyi amaçlıyor. Bu bölge Çin'in Guangcou, Şencen ve Cuhai gibi dokuz büyük şehrini kapsıyor. İki ülke, karşılıklı ziyaretler ve ortak etkinlikler düzenleyerek iş birliğini teşvik edecek.

ÇİN’İN BÖLGEDEKİ GÜCÜNÜ ARTIRMA STRATEJİLERİ

Çin, Belarus ile yapılan bu anlaşmalarla bölgedeki etkisini artırmayı hedefliyor. Belarus, Çin’in "Kuşak ve Yol" inisiyatifine erken dönemde destek veren ülkelerden biri olarak biliniyor. Çin, bu iş birliğiyle Belarus'un stratejik öneminden faydalanarak bölgedeki nüfuzunu pekiştirmeyi amaçlıyor.

BELARUS'UN ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ

Belarus, Temmuz ayında Şanghay İşbirliği Örgütüne katıldı ve örgütün onuncu üyesi oldu. Çin’in Belarus ile olan güçlü ilişkileri, bu stratejik gruptaki rolünü güçlendirmede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.