SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin Afrika'daki borç diplomasisinde yeni bir hamle daha yaptı

Çin, 2023 yılında Afrika’ya sağladığı kredileri 4.61 milyar dolara çıkararak 2016’dan bu yana ilk kez artış sağladı. Bu artış, Çin’in daha sürdürülebilir ve riskleri azaltan bir kredi stratejisi benimsediğini gösteriyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2024 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2024 12:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin Afrika'daki borç diplomasisinde yeni bir hamle daha yaptı

Çin devleti idaresindeki şirketler, son yıllarda yatırım bahanesiyle Afrika ülkelerindeki hegamonyasını güçlendirmeye devam ediyor. Çin hükumeti, son 5 yılda Afrika ülkelerine 150 milyar dolardan fazla borç verdi. Böylece borcunu ödeyemeyen ülkelerin limanları, madenleri ve üsleri Çin'in eline geçiyor.

2023’TE YEDİ YIL SONRA İLK ARTIŞ

Çin’in Afrika’ya sağladığı yıllık kredi miktarı 2023 yılında 4.61 milyar doları buldu. Bu rakam, 2016’dan bu yana ilk kez yıllık bazda artış gösterdi. 2012-2018 yılları arasında, Afrika’nın Çin’den aldığı yıllık kredi miktarı 10 milyar doların üzerindeydi. 2016 yılında 28.4 milyar dolarla zirveye ulaşan bu miktar, ardından düşüşe geçti. COVID-19 pandemisi sonrası ise büyük bir azalma yaşandı. Ancak 2023’te, kredi miktarındaki bu yeniden artış dikkat çekti.

ÇİN’İN YENİ KREDİ STRATEJİSİ: ENERJİ SAHASI 

2023 yılı itibarıyla, Çin’in Afrika’ya verdiği kredilerin yaklaşık yüzde 10’u güneş enerjisi ve hidroelektrik projelerine ayrıldı. Bu, Çin’in yenilenebilir enerjiye olan ilgisini artırdığını ve kömürle çalışan santrallere olan yatırımını azalttığını gösteriyor. Ayrıca, Çin’in riskleri azaltmak amacıyla daha çok bölgesel ve ulusal finans kurumlarına kredi sağladığı belirtildi. Böylelikle Çin, Afrika kıtasını kendi enerji sahasına dönüştürdü.

23 YILDA 182 MİLYAR DOLAR

2000-2023 yılları arasında Çin, Afrika’nın 49 ülkesine ve yedi bölgesel kuruluşa toplam 18 milyar 228 milyon dolar kredi sağladı. Bu kredilerin büyük kısmı enerji, ulaşım ve bilgi iletişim teknolojileri (ICT) sektörlerine yönelikti. Çin’in 2019’dan itibaren borç verme politikasını sıkılaştırması, pandemi ile hız kazandı.

ÇİN’İN AFRİKA’DAKİ YENİ EKONOMİK STRATEJİSİ

Pandemi sonrası Çin, Afrika’daki yatırımlarını artırdı. 2023 yılında Afrika’ya yapılan yatırımlar, yüzde 114 oranında artış gösterdi ve bu yatırımların büyük kısmı maden sektörüne yöneldi. Çin, Afrika’nın doğal kaynaklarını değerlendirme ve kendi ekonomik toparlanmasını destekleme stratejisini sürdürdü.

STRATEJİK ALANLAR ÇİN'İN ELİNE GEÇİYOR

Çin’in Afrika ülkelerine borç verme stratejisi, bu ülkeleri borç bataklığına sürüklemekle eleştiriliyor. Çin’in ‘kazan-kazan’ yaklaşımı, gerçek anlamda bir işbirliği mi yoksa eski sömürgeci ilişkilerin yeni bir biçimi mi olduğu konusunda tartışmalar sürüyor. Uzun süredir Afrika’da varlığını sürdüren Çin, daha önce verdiği kredileri ödeyemeyen Afrika ülkelerinin stratejik alanlarını işgal ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.