SON DAKİKA
Hava Durumu

#Afrika

QHA - Kırım Haber Ajansı - Afrika haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Afrika haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin Afrika'daki borç diplomasisinde yeni bir hamle daha yaptı Haber

Çin Afrika'daki borç diplomasisinde yeni bir hamle daha yaptı

Çin devleti idaresindeki şirketler, son yıllarda yatırım bahanesiyle Afrika ülkelerindeki hegamonyasını güçlendirmeye devam ediyor. Çin hükumeti, son 5 yılda Afrika ülkelerine 150 milyar dolardan fazla borç verdi. Böylece borcunu ödeyemeyen ülkelerin limanları, madenleri ve üsleri Çin'in eline geçiyor. 2023’TE YEDİ YIL SONRA İLK ARTIŞ Çin’in Afrika’ya sağladığı yıllık kredi miktarı 2023 yılında 4.61 milyar doları buldu. Bu rakam, 2016’dan bu yana ilk kez yıllık bazda artış gösterdi. 2012-2018 yılları arasında, Afrika’nın Çin’den aldığı yıllık kredi miktarı 10 milyar doların üzerindeydi. 2016 yılında 28.4 milyar dolarla zirveye ulaşan bu miktar, ardından düşüşe geçti. COVID-19 pandemisi sonrası ise büyük bir azalma yaşandı. Ancak 2023’te, kredi miktarındaki bu yeniden artış dikkat çekti. ÇİN’İN YENİ KREDİ STRATEJİSİ: ENERJİ SAHASI  2023 yılı itibarıyla, Çin’in Afrika’ya verdiği kredilerin yaklaşık yüzde 10’u güneş enerjisi ve hidroelektrik projelerine ayrıldı. Bu, Çin’in yenilenebilir enerjiye olan ilgisini artırdığını ve kömürle çalışan santrallere olan yatırımını azalttığını gösteriyor. Ayrıca, Çin’in riskleri azaltmak amacıyla daha çok bölgesel ve ulusal finans kurumlarına kredi sağladığı belirtildi. Böylelikle Çin, Afrika kıtasını kendi enerji sahasına dönüştürdü. 23 YILDA 182 MİLYAR DOLAR 2000-2023 yılları arasında Çin, Afrika’nın 49 ülkesine ve yedi bölgesel kuruluşa toplam 18 milyar 228 milyon dolar kredi sağladı. Bu kredilerin büyük kısmı enerji, ulaşım ve bilgi iletişim teknolojileri (ICT) sektörlerine yönelikti. Çin’in 2019’dan itibaren borç verme politikasını sıkılaştırması, pandemi ile hız kazandı. ÇİN’İN AFRİKA’DAKİ YENİ EKONOMİK STRATEJİSİ Pandemi sonrası Çin, Afrika’daki yatırımlarını artırdı. 2023 yılında Afrika’ya yapılan yatırımlar, yüzde 114 oranında artış gösterdi ve bu yatırımların büyük kısmı maden sektörüne yöneldi. Çin, Afrika’nın doğal kaynaklarını değerlendirme ve kendi ekonomik toparlanmasını destekleme stratejisini sürdürdü. STRATEJİK ALANLAR ÇİN'İN ELİNE GEÇİYOR Çin’in Afrika ülkelerine borç verme stratejisi, bu ülkeleri borç bataklığına sürüklemekle eleştiriliyor. Çin’in ‘kazan-kazan’ yaklaşımı, gerçek anlamda bir işbirliği mi yoksa eski sömürgeci ilişkilerin yeni bir biçimi mi olduğu konusunda tartışmalar sürüyor. Uzun süredir Afrika’da varlığını sürdüren Çin, daha önce verdiği kredileri ödeyemeyen Afrika ülkelerinin stratejik alanlarını işgal ediyor.

Wagner isyanının ardından Prigojin’den ilk kez görüntü paylaşımı Haber

Wagner isyanının ardından Prigojin’den ilk kez görüntü paylaşımı

Savaş suçlusu, Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin, Rusya'da çıkardığı isyan dalgası ve kalkışma sonrası ilk kez görüntü paylaşımı yaptı. “Wagner’in tahliyesi” adlı Telegram kanalından paylaşılan kayda göre Prigojin, Rusya’yı Afrika dahil tüm kıtalarda daha da büyük hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca 50 dereceyi aşan sıcaklıkta bulunduklarını kaydeden Prigojin, “Adalet ve mutluluk! DEAŞ, El Kaide ve diğer haydutların hayatını Afrika halkı için bir kabusa çeviriyoruz.” iddiasında bulundu. St. Petersburg'da 27 Temmuz 2023'te yapılan Rusya-Afrika Zirvesi'nde Afrikalı yetkililerle görüşen Prigojin, 29 Temmuz’da Afrika medyasına yaptığı açıklamada, Afrika ülkelerindeki Wagner savaşçılarının sayısını artırmaya hazır olduklarını ifade etmişti. RUSYA'DA WAGNER İSYANI NASIL BAŞLADI? NASIL BİTTİ? Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasında çıkan sürtüşme gün yüzüne çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti. Rusya'da isyan dalgası başlatan paralı asker şirketi Wagner Grubu, Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada, liderleri Yevgeniy Prigojin birliklerin geri çekileceğini açıkladı. Wagner lideri Prigojin, bu açıklamayı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yaptı. Müzakerelerin Rusya'nın savaş suçlusu lideri Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, 24 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde süreç hakkında basın açıklaması yaptı. Sözcü Peskov, Wagner Grubu lideri Prigojin’in hakkındaki soruşturmanın sona ereceğini ve Belarus’a gideceğini söyledi. Peskov, Wagner üyelerinin kamplarına döneceğinin ve istedikleri takdirde Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayabileceklerinin altını çizdi. Bunun ardından Wagner birlikleri, Ukrayna cephesinden ayrıldı ve Belarus'ta konuşlanmaya başladı. Kremlin'in Belarus'ta konuşlanan Wagner birlikleri eliyle Polonya gibi Avrupa ülkelerinde istikrarsızlık çıkarmaya çalışacağı öne sürüldü.

