SON DAKİKA
Hava Durumu

#Strateji

QHA - Kırım Haber Ajansı - Strateji haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Strateji haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ABD'den Çin bağımlılığına son verecek hamle! Haber

ABD'den Çin bağımlılığına son verecek hamle!

ABD Kongresi, bu hafta Çin ile rekabetin en yoğun olduğu sektörlere odaklanan bir dizi yasa teklifini gündeme taşıyor. Başta biyo-teknoloji, insansız hava araçları (İHA) ve elektrikli otomobiller olmak üzere, çeşitli alanlarda Çin'e yönelik kısıtlamalar öngören teklifler tartışılacak.  ÇİNLİ ŞİRKETLERE BAĞIMLILIĞI AZALTMA HEDEFİ Görüşülecek kanun teklifleri arasında, ABD'nin Çinli biyo-teknoloji şirketlerine bağımlılığını azaltmayı hedefleyen düzenlemeler dikkat çekiyor. Özellikle sağlık ve tarım gibi kritik sektörlerde, Çinli şirketlerin ABD pazarına erişiminin kısıtlanması amaçlanıyor. Ayrıca Çin vatandaşlarının ABD'de tarım arazisi satın almasını engellemeye yönelik önlemler de masada. ABD'nin ulusal güvenliği için risk olarak görülen Çinli DJI şirketinin ürettiği İHA'lara yönelik bir yasa tasarısı da dikkat çekiyor. DJI İHA'larının veri güvenliği endişeleri nedeniyle yasaklanması ve ABD'nin savunma alanında bu araçların kullanımının tamamen durdurulması hedefleniyor.  KONFÜÇYÜS ENSTİTÜLERİ DE GÜNDEMDE Çin kültürünü ve dilini tanıtmayı amaçlayan Konfüçyüs enstitülerinin ABD’deki faaliyetlerine son verilmesi de tartışılan konular arasında. Kongredeki bazı isimler, bu enstitüleri "yumuşak güç aracı" olarak nitelendiriyor ve ABD'de siyasi etkilerini sınırlandırmak istiyor. ÇİN'DEN TEPKİ Çin Büyükelçiliği ise bu yasa tasarılarına sert tepki gösterdi. Büyükelçilik Sözcüsü Liu Pengyu, yasa tasarılarını "yeni McCarthycilik" olarak nitelendirerek, "Bu düzenlemeler, Çin-ABD ilişkilerine ciddi zarar verecek ve ABD’nin çıkarlarına olumsuz yansıyacak" uyarısında bulundu.

Çin ile Belarus güvenlik alanında ortak bildiri yayımladı Haber

Çin ile Belarus güvenlik alanında ortak bildiri yayımladı

Çin, Rusya ve Belarus ile ilişkilerini en yüksek seviyeye çıkarıyor. Çin Başbakanı önce Moskova'yı ardından da 23 Ağustos 2024 tarihinde Minsk'i ziyaret etti.  Li Qiang ve Roman Golovchenko'nun görüşmesinin ardından yayınlanan ortak açıklamaya göre, Çin ile Belarus ticaret, güvenlik, enerji ve finans alanlarında iş birliğini artırmak için yeni bir anlaşmaya vardı. İki ülke başbakanları, ülkeleri arasında önemli bir ortak deklarasyon yayımlandı. 2030'A KADAR BELİRLENEN İŞ BİRLİĞİ ALANLARI Açıklanan ortak deklarasyona göre, iki ülke 2030 yılına kadar iş birliği alanlarını belirledi. Çin ve Belarus, Hizmet Ticaret ve Yatırım Anlaşması'nın bir an önce yürürlüğe girmesi için adımlar atacak. Deklarasyonda, sanayi zinciri ve tedarik zinciri iş birliğinin güçlendirilmesi ve ticaretin serbestleştirilmesi vurgulandı. Ayrıca, makine, biyoteknoloji, bulut bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri ile tarım gibi birçok alanda iş birliği artırılacak. GUANGDONG-HONG KONG-MAKAO BÜYÜK KÖRFEZ BÖLGESİ İLE DERİNLEŞEN İLİŞKİLER Belarus, "Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi" ile iş birliğini derinleştirmeyi amaçlıyor. Bu bölge Çin'in Guangcou, Şencen ve Cuhai gibi dokuz büyük şehrini kapsıyor. İki ülke, karşılıklı ziyaretler ve ortak etkinlikler düzenleyerek iş birliğini teşvik edecek. ÇİN’İN BÖLGEDEKİ GÜCÜNÜ ARTIRMA STRATEJİLERİ Çin, Belarus ile yapılan bu anlaşmalarla bölgedeki etkisini artırmayı hedefliyor. Belarus, Çin’in "Kuşak ve Yol" inisiyatifine erken dönemde destek veren ülkelerden biri olarak biliniyor. Çin, bu iş birliğiyle Belarus'un stratejik öneminden faydalanarak bölgedeki nüfuzunu pekiştirmeyi amaçlıyor. BELARUS'UN ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ Belarus, Temmuz ayında Şanghay İşbirliği Örgütüne katıldı ve örgütün onuncu üyesi oldu. Çin’in Belarus ile olan güçlü ilişkileri, bu stratejik gruptaki rolünü güçlendirmede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ukrayna'nın kurtuluşu için strateji: Önce Kırım! Haber

