SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin’de Japon karşıtı eğitim bir Japon çocuğunu öldürdü

Çin'in Şenjen (Shenzhen) kentinde bir Japon öğrencinin bıçaklanarak öldürülmesi, Çin'in Japon karşıtı eğitim müfredatını tartışmaya açtı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 12:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin’de Japon karşıtı eğitim bir Japon çocuğunu öldürdü

Çin'in güneyindeki Şenjen (Shenzhen) kentinde bulunan bir Japon Okulunda okuyan Japon öğrenci, okulu yürürken aynı okuldaki bir diğer Çinli çocuk tarafından bıçaklandı.

19 Eylül 2024 tarihinde Çin'in Guangzhou şehrindeki Japonya Başkonsolosluğundan yapılan açıklamada bıçaklanan Japon çocuğun tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği bildirildi. Başkonsolosluktan yapılan açıklamaya göre, Guangdong eyaletine bağlı Şenjen kentindeki Şenjen Japon Okulunda okuyan 10 yaşındaki çocuk, olaydan sonra kaldırıldığı ve ameliyata alındığı hastanede hayatını kaybetti.

Saldırının nedeni henüz tam anlamıyla ortaya çıkmamasına karşın görgü tanıklarının ifadelerine göre, çocuk okula yaklaşık 200 metre uzaklıktaki yolda saldırıya uğradı. Japon öğrenci karnından ve bacağından yaralandı.

Saldırının ardından okul geçici olarak kapatılırken, Japon toplumunda endişeler arttıkça yetkililer Çin'in dört bir yanındaki diğer Japon okullarında da güvenlik önlemlerini artırdı.

JAPONYA DIŞİŞLERİ BAKANINDAN AÇIKLAMA

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, bir ilkokul çocuğuna yönelik saldırıyı "alçakça eylem" olarak nitelendirdi. Olay nedeniyle son derece üzüntü duyduğunu dile getiren Bakan Yoko, Pekin yönetiminden Japon vatandaşların can güvenliğini sağlamak üzere mümkün olan hür türlü çabayı göstermelerini istediklerini, Japon yetkililere de benzer vakaların tekrarlanmasını önlemek için gereken tedbirleri alma talimatını verdiklerini aktardı.

"ÇİN TARAFINDAN AYRINTILI BİR AÇIKLAMA YAPILMADI"

Japonya hükûmeti, Çin yönetiminden olayla ilgili ayrıntıları açıklamasını ve tekrarlanmaması için Japon vatandaşlarının güvenliğini sağlayacak adımlar atmasını şiddetle talep etti. Japonya'nın Pekin Büyükelçisi Kenji Kanasugi, gazetecilere verdiği basın bildirisinde, "Çin tarafından ayrıntılı bir açıklama yapılmadı. Çin yetkililerinin Çin'deki tüm Japon toplumunun bir tehlike hissi duyduğunu kabul etmesini ve bu konuyu uygun şekilde ele almasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

Öte yandan saldırının, Çin eğitim müfredatlarındaki Japon karşıtı eğitimlerin bir sonucu olduğu değerlendirmesinde bulunuluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.