Afrikalı liderlerden Putin'e Haber

Afrikalı liderlerden Putin'e "Ukrayna ile barış ve Tahıl Anlaşması" vurgusu

Rusya'nın St. Petersburg kentinde 27 Temmuz 2023'te başlayan ve ana gündemi Tahıl Koridoru Anlaşması olan Afrika-Rusya Zirvesi'nde Afrikalı liderler önemli konulara dikkat çekti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşme yapan liderler, Ukrayna ile barışı ve Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devamlılığına işaret etti. "BU SAVAŞ BİTMELİ" Zirvede konuşma yapan Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, "Bu savaş bitmelidir. Adalet ve mantık temelinde sona erebilir" vurgusu yaptı. Enerji ve tahıl sevkiyatının devam etmesi gerektiğinin altını çizen Mahamat, "Tahıl anlaşması, başta Afrikalılar olmak üzere tüm dünya halklarının yararına olacak şekilde genişletilmelidir" dedi. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ise Ukrayna ile barış önerisini konuşmak üzere Putin'le bir araya geleceğini söyledi. Ramaphosa, "Umudumuz yapıcı anlaşmalar ve müzakerelerle süregelen çatışmayı sona erdirmek" açıklamasını yaptı.  "HAKLI OLAN TEK SAVAŞ, SÖMÜRGECİLİĞE KARŞI SAVAŞTIR" Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni ise haklı olan tek savaşın sömürgeciliğe karşı olduğunu belirtti. Museveni konuşmasında, Ukrayna ile olan savaş ifadesini kullanmadı. Putin ise zirvenin ikinci gününde Afrikalı liderlerin barış önerisini değerlendireceğini ifade ederek, "Bu akut bir durum ve biz değerlendirmeden kaçınmayacağız" dedi. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı dünkü açıklamasında, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya'yı protesto etmek üzere 20'den fazla Afrikalı liderin zirveye katılmadığını belirtti. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

Putin yapayalnız: 20'den fazla Afrika lideri Rusya'daki zirveye katılmadı! Haber

Putin yapayalnız: 20'den fazla Afrika lideri Rusya'daki zirveye katılmadı!

Rusya'nın St. Petersburg kentinde Afrika-Rusya Zirvesi gerçekleşti. Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesiyle gıda krizi tehdidini oluşturan Rusya, Afrika ülkelerinin liderleri tarafından tepkiye neden oldu.  Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya'yı protesto eden 20'den fazla Afrika ülkesi liderinin zirveye katılmadığını duyurdu. Açıklamada, “Rusya-Afrika Konferansı, 27 Temmuz 2023'te St. Petersburg kentinde Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çekilmesinden 10 gün sonra gerçekleşti” bilgisine yer verildi. Açıklamada, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yürütülmemesinin Afrika ülkelerini, en az 2 yıl gıda konusunda tehlikeye sokacağına vurgu yapıldı.  TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı. RUSYA'TA AİT GEMİLER ODESA VE İSTANBUL LİMANLARI ARASINDA DEVRİYE GEZİYOR! Birleşik Krallık istihbaratından edinilen bilgiye göre anlaşmadan çekilen Rusya, kısa süre sonra Odesa ve İstanbul arasında devriye geziyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Afrikalı liderlerle görüştü Haber

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Afrikalı liderlerle görüştü

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, dün Afrikalı liderlerden ve üst düzey temsilcilerden oluşan heyet ile başkent Kıyiv'de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Zelenskıy; Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, Mısır Başbakanı Mustafa Madbouly, Komorlar Devlet Başkanı Azali Assoumani, Kongo Cumhurbaşkanlığı Kabine Direktörü Florent Ntsiba ve Uganda Cumhurbaşkanlığı Elçisi Ruhakana Rugunda ile görüştü. ZELENSKIY, AFRİKALI LİDERLER İLE GÖRÜŞTÜ  Ortak basın toplantısında Afrika devletlerini Küresel Barış Zirvesi'ne davet eden Zelenskıy, dünyadaki gıda krizi sorunlarına dikkat çekti. Afrika liderleri ise görüşmede, savaşın sonlanması ve barışın tesisine yönelik demeçler verdi. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, görüşmeye ilişkin, "Önceliğimiz 'Barış Formülü'. Afrika devletlerini hazırladığımız Küresel Barış Zirvesi'ne katılmaya davet ettim. Rusya'nın işlediği savaş suçlarının sonuçlarının nasıl üstesinden gelineceğine ve herhangi bir saldırı tekrarının nasıl önleneceğine dair görüşlerini sunması için çağrıda bulundum" dedi. Cumhurbaşkanı  Zelenskıy, "Afrikalı liderlerden gıda güvenliği ve özellikle tahıl merkezlerinin oluşturulması için birlikte nasıl daha fazlasını yapabileceğimize dair fikirlerini istedim. Birleşmiş Milletler (BM) tüm gücünü geri getirmeli. Bu acımasız Rus saldırganlığını durdurarak, topraklarımızı ve halkımızı Rus emperyalizminden kurtarmalıyız. Bu küresel bir çaba gerektirir" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.