Ukrayna'nın kurtuluşu için strateji: Önce Kırım!

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) faaliyet gösteren önemli "think tank" kuruluşlarından Hudson Enstitüsü "Ukrayna için Önce Kırım Stratejisi" başlıklı bir rapor yayımladı. Enstitünün kıdemli araştırmacısı Luke Coffey tarafından kaleme alınan raporda Kırım'ın işgalden kurtarılması için 4 aşama önerildi. HUDSON ENSTİTÜSÜ UKRAYNA İÇİN ÖNCE KIRIM STRATEJİSİNİ ÖNERİYOR 2024 yılında Rusya'nın savaş alanındaki ana hedefinin, Ukrayna'nın Luhansk ve Donetsk bölgelerinde henüz kontrolü altına alamadığı kısımlarını ele geçirmek olacağı belirtilen raporda Ukrayna'nın öncelikli olarak bu bölgedeki cephe hatlarını istikrara kavuşturması gerektiği vurgulandı. "Rusya Kırım'ın kontrolünü kaybedene kadar Ukrayna asla güvende olmayacaktır." denilen raporda ayrıca ABD'deki politika yapıcıların Ukrayna için zafere giden en yolun Kırım'dan geçtiğini kabul etmesi ve Ukraynalıları bu doğrultuda silahlandırması, eğitmesi ve donatması gerektiği vurgulandı. Strateji için 4 aşama ortaya koyan Luke Coffey, savaşa ilişkin olarak ise, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşı Kırım'ın ilhakıyla başlamıştır ve ancak Ukrayna Kırım'ın kontrolünü yeniden ele geçirdiğinde sona erecektir." değerlendirmesinde bulundu. Yazar, Yarımada'nın işgalden kurtarılması için ABD'li politika yapıcılara şu 4 aşamayı önerdi: 1. 2024'te cephe hatlarını istikrara kavuşturmak ve 2025'te karşı saldırı operasyonlarına hazırlanmak için Ukrayna ordusunu yeniden donatmak, ikmal etmek ve eğitmek. Bu, Ukrayna'ya ATACMS'nin 190 millik versiyonu gibi çok sayıda uzun menzilli atış; Birleşik Krallık, Fransa, Almanya ve diğerlerinden ilave havadan fırlatılan seyir füzeleri; F-16'lar ve ilgili mühimmatlar; daha fazla piyade savaş aracı ve ana muharebe tankı; mayın temizleme ve mühendislik ekipmanı; daha fazla hava savunma sistemi; sürekli 155 mm topçu ve 120 mm havan mermisi akışı sağlamayı içerir. ABD ve müttefikleri on binlerce Ukraynalı askeri manevra savaşı konusunda eğitmeye devam etmelidir. 2. Ukrayna'nın Yarımada'ya bağlı tüm köprüleri yok etmek için gerekli silahlarla donatılmasını, Kırım'daki üslerin Rus güçleri için yaşanmaz hale getirilmesini ve daha sonra Rusya Federasyonu içindeki, özellikle Karadeniz kıyı şeridindeki kilit tesislerin vurulmasını öngören Kırım öncelikli bir strateji izlemesinin sağlanması. 3. Kırım'ı Rusya'dan izole etmek. Ukrayna'nın Kerç Köprüsünü yok etme kabiliyetine ihtiyacı vardır. Diğer köprü hedefleri arasında işgal altındaki Kırım'ı Herson bölgesine bağlayan Geniçesk, Sıvaş ve Çongar köprüleri yer almaktadır. 4. Rus üslerinin hedef alınması. İşgal altındaki Kırım ve Rusya'nın Rostov ve Krasnodar bölgesi birçok deniz ve hava üssüne ev sahipliği yapıyor. ABD ve müttefiklerinin bu üsleri Rus kuvvetleri için yaşanmaz hale getirmek için Ukrayna'yı silahlandırması gerekiyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.