SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan'a karşı toplanan BM Güvenlik Konseyinden sonuç çıkmadı!

Ermenistan'ın talebi üzerine Azerbaycan'a karşı yöneltilen asılsız iddialar sonucunda toplanan BM Güvenlik Konseyinde, Erivan'ın taleplerinin lehine bir sonuç çıkmadı.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2023 09:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2023 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan'a karşı toplanan BM Güvenlik Konseyinden sonuç çıkmadı!

ABD’nin New York şehrinde 16 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Laçın Yolu çevresindeki duruma ilişkin toplantısı sona erdi. Ermeni lobisinin baskıları sonucunda Azerbaycan’ın sözde insani kriz yarattığı iddiasıyla toplanan konseyde, Ermenistan’ın lehine bir karar çıkmadı.

Azerbaycan'ın BM Daimi Temsilcisi Yaşar Aliyev, uluslararası kamuoyuna Ermenistan’ın öne sürdüğü iddiaların asılsız olduğunu dile getirdi. Yaşar Aliyev, konuşmasının hemen başında BM Güvenlik Konseyinin, Ermenistan için bir taciz platformu haline geldiğine dikkat çekti. Aliyev, "Ermenistan'ın insani bir mesele olarak sunmaya çalıştığı şey, aslında Azerbaycan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü baltalamayı amaçlayan provokatif ve sorumsuz bir siyasi kampanyadır" açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE'DEN ERİVAN YÖNETİMİNE TEPKİ

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Sedat Önal, toplantıda Türkiye’nin de bu asılsız iddialara karşı olduğuna dikkat çekti. Büyükelçi Önal, "Türkiye, Ermenistan'ın BM Güvenlik Konseyi gibi uluslararası arenayı Laçin Koridoru meselesi de dahil olmak üzere siyasi amaçlı suçlamalar yapmak için kullanma girişimlerinden endişe duyuyor" ifadelerini kullandı.

ARNAVUTLUK VE BREZİLYA AZERBAYCAN'A DESTEK VERDİ

Arnavutluk ve Brezilya da görüşmede, Azerbaycan'ın tutumunu dinleme çağrısı yapan ülkeler arasında yer aldı. Diplomatlar, yaptıkları konuşmalarda Hankendi-Ağdam yolunun açık olduğunu hatırlattı. Ermenistan’ın insani ihtiyaçlarını, Azerbaycan’ın sunduğu yol üzerinden sağlaması gerektiğinin altı çizildi.

Arnavutluk'un BM Daimi Temsilcisi Ferid Hoca, "İnsani ihtiyaçlar politize edilmemeli ve diğer sorunları çözmek için kötüye kullanılmamalıdır. Karabağ bölgesi dahil her yerde insani ihtiyaçlar karşılanmalıdır... İnsani meseleler söz konusu olduğunda bizce mümkün olan tüm seçenekleri değerlendirmek gerekir. Buna diğer yollar ve önerilen Hankendi-Ağdam yolu da dahildir" dedi.

TOPLANTI SONUÇSUZ KALDI

Ermenistan’ın talebi üzerine toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Fransa ve ABD temsilcilerinin yoğun ilgisine karşın nihai bir karar almadan dağıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.